Skupština Beograda do 17. maja, gradonačelnik do 16. juna

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda mora da bude održana do 17. maja, a do 16. juna. Beograd bi trebalo da dobije i gradonačelnika.

Naime, nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora u Beogradu, počeo je da teče rok od 15 dana u kojem bi aktuelni predsednik gradskog parlamenta trebalo da sazove konsitutivnu sednicu novog skupštinskog saziva.

Konstitutivna sednica mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata, a od konstituisanja gradskog parlamenta može proći najviše 30 dana do izbora gradonačelnika.

To znači da predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević mora da sazove konstitutivnu sednicu u naredne dve nedelje, do 2. aprila, a rok za njeno održavanje je 17. maj.

Krajnji rok za izbor novog gradonačelnika, u tom slučaju, biće 16. jun.

Na konstitutivnoj sednici se potvrđuju mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta, koji moraju biti izabrani iz redova odbornika.

Po izboru, predsednik Skupštine zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

Prema konačnim rezultatima koje je objavio GIK, u klupama gradskog parlamenta naredne četiri godine sedeće odbornici lista oko SNS-a, Dragana Đilasa, Aleksandra Šapića i liste SPS-JS.

Koalicija "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" imaće 64 mandata, a drugoplasirana lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuju, ljudi pobeđuju" 26 mandata.

Listi Aleksandra Šapića, pripalo je 12 mandata, dok će koalicija SPS - Jedinstvena Srbija imati osam mandata.

Ostalih 20 lista, od 24 koliko ih je bilo na glasačkom listiću, nisu uspele da pređu cenzus, pa tako u gradskom parlamentu više neće biti Demokratske stranke, koja je u dosadašnjem mandatu brojala 16 odbornika.

Izbori za Skupštinu grada Beograda održani su 4. marta, a na četiri biračka mesta na opštini Stari grad juče, 18. marta, ponovljeno je glasanje, posle kojeg je GIK utvrdio konačne rezultate.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво