Burundi povukao priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je iz Burundija doneo notu kojom se povlači priznanje Kosova. Nastavićemo borbu za državne i nacionalne interese, rekao je Dačić i poručio: Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći.

"Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Burundi gde oni povlače priznanje Kosova", rekao je Ivica Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ističe da se time pokazuje koliko je krhka tzv. nezavisnost Kosova i koliko je lažna lista koju prištinski organi pokazuju građanima.

"Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozvao bih prištinske organe da pokažu papire tih 116 zemalja, tu su i zemlje koje nisu priznale Kosovo i oni koji nisu članice UN i zemlje koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države", naveo je Dačić.

Ističe da je prošlo deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti i da je, i pored velike podrške koju ima od zapadnih sila, Kosovo daleko od toga da bude međunarodno priznato.

"Kosovo nije članica UN, OEBS-a, Saveta Evrope – najvažnijih međunarodnih organizacija", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je upitao kako je on kao ministar spoljnih poslova uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

"Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su, između ostalog, prebacili dijalog iz UN u EU", rekao je Dačić.

Poručio je da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese. "Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je izjavio i da zajednička pozicija EU nigde ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i dodao da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

Burundi je država u istočnoj Africi i prostire se na površini od 27.830 kvadratnih kilometara. Glavni grad je Budžumburi.

Kao nezavisno kraljevstvo je postojao od 16. veka. Potpunu nezavisnost je stekao 1. jula 1962. godine.

Prema popisu iz 2013. Burundi je imao 9.420.248 stanovnika.

Oko 85 odsto stanovništva pripada Hutu narodu, većinu ostalog stanovništva čine Tutsi, sa malim delom Tva (Pigmeji) i nekoliko hiljada Evropljana i Azijata.

Najzastupljenija religija je katolicizam – 62 odsto, lokalna verovanja – 23 odsto, protestanti – pet odsto i muslimani – 10 odsto.

Zvanični jezici su kirundi i francuski, dok se svahili govori duž istočne granice.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво