Vučić na Kosmetu: Ovo je vaša kuća, nastavićemo da pomažemo

Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Banjskoj ističući da je na Kosmet došao kako bi razgovarao o bezbednosti Srba. Nakon posete srpskom srednjovekovnom manastiru, gde ga je dočekao veliki broj građana, Vučić je otišao u Kosovsku Mitrovicu gde je položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića. Održan sastanak sa političkim liderima Srba, koji je počeo minutom ćutanja za ubijenog Ivanovića.

00.15 - Predsednik Vučić rekao je da je ovo bio je težak, ali dobar dan, i da se pokazalo da su zapošljavanje i egzistencijalni problemi ono što najviše brine naš narod.   

23.50 - Završeni razgovori predsednika Vučića i građana u Lapljem Selu. Vučić se obraća novinarima. 

23.30 - Ispred Doma kulture u Lapljem Selu još ima građana koji čekaju da razgovraraju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, javio je dopisnik RTS-a Andrija Igić.

22.05 - Razgovori predsednika Vučića i građana Kosova i Metohije u Lapljem Selu ušli u četvrti sat, javlja dopisnik RTS-a. 

20.05 – Vučić obećao da će meštani Suvog Grla i Srbice dobiti lekara i da će za bolesnog dečaka Vasilija biti obezbeđen novac za transplantaciju koštane srži u Bolonji. Razgovori još traju, javlja dopisnik RTS-a.

18.35  - Vučić u Lapljem Selu razgovara sa više hiljada Srba. "Veliko vam hvala što čuvate ognjišta i što čuvate i branite srpsko ime i prezime, rekao je Vučić. Čestitao je svima koji slave i rekao da je spreman da odgovara na pitanja celo veče.

18.05 - Predsednik Aleksandar Vučić posetio srpsku porodicu u Gračanici, koja slavi Svetog Jovana. Potom je obišao manastir Gračanica.

17.30 – Portparol kosovske policije za Severnu Mitrovicu Besim Hoti rekao je da je trenutna situacija u tom delu KiM mirna i da do popodne nije bilo incidenata tokom boravka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

16.45 – Vodićemo politiku mira, vi nemate drugu kuću, poručio je Vučić Srbima sa Kosmeta i istakao da će država da pomogne u ostanku i opstanku našeg naroda u pokrajini - pre svega politikom mira, zaštitom Srba i ulaganjem u razvoj.

15.25 – Završen sastanak Vučića sa političkim liderima Srba na severu Kosova i Metohije. Za nas nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića, prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti, poručio Vučić posle sastanka.

13.20 – U Kosovskoj Mitrovici u toku je sastanak predsednika Srbije sa političkim liderima Srba sa KiM, koji je počeo minutom ćutanja za ubijenog Olivera Ivanovića. Zajedno sa predsednikom su šef BIA Bratislav Gašić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

12.50 – Kosovska policija je u jednoj kafani u gračaničkom selu Livađe, većinski nastanjenom Srbima, od šestorice Albanaca oduzela dva pištolja, municiju i dva noža, javlja Sputnjik. To selo se graniči sa Lapljim Selom, u kojem bi danas po podne trebalo da boravi predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

12.35 – Vučić je položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića i zatim otišao na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice gde ga je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

12.00 – Predsednik Vučić je stigao u Kosovsku Mitrovicu.

11.35 – Svi mi koji u teškim uslovima živimo na KiM znamo da ne možemo uspeti bez pomoći naše države, poručio je episkop raško-prizrenski Teodosije, ističući da je poseta predsednika veoma značajna za srpski narod.

11.25 – Vučić je rekao okupljenima da je došao da razgovara o bezbednosti Srba. "Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže", rekao je predsednik Srbije.

11.05 – Predsednik Vučić je stigao u manastir Banjska gde ga je dočekao vladika Teodosije, javlja reporter RTS-a Andrija Igić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, gde je najpre obišao manastir Banjska. Zatim je otišao i u Kosovsku Mitrovicu, gde je položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića, oprostivši se na taj način od jednog od značajnijih srpskih političara u pokrajini.

Odmah nakon toga predsednik Srbije je otišao na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice gde ga je dočekao gradonačelnik Goran Rakić, kao i veliki broj građana i studenata, uz aplaudiranje i uzvike "Srbija, Srbija".

U Kosovskoj Mitrovici od jutros je, inače, primetno veće prisustvo policije, a posebno na i oko Tehničkog fakulteta, gde se Vučić sastao sa političkim liderima Srba sa KiM.

Pored policajaca sa psima, na krovovima okolnih zgrada i terasama nalaze se naoružani pripadnici policije.

Vučića je, tokom obilaska manastira Banjska, pod krupnim snegom i uz zvuk manastirskih zvona dočekalo sveštenstvo manastira i vladika Teodosije, kao i veliki broj građana koji su nosili zastave Republike Srbije i kombinata "Trepča".

Tu su bili i svi predsednici opština sa severa Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Severne Mitrovice, koji je predsednika dočekao kasnije u tom gradu.

"Srbi moraju da opstanu na svojim ognjištima"

Predsednik Vučić, koji u poseti južnoj srpskoj pokrajini boravi sa starijim sinom Danilom, poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz dalju i veću pomoć države, a Albancima da, bez obzira na različite interese, Srbija želi i učiniće sve da očuva mir i reši razmirice.

Ukazao je da su u ovom momentu najvažnije tri stvari – prva od njih je da Srbi moraju da ostanu i opstanu na KiM, a da država mora da obezbedi njihov ekonomski napredak, da obezbedi njihovu bezbednost i da se obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Kako je rekao, Srbi moraju da ostanu na svojim ognjištima: "Ne sme da nas bude manje na teritoriji gde smo oduvek živeli, a za to ćemo se kao država boriti na sve načine", poručio je predsednik.

On je rekao i da je došao da razgovara sa građanima koji su uznemireni nakon zločinačkog ubistva Olivera Ivanovića i da želi da razgovara o bezbednosti i o tome koji su to organi koji tu bezbednost treba da garantuju i kako to čine.

Vučić je, osvrćući se na ubistvo Ivanovića, rekao da će Srbija, iako je bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmenjivati informacije sa kosovskim institucijama, i da će sačekati konačne rezultate.

"Videćemo hoće li istraga dovesti do počinilaca ovog gnusnog zločina. Ako se to ne desi mnoge stvari će biti jasne, kao što sam rekao prvog dana", istakao je.

Dodao je da će po pitanju bezbednosti Srbija morati da pronađe nove moduse kako da bezbednost i mir građana srpske nacionalnosti učini jasnijim, vidljivijim i da uznemirenje bude manje.

"Za nas je od ključnog značaja da pronađemo dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima", treća je poruka Srbima predsednika Srbije.

Vučić o ulaganjima na Kosmetu

Govoreći o ulaganjima Vlade Srbije u obnovu na Kosovu i Metohiji, Vučić je preneo da je mnogo toga urađeno i da je Vlada učestvovala u 170 projekata, 42 crkve i manastira.

"Ostaje još 250 miliona da uložimo, a 168 miliona dinara smo već uložili. Mnogo toga je urađeno u Banjskoj, ne samo ikonostas i zidovi manastira, već smo mnogo uradili i na banji, čime se život vratio u Banjsku. Kao što je rekao episkop, ne bismo se postideli pred Milutinom", rekao je predsednik.

Od izuzetnog značaja je da se završi projekat Sunčane doline, stambeno naselje za oko 300 porodica, rekao je Vučić.

"Nastavićemo s tim i gledati kako da dalje pomažemo našem narodu kako bi bio brojniji i čuvao naša ognjišta", naglasio je Vučić.

Poruka Albancima da Srbija želi mir 

Srbima na Kosovu i Metohiji se zahvalio na čvrstini, postojanosti, hrabrosti i želji da čuvaju svoju zemlju, svoju Srbiju, ali i svoje porodice.

"Došao sam i da poručim Albancima, bez obzira na to što neretko Srbe doživljavaju, ne bih rekao neprijatelje, kao protivnike, i neretko imamo različite interese, da Srbija ne samo da želi mir, već će dati sve od sebe da taj mir sačuvamo. Učinićemo sve da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira, i sigurnost za svaku albansku i srpsku porodicu", rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je u razgovoru za RTS da je poseta predsednika Kosmetu jedan od presudnih trenutaka za naš narod i da šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije.

Predsednik danas boravi i u srpskim opštinama južno od Ibra, a ugošćen je i na slavi u jednoj porodici u Gračanici. Takođe je posetio manastir Gračanicu, posle čega je otišao u Laplje Selo na razgovor sa više hiljada Srba koji su tamo došli iz svih delova KiM.

Analitičari procenjuju da ova poseta Vučića može biti i presudna za opstanak Srba u pokrajini, ali i dalji tok dijaloga sa kosovskim Albancima i ukupno stabilizovanje političkih procesa u pokrajini i šire. 

Vučićeva poseta je usledila četiri dana nakon što je ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

Ivanović je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici pogođen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka".

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 20. jan 2018, 16:34)
anonymous [neregistrovani]

Smiljana

Verujem da je ova poseta ohrabrila i ulila nadu nasem narodu na KiM.

(subota, 20. jan 2018, 16:16)
Bojana [neregistrovani]

Вучић положио венац на место убиства Ивановића

Ljudi se drze za rec, a predsednik Vucic ispunjava svoju datu rec .

(subota, 20. jan 2018, 15:35)
anonymous [neregistrovani]

Србија

Како је лепо видети српског председника на српском Косову и Метохији. Треба само улагати доле и народ ће остати и опстати и доћи ће дан када ће Србија вратити свој суверенитет у потпуности.

(subota, 20. jan 2018, 15:20)
Orleanka [neregistrovani]

Komentar

Veoma važna poseta! Dirljiv i veličanstven susret predsednika sa sveštenstvom i građanima KiM!

(subota, 20. jan 2018, 15:05)
Eeeeee [neregistrovani]

Ostajte ovdje, sunce tudjega neba nece vas grijati kao ovo sto vas grije...

Ostajte, ne idite, Vlado, preseli se na KiM. Vucicu, proglasi sever Kosovske Mitrovice za glavno sjediste Vlade ostanite tu, sa nama, da se zajedno borimo za bolje suta, KiM i Srbiju. Sedeti u BGD i doci na KiM na dva tri dana, ma bravo. Tu je Srbija i tu treba da ti bude mjesto, gospodine Vucicu i srpska Vlado.

(subota, 20. jan 2018, 15:02)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija ce na ovaj ili onaj nacin tezi po Albance biti nase.Ono je nase samo Albanci treba da izaberu nacin.Amerika nece doveka ostati na Kosovu to Albanci treba da znaju . . .

(subota, 20. jan 2018, 14:41)
anonymous [neregistrovani]

Petar Petrovic Njegoš...

Vuk na ovcu svoju pravo ima....ko tirjanin na slaba čoeka......al tirjanstvu stati nogom za vrat.dovesti ga k poznaniju prava...To je duznost ljudska najsvetlija!!!

(subota, 20. jan 2018, 14:30)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Ako budemo uspeli

da se pomirimo sa albanskim narodom,naravno ne sa teroristima,ubicama,kriminalcima, onda ce sve biti mnogo,mnogo lakse. Mislim i da je to cilj gospodina Vucica ali tesko je to pored sticenika tih terorista, ubica i kriminalaca

(subota, 20. jan 2018, 13:22)
anonymous [neregistrovani]

Zastita svog naroda...

...u pravu si, Zapad nije dao ali... kao da kod mnogih nije bilo volje da brane svoj narod, mada, bilo je dobrovoljaca puno, puno ih se i lijecilo u Srbiji ali bilo je dobrovoljaca i iz Grcke, Rusije, na zalost, Srbi iz Srpske, znaju to, znaju kada su na Drini bile "sankcije"... jesu,Srbi su podijeljeni i danas!

(subota, 20. jan 2018, 13:22)
anonymousbole [neregistrovani]

Zajedno možemo sve

Tako je, moramo da budemo složni i međusobno da se podržimo! Pomozimo sami sebi