Оснива се предузеће "Београдски метро и воз"

Одборници Скупштине града Београда усвојили су одлуку о оснивању јавно комуналног предузећа "Београдски метро и воз", које ће се бавити изградњом и обављањем превоза путника метроом и развојем градске железнице.

Предузеће је основано, како је објаснио заменик градоначелника Горан Весић, јер смо се приближили почетку изградње метроа.

"Изградња метроа је дугорочан и комплексан посао који захтева заиста велико ангажовање свих ресурса града, јер је то најважнији посао који ћемо имати у наредним деценијама", рекао је Весић на седници Скупштине града.

Реч је, како је навео, о послу вредном више од три милијарде евра, од чега ће само изградња прве линије метроа коштати скоро 1,3 милијарде евра.

Појаснио је да су планиране две линије метроа – прва од Жаркова и Железника до Миријева, а друга од Земуна до Устаничке улице, с тим што ће један крак друге линије ићи према улици Јурија Гагарина.

Прва линија ће бити дуга 22 километра, а друга 20, прецизирао је заменик градоначелника.

"Истовремено са изградњом метроа ми ширимо мрежу градске железнице", рекао је Весић и додао да ће БГ воз заједно са метром бити јединствен систем.

Подсетио је да тренутно имамо две линије БГ воза и додао да су у плану линија која треба да повеже Сурчин и аеродром "Никола Тесла", као и линија која треба да повеже Жарково и Карабурму.

Осим тога, планиране су и линије за Лазаревац и Младеновац.

"Оног часа када повежемо Лазаревац и Младеновац са Београдом у смислу да људи који ту живе сваких 10, 15 минута имају воз којим могу доћи до центра Београда, онда можемо да кажемо да су они равноправни грађани Београда", закључио је Весић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво