Посланици о гориву, "Ер Србији", убиству Ивановића

Посланици Скупштине Србије питали су председника, чланове владе и надлежне органе о цени горива, убиству Оливера Ивановића, али и о будућем пословању "Ер Србије".

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић рекао је да је цена горива у Србији висока и да то није демагогија већ чињеница, те апеловао на Министарство енергетике да смањи акцизе и друге дажбине због којих је, каже, цена висока.

"Чињеница је да је пре пет година пре доласка ове власти, цена сирове нафте била дупло скупља, а гориво је било јефтиније", рекао је Вукадиновић и упитао како је могуће да дизел гориво буде скупље од бензина.

Приметио је да је актуелна власт док је била опозиција имала разумевања за протесте све врсте, а да се сада ситуација променила јер су се и улоге промениле.

Поновио је питање за Министарство одбране, јер му, како је рекао, није стигао одговор у вези са бесплитоним летелицама.

"Да ли је било прелета, како, када и колико? Да ли су били у извиђачкој мисији, да ли смо упутили демарш и коме", питао је Вукадиновић.

О цени горива питао је и шеф Двери Бошко Обрадовић, наводећи да су протести у Србији тим поводом упозорење власти да грађани не могу да трпе намете и завлачење руке у џепове.

"Уместо да се одговори на једноставно питање да ли ће влада смањити акције, ми смо добили оптужбе", рекао је Обрадовић и додао да Двери подржавају протесте, али да нису организатори.

Посланик СНС Александар Марковић је оценио да су протести због цене горива незаконити и честитао МУП-у на "хитрој и ефикасној" акцији хапшења људи који су претукли и опљачкали једног који је имао другачије мишљење од њиховог.

"Ово је први пут, од убиства Ранка Панића, да неко у Србији буде пребијен од стране политичких неистомишљеника. Три човека су пребила једног који има скоро 50 година и опљачкали га, а то је недопустиво", рекао је Марковић.

Организатори ових протеста су на најбољи начин показали своје право лице, рекао је он и упитао МУП да ли ће истражити организаторе протеста.

Посланица Клуба самосталних посланика Соња Павловић питала је председницу скупштине Мају Гојковић када ће парламент добити секретара, а председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина да ли је донета одлука о пензионисању начелника Генералштаба Љубише Диковића или о његовом останку на том месту.

Гојковић јој је одговорила да ради на томе да предложи секретара скупштине, као и заменика. Такође, рекла је да се ради на нацрту новог Пословника Народне скупштине у сарадњи са земљама чланицама Уније, као и на изради етичког кодекса.

Посланик СДС Марко Ђуришић питао је владу да ли има план за ситуацију која ће, како каже, настати 1. јануара 2019. године, а односи се на управљање државе Ер Србијом.

"Ер Србија ће бити препуштена на управљање влади која има праксу да именује нестручне људе на одговорна места. На који начин ће се управљати и водити та компанија. После пет година неће доћи до набавке нових авиона како је било најављено, није дошло до повезивања са Далеким Истоком, а смањен је број летова за северну Америку", рекао је Ђуришић.

Он тврди да је највећи део услуга у "Ер Србији" смањен и доведен на ниво "лоу кост" компаније, наводећи да то сигурно није ниво националне компаније.

Посланик ДС Балша Божовић упитао је председника Србије Александра Вучића и председницу владе Ану Брнабић ко је убио Оливера Ивановића, зашто и када ћемо сазнати истину о том убиству.

Он је упитао зашто специјално тужиластво у Србији ћуте и зашто се нису покренуле широке истраге о томе шта је претходило убиству.

"Зашто тужилаштво Србије није покренуло истрагу против Марка Ђурића и Жељка Митровића, против људи који су непосредни извршиоци политичког прогона Оливера Ивановића и политичке позадине његовог убиства", рекао је Божовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво