Вучић: Нећемо имати милости према убицама и налогодавцима

Председник Србије Александар Вучић каже да за нас није важно које је име убице Оливера Ивановића, нити које је име налогодавца, да ли је српско, албанско или било којег странца, и истакао да према починиоцима и налогодавцима неће бити милости. Водићемо политику мира и надам се да никоме неће пасти на памет да склања Србе са њихових огњишта, рекао је Вучић. Србима са Космета је поручио да они немају другу кућу и додао да ће држава да помогне у останку и опстанку нашег народа у покрајини – пре свега политиком мира, заштитом Срба и улагањем у развој.

Александар Вучић, који борави на Косову и Метохији, рекао је, говорећи о убиству Оливера Ивановића, да неће да прихвата преурањена решења која неки износе јер им се чини да то тако треба да буде, већ да мора да се говори на основу свеобухватне истраге и доказа.

Након трочасовног састанка са политичким и привредним представницима Срба, Вучић је истакао да приштинске институције, као што је то рекао амерички амбасадор у Приштини, имају прилику да се докажу.

"Жао ми је што нису до сада прихватили нашу понуду за учешћем у истрази. Мислим да смо могли доста да допринесемо", додао је Вучић.

Председник је нагласио да је разрешење овог злочина кључно за нестанак узнемирености, страха код људи и за другачији поглед у будућност.

"Што се Србије тиче за нас није важно које је име убице и налогодаваца, било да је српско, албанско или било којег странца. Какво год да је и чије год да је, нећу да прихватам преурањена нагађања неких. Мора да се до њих дође свеобухватном истрагом и доказима. Према починиоцима и налогодавцима неће бити милости", поручио је Вучић.

"Водимо политику мира"

Председник је навео да је са представницима Срба у Косовској Митровици разговарао о томе како да српски народ опстане на својим огњштима.

Нема ништа важније од останка и опстанка нашег народа у покрајини, поручио је Вучић и рекао да ће држава Србија у томе да помогне, пре свега политиком мира, политиком заштите Срба и улагањем у развој.

Када је реч о безбедности грађана на северу Космета, рекао је да се нада да нико ни не мисли и да никоме неће пасти на памет да склања Србе са њихових огњишта.

"Желим да верујем у то, али ћемо ми водити политику да можемо да заштитимо Србију", истакао је председник.

Председник је, у обраћању после састанка, рекао да је било захтева везаних за поштовање Резолуције УН 1244, па и захтева да Србија да оружје, али да је његов одговор био да се нада да Србија може да помогне у давању новца за вртиће, школе, здравствене установе.

Слични захтеви добачени су председнику и пред почетак његовог обраћања.

Грађани Косовске Митровице су, наиме, узвикивали: "Председниче, помозите", "Косовска Митровица је град слоге", "Они који хоће да унесу немир међу нас треба да се стиде", "Помозите", "Вратите војску и полицију на Косово", "Животима ћемо бранити Косовску Митровицу"...

Председник Вучић је рекао да је разговарао на састанку и о безбедности, да разуме људе, да је чуо такве захтеве, али да не може са свим да се сагласи.

"Мислим да је, а говорим пре свега због Срба, највиши интерес Срба мир. Не мислим да сте против тога, већ кажем да ништа друго сем тога није потребније у овом тренутку. Мир, останак и опстанак на нашим, вашим огњиштима, да имате будућност за вас и вашу децу", истакао је Вучић.

"Не желимо да напустите огњиште, ви немате другу кућу" 

Председник је рекао да је на састанак, који је трајао три сата, лично позвао не само људе са власти, већ и из опозиције, те да су разговарали о томе како наш народ да опстане на Косову и Метохији.

"Видео сам када сам изашао на место где је убијен Ивановић, да ми је неколико људи добацило 'а шта ћемо да радимо ако крене неко преко моста'. Наш је посао да разговарамо. Рекао сам и овде да наша политика мора бити политика мира. Није важно шта ће они за политичке прилике да користе, а видим шта раде њихове новине и политичари. То много више говори о њима, не о нама. Наше је да се понашамо одговорно и озбиљно, да наставимо да разговарамо. Са Тачијем сам разговарао пре пар дана. Сматрам да је важно да разговарам", објаснио је Вучић.

"Ви, људи, немате другу кућу сем ове овде и не желимо да ово икада напустите. То је интерес државе Србије. Молим вас да не напустите ваше огњиште. Молим вас да нас пустите да не користимо никакво оружје, да пробамо да ствари решавамо политиком и разговором", нагласио је Вучић.

"Боље да ја разговарам са Тачијем и не знам ко са Харадинајем милион пута, него да један метак буде испаљен било где", нагласио је Вучић.

Указао је на то да је надлежност над овом територијом ефективно на приштинским институцијама и онима који су гарантовали њихову делотворност, додајући да ту пре свега говори о безбедносним снагама.

Подсетио је да је међу припадницима безбедносних снага 1.400 српских од укупно 8.000 припадника, те да чекамо да се по том питању донесу другачији резултати.

"Наш посао је био да данас разговарамо и о неким пројектима, а причали смо о новим стамбеним јединицама, како да помогнемо даљи развој севера Косова. Неће доћи велики инвеститори док нису решена статусна питања. Можемо да рачунамо само на инвеститоре из централне Србије и зато ћемо да помажемо приватницима", најавио је Вучић.

Изразивши захвалност што су се позиву на састанак одазвали из свих политичких партија и привредних субјеката, који на било који начин овде одлучују, рекао је да су разговори били у "атмосфери ужаса после стравичног злочина, убиства Ивановића".

Како каже, грађани су углавном били уплашени "упада са југа", и то су најчешће говорили, док су други говорили о проблемима унутар наше заједнице.

"Наћи ћемо решење и то смо се договорили, како и на који начин ћемо посебне телефоне да уведемо и шта можемо да урадимо у централној Србији, не улазећи у ингеренције КПС", рекао је Вучић.

Разговори о животним проблемима и помоћи државе

Вучић је рекао да се данас разговарало о животним проблемима и неопходном јединству, већем поверењу и поштовању међу Србима "и овде и на северу и свуда".

"Рекао сам и Милану Ивановићу да видимо шта још можемо да учинимо за КБЦ у Митровици", рекао је Вучић.

Указао је на то да за водовод у Митровици, Звечану и Зубином Потоку недостаје шест милиона евра, те да је договорено да ће Србија то све да финансира.

"То је добра вест за три северне косовске општине, а разговарали смо и о другим пројектима, о примедбама које су имали васпитачи за то да се на њих не односи повећање плата, о путевима", рекао је Вучић.

Што се тиче васпитача, рекао је да они нису једини, већ да постоји проблем и у централној Србији. Разлог је, како каже, у томе што држава даје новац локалним самоуправама, те је најавио да ће се то пребацити на централни ниво.

"Данас смо се на састанку добро разумели. Нисмо морали да се о свему сагласимо, али смо схватили шта нам је посао и задатак, без обзира ко којој партији припада", рекао је Вучић.

Након обраћања после састанка, председник Србије је посетио српску породицу у Грачаници, која слави Светог Јована, а затим обишао и манастир Грачаницу.

Вучић је потом отишао у Лапље Село, где га је дочекало више хиљада Срба који су дошли из свих делова Косова и Метохије, како би разговарали са председником.

Председник Србије је током преподнева посетио манастир Бањска, а затим положио венац на место убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића у Косовској Митровици. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво