Вучић са представницима хрватске мањине у Србији

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са представницима хрватске националне мањине у Србији, као и са представницима хрватских удружења несталих. Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов каже да је Вучић пружио уверавања да ће Хрвати у Србији бити интегрисани у сваки сегмент друштва и да се никако не смеју осећати угрожено. Породице желе апсолутну сарадњу институција Србије у вези са несталима, кажу из Удружења несталих.

Састанак председника Александра Вучића и делегације Националног савета хрватске националне мањине у Србији протекао је у конструктивној атмосфери, саопштио је Кабинет председника.

Како се наводи, разговарало се о конкретним мерама за побољшање живота припадника хрватске националне мањине у Србији, као и о интензивирању сарадње.

Договорена је подршка Републике и АП Војводине, као и градова Нови Сад и Суботица, у реализацији пројеката у области инфраструктуре, културе и образовања, који, између осталог, обухватају кућу бана Јелачића у Петроварадину, Дом културе у Таванкуту као и отварање одељења у Средњој медицинској школи у Суботици.

Новинарима се после састанка обратио Томислав Жигманов истакавши да је Вучић на сваку иницијативу Демократског савеза Хрвата у Војводини одговорио позитивно.

Упитан шта је конкретно тражио Демократски савез Хрвата у Војводини, Жигманов је навео да је покренуто неколико кључних иницијатива за проблеме са којима се суочавају. 

У питању је комунална инфраструктура, као што је решење моста крај Сомбора, затим долазак у посед намене куће бана Јелачића, отварање лектората на Филозофском факултету у Новом Саду, као и укључивање представника хрватске заједнице у процес доношења одлука, пре свега када је у питању покрајинска администрација.

Што се тиче рокова који су одређени, Жигманов је рекао да они зависе од иницијативе о којој је било речи, од неколико месеци до процеса који ће трајати дуже.

Верује да ће један део ових проблема бити решен пре свега зато што је, каже, Вучићева основна порука била: "Све што тражите није преко онога што је стандард и све ће бити решено."

Жигманов је пренео да ће најпре бити решаван проблем доласка у посед Хрватског националног вијећа куће бана Јелачића.

Састанак је, каже, био веома плодоносан, Вучић је одредио носиоце свих активности и рокове, и "послао неколико више него прихватљивих порука".

Вучић је, према Жигманову, поручио да се "Хрвати никако не смеју осећати угрожено и да ће бити интегрисани у све сегменте друштва".

Следећи састанак за мање од месец дана 

"Објаснио је и да проблеми који су раније постојали нису били плод намере неке политике, већ одсуства комуникације", пренео је Жигманов.

То ће се надокнадити редовним сусретима, након чега ће се пратити оно што је договорено и ићи ка новим пројектима, додао је Жигманов и напоменуо да се са српским председником договорио о следећем састанку за мање од месец дана.

Упитан зашто до сада није било комуникације са представницима српске власти, Жигманов је рекао да је у питању сплет различитих околности.

"Већином укупних околности смо постали невидљиви у том простору, али сада се то радикално изменило. Ми ћемо конструктиво и одговорно поступати и гледати да будемо позитивни чинитељ не само када су у питању ови процеси, већ укупни хрватско-српски односи јер желимо да будемо поуздан партнер", нагласио је Жигманов.

Он је додао да постоји позив да се види како се могу укључити представници хрватске заједнице у процес доношења одлука и да се размотри који су то сегменти власти где би представници хрватске заједнице требало да буду укључени, са којим позицијама и на који начин.

Састанку су присуствовали председник Владе АП Војводине Игор Мировић, државни секретар у Министарству спољних послова Немања Стевановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и чланови Националног савета хрватске националне мањине Дарко Сарић Лукендић и Дарко Баштовановић.

Данашњи састанци се реализују недељу дана након што је председник Вучић био у посети Хрватској на позив председнице Колинде Грабар Китаровић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво