Samit 16+1 u Sofiji, Srbija potpisala tri dokumenta

U Sofiji je održan Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Plenarnoj sednici prethodio je poslovni forum koji je okupio više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz Centralne i Istočne Evrope. Sa samita su poslate i političke poruke. Korist od inicijative 16+1 ima ceo svet, kaže kineski premijer. Srbija potpisala tri dokumenta u bugarskoj prestonici.

Iz Sofije su poslate i političke i ekonomske poruke. Samit je održan u momentu kad je Kina u trgovinskom ratu sa SAD, a ovih 16 zemalja nema uvek finansijskih sredstava za sve projekte koji su im neophodni.

Trgovinska razmena 16 zemalja sa Kinom je povećana za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine razmenjena je roba u vrednosti od 70 milijardi dolara.

Kineski premijer Li Kećang pozvao je kineske kompanije da otvaraju pogone u ovih 16 zemalja i rekao da je Kina otvorena za poljoprivredne proizvode iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Dobar deo govora zvaničnika bio je posvećen odnosu ove saradnje i Evropske unije, odnosno kako Brisel na nju gleda. Pojavile su se tvrdnje da Kina želi da podeli Evropu.

Bugarski premijer je, otvarajući samit, rekao da 1.500 kompanija učestvuje na samitu i da to pokazuje volju za većom, dubljom saradnjom.

"Ovo jača Evropu, ne deli je. Ovako nadoknađujemo nedostatak sredstava za finansiranje projekata koji su nam potrebni. To bi trebalo da smiri sve koji misle da samit nije koristan za Evropu. Koristan je ovaj samit i za Zapadni Balkan, one zemlje koje još nisu deo EU", rekao je Borisov.

I Li poručuje da ova saradnja koristi svima. "Neke zemlje u okviru naše saradnje su deo EU, neke nisu. Ova saradnja će kandidatima pomoći da što pre ispune kriterijume za pristup EU i evrozoni. Mi želimo jedinstvenu i naprednu Evropu. To je interes i Evrope i Kine. Kina veruje u multikulturalizam i multipolarizam. Ako je Evropa slaba, to će biti loša vest za Kinu", naveo je Li.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je globalni trgovinski rat "posebno loša vest" za Evropsku uniju, te da bi zbog toga trebalo raditi na izgradnji otvorene i slobodne saradnje sa Kinom.

Sijarto je istakao da je vrednost mađarskih izvoza u Kinu najviša u centralnoj Evropi, kao i da Kina najviše investira u Mađarsku od svih zemalja regiona, prenosi MTI.

Naglasio je da Mađarska želi da pojača finansijsku saradnju sa Kinom.

Projekat pruge Beograd - Budimpešta nazvao je "vodećim" projektom na polju razvoja infrastrukture.

Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar rekao je da će Slovenija nastaviti da teži ka bliskoj saradnji sa svim pripadnicima inicijative "16+1", prenosi STA.

Na marginama samita, Cerar se sastao sa kineskim premijerom Li Kećijangom, nakon čega je na Tviteru objavio da su zajedno došli do zaključka da Kina i Slovenija imaju jako dobre odnose.

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da će zemlje Istočne i Centralne Evrope združenim snagama pojačati saradnju sa Kinom, a korišćenjem kineskog znanja učiniti region atraktivnim za kineske kompanije i turiste.

Citirajući kinesku poslovicu da "put od hiljadu milja počinje jednim korakom", Zaev je rekao da će inicijativa "16+1" dozvoliti Makedoniji da produbi svoje odnose sa drugim državama i napreduje na poljima energije i infrastrukture.

Peter Pelegrini, premijer Slovačke rekao je da samit sa Kinom nije "smišljen" da ometa jedinstvo EU, već ga treba gledati kao pomoć državama u razvoju.

On je rekao da je zahvalan na tome što Kina želi da otvori svoje tržište za 16 zemalja samita, prenosi TASR.

Saradnja Srbije i Kine 

Prostor za saradnju s Kinom traži i Srbija. Već je ostvarila određene projekte u vrednosti od pet milijardi dolara. Od danas potpisanih 18 projekata, Srbija je potpisala tri i to Komercijalni sporazum za prugu Novi Sad – Subotica, Memorandum za rekonstrukciju pruge Beograd–Niš i Memorandum o industrijskom parku za voće i povrće.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Samit u Sofiji je još jednom potvrdio čelično i iskreno prijateljstvo Srbije i Kine.

Istakla je da se na izložbi o projektima inicijative 16+1 videlo da su najveći i najkonkretniji projekti oni koje Srbija ima sa Kinom.

"Imala sam priliku da sa premijerom Lijem obiđem neke od njih, most Zemun–Borča sa maketom, pruga Beograd–Budimpešta. Izuzetno je značajno što smo sa ovim samitom konačno zatvorili finansijsku konstrukciju za celu deonicu u Srbiji. Mi smo do ovog samita krenuli u izvođenje deonice Beograd – Stara Pazova, Stara Pazova – Novi Sad, a sada krećemo u Novi Sad – Kelebija", rekla je premijerka.

Brnabićeva je ukazala i na energetske projekte sa "Šangaj elektrikom" i sa "Huavejom" o pametnom transportu. "Mnogo je projekata koje Srbija i Kina imaju", poručila je premijerka.

 

I Brnabićeva je istakla da cilj inicijative 16+1 nije da se razdvajaju "neke zemlje članice EU i zemlje kao što je Srbija, koje žele da postanu članice EU, već da se dodatno spajaju" i da može da ima "sinergetski efekat između Kine i EU".

"Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU", poručila je Brnabićeva.  

Kao i juče i danas su nastavljeni bilateralni susreti. Brnabićeva se susrela sa Bojkom Borisovim. Razgovaralo se o energetskim projektima, Koridoru 10, istočnom kraku, ekonomskoj saradnji. Samit se završava ručkom koji Borisov priređuje za svoje goste.

Na skupu su učestvovali lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

Tokom samita je potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje. 

Domaćin sledećeg samita, 2019. godine je Hrvatska.

broj komentara 0 pošalji komentar