Дачић: Арогантне поруке, Габријел код Пацолија на ручку

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да заједничка позиција ЕУ нигде не говори о томе да Србија мора да призна независнот Косова и додао да је "арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно" да се Србији постављају такви услови.

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре рекао да је информација о томе да је Бурунди повукао признање једнострано проглашене независности Косова, "одговор" немачком шефу дипломатије Зигмару Габријелу.

"Што не иде у Мадрид да тражи Шпанцима да треба да признају Каталонију, што не иде у Скопље да их убеди да признају БЈРМ, пошто их је Немачка тако признала", упитао је он.

"Мој посао није да се удварам (Зигмару) Габријелу него да браним интересе Србије", рекао је Дачић поводом Габријелове изјаве у Приштини.

"Дословце је тако рекао у Приштини и после тога је отишао на ручак код (Беџета) Пацолија кући. Немам ја ништа против, нека свако мисли шта год хоће, али са Србијом тако не може да се разговара", рекао је Дачић.

"Поштујем Немачку и радићемо све за наше добре односе. Србија се радовала уједињењу Немаца - толико само желим да кажем", рекао је Дачић.

Упитао је и ко је донео одлуку у оквиру ЕУ да Србија треба да призна Косово, али је такође и указао да Србија треба пре уласка у ЕУ да реши билатералне односе.

"Написали су да морамо да решимо билатералне односе. А зашто то нису урадили кад је било таквог примера између Хрватске и Словеније? Као да то тада није важило, а сада важи", упитао је Дачић.

Одговарајући на питање који је најбољи модел за правнообавезујући документ између Београда и Приштине, Дачић је рекао да "нико не зна шта значи правнообавезујући споразум, јер то нигде није записано".

Објаснио је да је то била формулација "којом су сви били задовољни" и да је глупост ако неко мисли да кроз то Србија треба да призна независност Косова.

"То не само да су глупости, то је безобразлук и кршење одлуке ЕУ. Чак и да се ЕУ усагласи о томе да Србија треба да призна Косово, што се никад неће десити, Србија то неће урадити", поручио је Дачић.

Дачић је нагласио да је Србија спремна за дијалог са Приштином, као и да без Србије није коректно разговарати ни о демаркацији са Црном Гором.

"САД први пут званично подсетиле на савезништво са Србијом"

Дачић је захвалио Стејт департменту на честитики поводом Дана државности Србије и указао да је америчка влада први пут у званичном обраћању подсетила на савезништво са Србијом.

"Захвалан сам Стејт департменту и (Рексу) Тилерсону на честитики коју је упутио поводом Дана државности. Имао сам састанак са њим и драго ми је што је у честитки употребио оно са чиме сам га упознао, да је пре сто година тадашњи председник Вилсон објавио посебан проглас, којим се амерички народ позива да кроз молитву искаже солидарност са српским народом", рекао је Дачић.

Подсетио је да се тада, 28. јула 1918. године, на Белој кући вијорила српска застава, наводећи да му је драго што је први пут све и званично речено у обраћању америчке владе.

"Хоћу да позовем све да се као држава и као народ више боримо за свој интерес", рекао је Дачић.

"Није то срамота. Није добар Србин само онај који жели да се додвори некима који мисле да су много јаки", рекао је министар на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова, на којој је саопштио да је Бурунди повукао признање Косова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво