Без пластичних кеса у Београду од 2020. године

Коришћење пластичних кеса биће забрањено у Београду од 1. јануара 2020. године, одлучили су одборници Скупштине града.

Према одлуци Скупштине Београда, трговци су дужни да избаце из употребе пластичне кесе на месту продаје, у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делатностима на територији града, ради спречавања, односно смањења стварања комуналног отпада, због њихове штетности по животну средину.

Истовремено, трговци су у обавези да предузимају мере превенције стварања комуналног отпада, предвиђањем алтернативних решења за пластичне кесе.

Кесе које трговци буду стављали на располагање потрошачима на месту продаје моћи ће да буду папирне, уз накнаду или без ње, а могу купцима да обезбеде и торбе за куповину, такође са накнадом или без ње.

Пошто ће се одлука примењивати од првог дана 2020. године, малопродајни ланци ће имати рок од петнаестак месеци да јој се прилагоде, што је, сматрају у Граду, више него довољан рок.

Истичу и да је употреба пластичних кеса у престоници смањена за 60 одсто од када су трговински ланци почели да их наплаћују.

Одлука предвиђа и новчане казне за оне који је не буду поштовали и то од 150.000 динара за правно лице, а 25.000 динара за одговорно лице у одређеном објекту.

Казна за предузетнике који се оглуше о нови пропис биће 75.000 динара, док ће физичка лица платити за прекршај 25.000 динара.

Како се наводи у образложењу, пластичним кесама је потребно око 500 година за разградњу. Оне завршавају на дивљим депонијама, расуте по зеленим и другим површинама града.

Да би се перманентно загађење спречило, односно смањило на најмању могућу меру, неопходно је забранити коришћење пластичних кеса и увести друга, еколошки прихватљива решења.

Додаје се и да ће Град Београд код Министарства животне средине иницирати хитно доношење подзаконских аката ради уређења области управљања отпадом у целој Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво