Skupština o izboru guvernera i platama u agencijama

Skupština Srbije raspravljala je o više zakonskih predloga, među kojima je predlog za izbor guvernera Narodne banke Srbije (NBS) koji je podneo predsednik Srbije, saopšteno je iz parlamenta.

16.25 – Polemika poslanice SNS i Vojislava Šešelja o reizboru Tabakovićeve za guvernera NBS.

13.20 – Zakoni o kojima se raspravlja imaju za cilj da transformišu državnu upravu u efikasniji, profesionalniji i moderniji servis svih građana, rekao u parlamentu resorni ministar Branko Ružić.

12.10 – Počela rasprava o reizboru Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS, kao i o više zakonskih predloga.

10.30 – Poslanici započeli sednicu postavljanjem pitanja predstavnicima vlasti.

Poslanici srpskog parlamenta raspravljali su o predlogu za izbor guvernera i viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guvernerka NBS, kao i o više zakonskih predloga među kojima su plate u javnim agencijama i drugim organizacijama. Na početku sednice poslanici su iskoristili priliku da postave pitanja predstavnicima vlasti.

Dosadašnju praspravu o reizboru guvernera obeležila je polemika poslanice SNS Aleksandre Tomić i lidera radikala Vojislava Šešelja.

Šešelj izneo je niz razloga zašto Tabaković nije podobna za tu funkciju.

Neke od tih razloga Tomićeva označila je kao obične neistine, dok je ostale Šešeljeve navode protumačila kao reagovanje lidera radikala na činjenicu da se Tabakovićeva svojevremeno politički razišla s njim.

Šešelj je, na primer, rekao da Tabakovićeva nekontrolisano troši pare Narodne banke, jer kupuje podmetače za noge, npr, i obezbeđuje ginekološke preglede za žene zaposlene u NBS.

Tvrdi i da je "nameštala" kredite pojedinim biznismenima, da je Telekom, gde je bila zaposlena, preuzeo na sebe otplatu kredita za njen stan, da je kupila stan u Rimu i da joj je zet drugi sekretar amabasade u Rimu, a pominjao je i drugu guvrnerkinu ćerku.

"Odakle Jorgovanki Tabaković pola miliona evra, je li ona to pošteno stekla? I umesto da je tada uhapšena ona je ostala guverner, nastavila da obavlja tu funkciju", naveo je Šešelj. 

Šešelj je naveo i da je Tabakovićeva sa Igorom Bečićem u kampanji za izbore 2012. godine putovala u inostranstvo po novac navodno za SNS, a pomogao im je, kaže, Ivica Dačić da ga unesu u zemlju.

Na to je poslanica Aleksandra Tomić rekla da je Šešeljevo izlaganje bilo kao izlaganje "napuštenog muža, koji ne može da se pomiri sa tim da je žena otišla".

"Kada koristite uvrede lične prirode, izmišljate priču o milionima, o stanovima, o tome kako je žena radila i bila član UO Telekoma, a bila je u stvari član UO Pošta Srbije, onda to tako izgleda", rekla je Tomić.

A Šešelju se obratila direktno rečima: "Potpuno je jasno zašto vam je žao što nije u vašim redovima, ali vam to ne daje za pravo da vređate i njeno dostojanstvo i dostojanstvo Narodne skupštine".

Kako je dodala, da je ona na mestu Tabakovićeve podnela bi tužbu za uvredu časti.

Šef poslanika Dveri Boško Obradović takođe nije za reizbor Tabakovićeve jer, kaže, štiti banke, na štetu građana.

Upitao je da li postoje "VIP krediti za sudije" i koliko sudija ima te "specijalne kredite" koje im banke daju da bi ćutali i da ne bi rešavali probleme bankarskih klijenata koje su banke opljačkale.

Poslanik SNS Vladimir Orlić podsetio je na obraloženje Vučića zbog čega Tabakovićeva treba da bude reizabrana, rekavši da je očuvala makroekonomsku stabilnost, kao i inflaciju na prosečnom nivou od dva odsto.

Poslanik SVM Balint Pastor je najavio podršku Tabakovićevoj.

"Poslanici SVM podržaće predložene izmene zakona, imamo određene amandmane i verujem da će biti usvojeni. Poslanici SVM glasaće i za izbor Jorgovanke Tabaković za funkciju guvernera Narodne banke Srbije", rekao je Pastor. 

Ružić: Državna uprava efikasniji i moderniji servis svih građana

Obrazlažući predložena rešenja iz svog resora, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da zakoni o kojima se raspravlja u parlamentu imaju za cilj da transformišu upravu u efikasniji, profesionalniji i moderniji servis svih građana Srbije.

Ružić je dodao da je za ostvarivanje tih ciljeva potrebno da se unapredi učešće građana u donošenju politika.

"Jedna od najznačajnijih izmena odnosi se na sprovođenje javne rasprave u postupku pripreme odluke o budžetu, u delu planiranja investicija. Da to postane obaveza svih lokalnih samouprava, jer sredstva u budžetima su sredstva svih građana", naglasio je Ružić.

S tim u vezi, Ružić je rekao da izmene Zakona o lokalnoj samoupravi predviđaju podsticanje građana na inicijativu, kao i uvođenje obaveze gradovima i opštinama da konsultuju građane o investicionom delu budžeta.

"Izmenama Zakona o državnoj upravi, za sve državne organe će biti obavezna javna konsultacija u fazi pripreme nacrta zakona", dodao je Ružić. 

"Težimo da smanjimo broj lokalnih funkcionera u odnosu na broj stanovnika opštine ili grada, da podstaknemo opštine i gradove da međusobno više sarađuju i pomažu jedni drugima u nedostatku kapaciteta, a mesnim zajednicama vraćamo staru ulogu u povezivanju građana sa lokalnom samoupravom", rekao je Ružić u parlamentu.

Prema njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama obezbeđuje se da elektronski upis podataka iz matičnih knjiga bude prvi i obavezan, što će omogućiti i brže postupanje uprave prema građanima, a i izdavanje izvoda bilo gde u Srbiji i van nje.

"Ovim predlogom predviđamo i upis promene pola u matične knjige, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, što je realizacija jedne od mera za prihvatanje rodne raznolikosti kao sastavnog dela modernog evropskog društva", dodao je ministar.

Govoreći o predlozima zakona koji se tiču plata i rada u javnim agencijama, Ružić je rekao da se ide ka tome da se uvedu obavezni konkursi i provere znanja ljudi koji se zapošljavaju u agencijama, te da se osigurava veću stručnost članova upravnih odbora i direktora i bolja kontrolu rashoda.

Pravila za određivanje plata zaposlenih u javnim agencijama određena su sistemskim zakonom o platama, a njihova razrada u predloženom zakonu podrazumeva da osnovica za obračun plata ne može biti veća od osnovice koju će utvrđivati Narodna skupština u Zakonu o budžetu za svaku budžetsku godinu.

U Skupštinu je stigao izveštaj nemačke policije sa aerodroma u Frankfurtu, potvrdila je predsednica parlamenta Maja Gojković. Dok proučava slučaj moguće krađe, kaže da se Meho Omerović nije pravdao za učinjeno, već se pozivao na diplomatski imunitet.  

Objedinjena rasprava o svim tačkama

Pre rasprave, poslanici su odlučili da o svim tačkama koje su na dnevnom redu raspravljaju objedinjeno.

Poslanik SDS-a Marko Đurišić rekao je da takav predlog ne treba da se nađe pred poslanicima, navodeći da to nije u skladu sa Poslovnikom.

S druge strane, šef poslanika Dveri predložio je da se produži vreme rasprave, jer je reč o važnim temama iz različitih društvenih oblasti.

"Mislim da je u interesu nacionalnih manjina u Srbiji i svih onih koje interesuje lokalna samouprava, a intreresuje sve građane jer žive u lokalnim samoupravama, da imamo više vremena, da možemo da imamo kvalitetnu raspravu i ukrstimo argumente pošto se radi o kvalitetnim zakonima gde ima šta i da se pohvali, ali i da se kritikuje", dodao je Boško Obradović.

Nakon toga, Maja Gojković je stavila na glasanje predlog o spajanju rasprave koje je na kratko prekinuto zbog problema u sistemu.

Posle desetak minuta, 131 poslanik je glasao da se objedini rasprava, protiv je bilo 8, a nije glasalo 12 poslanika, a Obradovićev predlog o produženju rasprave nisu prihvatili.

Poslanici će raspravljati o predlogu za izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guverner NBS, izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i na predlog UNS i NUNS, kao i o Predlogu odluke o izboru predsednika sudova.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, koje je takođe podnela Vlada Srbije.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji su podneli narodni poslanici Studenka Kovačević, Miletić Mihajlović, Darko Laketić i Dejan Radenković, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво