Vučić: Država će učiniti sve da rasvetli sudbinu nestalih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je članove porodica nestalih u toku ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske i tom prilikom im preneo da će državni organi Srbije učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbina njihovih najbližih. Predstavnici udruženja porodica nestalih kažu da je reč o prvom sastanku na kojem se pričalo o konkretnim zahtevima.

Kako je saopštila Pres-služba predsednika, Vučić je napre saslušao sa kakvim se sve problemima susreću u pronalaženju svojih sinova, očeva, braće i drugih članova porodica.

Predsednik je potom rekao da će, kako se navodi, državni organi Republike Srbije učiniti sve da se izađe u susret članovima porodica nestalih lica iz Hrvatske i da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihovih sudbina, iako je to mnogo teže raditi kad nas od sukoba deli više od dve decenije.

Predstavnici Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja zadovoljni su sastankom sa predsednikom Srbije i ističu da je ovo bio prvi pravi sastanak na kojem je pričano o konkretnim zahtevima porodica.

Ljiljana Alvir, predsednica Saveza udruženja, rekla je novinarima, nakon susreta sa šefom srpske države, da je prisustvovala sastanku 2010. sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Tada je to bila jedna vrsta političke edukacije od strane Tadića, a današnji sastanak, koji je trajao izuzetno dugo, poslužio je da pričamo o konkretnim zahtevima od strane porodica nestalih", objasnila je Ljiljana Alvir.

Rekla je da su predstavnici Saveza od predsednika Srbije tražili da, na osnovu njegovih izjava prilikom nedavne posete Hrvatskoj, izvrši uticaj na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima.

"Skrenuli smo pažnju na to da srpske institucije više od 20 godina nisu uradile svoj posao i da je u ovom trenutku on kao predsednik osoba koja bi mogla pokrenuti to pitanje ako želi, a uvereni smo, na osnovu onoga što smo čuli i što znamo o predsedniku Vučiću, da će to biti moguće", rekla je Alvirova.

Alvirova je kazala da porodice čekaju da dokaže verodostojnost njegovih izjava.

Alvir: Želimo apsolutnu saradnju

Rekla je da porodice žele apsolutnu saradnju institucija Srbije u vezi sa nestalima.

Prenela je da je predsednik Srbije rekao da nema lično razloga da se ne uključi u rešavanje tog pitanja i da ga ne zanima zaštita osoba koje su nekada bile u lancu odgovornosti, a koje imaju i danas možda neki uticaj i pozicije.

Takođe je ukazala da je predsednik Vučić obećao da će se pitanjem nestalih baviti na dnevnom nivou, kao i da je dogovoreno da će porodice o napretku biti izveštavane nedeljno.

"Nismo postavljali nikakve rokove i ne možemo postaviti ultimatum. Rečeno nam je da će se na nedeljnom nivou razgovarati o nestalima i da ćemo biti informisani o rezultatima. Najavljen je i skoriji susret predsednika Komisije za nestala lica Srbije Veljka Odalovića i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, koji će razgovarati o konkretnim stvarima", rekla je Alvirova.

Dodala je da će porodice biti strpljive i čekati da se reči pretvore u dela.

Alvirova je ukazala da su sastanku prisustvovala i lica u uniformi, jer je jasno svima da su u vojnim arhivama podaci koje traže porodice.

Kako je navela, Vučić je rekao da će kao vrhovni komandant oružanih snaga apsolutno izvršiti potpuni uticaj na vojsku da preda sve što može.

Novinare je interesovalo da li je govorio ko osim predsednika Vučića, na šta je Alvirova odgovorila da je govorio Odalović, koji je predsednik Komisije za nestala lica.

"Oni su učestvovali u tome na drugi način – da čuju šta mi tražimo jer su spominjani kao naslednici arhive" dodala je.

Upitana da li su na sastanku spominjani arhivi vukovarske bolnice, Alvirova je objasnila da su spominjali dnevnike koji su odneseni, a koji su bitni, ali da su ponovo naglasili da su arhivi Jugoslovenske narodne armije najbitniji, najtačniji i najsigurniji.

Komentarišući tri slučaja, koja je predsednik Vučić doneo u Zagreb, naglasila je da trenutno o tome ništa ne zna, i da udruženje kada je došlo nije očekivalo da će im nešto biti predato u ruke.

"To je stvar institucija. Mi se ne želimo u to mešati, niti nositi odgovornost", istakla je ona. 

Novinarima se obratila Blanka Petroječki, koja je rekla da traži sina Marjana i još 22 osobe iz Pakračkog okruga, koji je radio u policiji i koji je odveden zajedno sa još četiri policajca.

"Ništa se ne zna o trojici, ja sam u potrazi za sinom. Njega su otele kolege sa kojima je radio", kazala je Blanka Petroječki.

Na pitanje novinara koliko im je bilo teško da sedi za stolom sa Aleksandrom Vučićem, Blanka je odgovorila: "Nije bilo teško, bilo je zabavno, malo me je trema uhvatila i bojala sam se, ali dobro je prošlo."

Ona je objasnila da sa Vučićem nije nikad razgovarala, da zna "kojekakve stvari", da je bila uzbuđena, ali i da je "dobro prošlo".

Dodala je da sada ne gaji neku veću nadu, da je za 26 godina pokucala na sva vrata i da bi želela da nađe makar kosti svog sina.

Porodice nestalih darovale su predsedniku Vučiću značku koju nose sve porodice nestalih, kao i visoki državni zvaničnici Hrvatske koji žele da ukažu na značaj rešavanja tog pitanja.

Alvirova je prenela da se radi o silueti iščupane osobe, znački koju je povodom Međunarodnog dana nestalih izdao Crveni krst.

Predsednik Srbije se ranije danas sastao sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koje predvodi Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Sastanci se realizuju nedelju dana nakon što je predsednik Vučić bio u poseti Hrvatskoj na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Sličnih susreta u Hrvatskoj još nema, iako je predsednica Kolinda Grabar Kitarović pre nedelju dana obećala da će se sastati sa predstavnicima srpske nacionalne manjine i porodicama nestalih.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta očekuje da će vrlo brzo po dogovoru iz Zagreba hrvatska predsednica primiti porodice srpskih žrtava.

"Da će konačno nakon ovih sastanaka, nadležne institucije, mi mislimo na institucije u Hrvatskoj, ubrzati ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba sa desetine poznatih grobnih mesta i, s druge strane, da će ubrzati ekshumaciju 1.000 posmrtnih ostataka koji se nalaze u zavodima za sudsku medicinu u Zagrebu, Osijeku i Splitu", rekao je Linta.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 21. feb 2018, 08:14)
anonymous [neregistrovani]

A sta drugo da im kaze ?

Nista. Posle 25 godina nicega,sad ce nesto da desi? Nece naravno.

(utorak, 20. feb 2018, 23:00)
Matijevic Jovan [neregistrovani]

pronalazenje

Proces pronalazenja nestalih, mora biti dvosmeran.Sta je sa nestalim Srbima (Velebit i druge jame).

(utorak, 20. feb 2018, 19:54)
anonymous [neregistrovani]

Sve je super

Samo nemojte molim vas o braniteljima, jer po toj logici onda imamo i one koji nisu branitelji tj. kako ih neki nazivaju agresorima. Po mom misljenju u gradjanskom ratu (a takav je definitivno bio) nema branitelja i agresora, svi su zrtve istog.

(utorak, 20. feb 2018, 18:32)
Милутин [neregistrovani]

Договор кућу гради

Добра вест је да је успостављена комуникација и да проблем покушава да се реши. Србија никада није ни била кочница када су у питању преговори који иду у корист мира и стабилности у региону, али је потребна обострана сарадња...

(utorak, 20. feb 2018, 18:10)
anonymous [neregistrovani]

Како напредовати

Бранитељи чега? Молим ВАС: хрватске паравојне формације су напале регуларну војску СФРЈ, једину легитиму снагу на овим просторима.Те исте снаге су починиле геноцид над Србима у Крајини, који су се бранили од неоусташке политике.Председник Вучић треба обавезати ове организације да за узврат они започну трагање за несталим Србима. Само тако се може напредовати.

(utorak, 20. feb 2018, 18:06)
anonymous Lala [neregistrovani]

E pa neka

Srbi su uvek bili za saradnju i pokazuju uvek dobru volju , vidićemo šta će nam se za uzvrat ponuditi ali moram priznati da nisam optimista .

(utorak, 20. feb 2018, 16:37)
LIDIJA [neregistrovani]

Vucic sa predstavnicima hrvatskih udruzenja nestalih

Dobro je sto je napokon doslo da sastanka sa porodicama zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja sa Aleksandrom Vucic. Neophodno je resiti pitanje nestalih, kao Hrvata tako i Srba u ratu. Jer porodice imaju pravo na istinu

(utorak, 20. feb 2018, 16:28)
anonymous [neregistrovani]

123

Апсолутна сарадња ће бити оног момента када и Хрватска учини исто према Србима у Хрватској.

(utorak, 20. feb 2018, 16:28)
anonymous [neregistrovani]

Ne može

Ne može i ne sme Srbija da bude ta koja uvek čini dobro, a da sa druge strane ne dobijamo nikakve olakšice i poboljšanje po pitanju statusa srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

(utorak, 20. feb 2018, 15:31)
Ljubisa [neregistrovani]

Вучић са представницима хрватских удружења несталих

Pregovori su interesu gradjana Srbije i Hrvatske i otkrivanje istine nestalih lica bez obzira na nacionalnu pripadnost .