Вучић Србима на КиМ: Останите храбри и јаки

После скоро шест сати разговора са Србима у Лапљем Селу, председник Александар Вучић је рекао да је брига за безбедност кључни проблем људи који живе на КиМ. Показало се да су запошљавање и егзистенцијални проблеми оно што највише брине наш народ, истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са Србима из свих делова Косова и Метохије у Лапљем Селу, где им је поручио да остану храбри и јаки и да се боре за своју земљу и народ, себе и своје породице.

Вучић је истакао да су током разговора са грађанима увидели који су проблеми, као и да су била постављана и лична питања.

"Та лична питања показују да је запошљавање и егзистенција људима највећи проблем, малом броју људи можете да помогнете, већем броју људи не можете да помогнете", рекао је Вучић новинарима после разговора са грађанима у Дому културе у Лапљем Селу.

Истакао је да је посебно задовољан што је имао прилике да разговара са грађанима из Ораховца, Истока, Клине, Гораждевца и многих метохијских места, као и са људима из Косовског Поморавља. 

"Потрудили смо се да колико год је могуће учинимо живот бар људима који су дошли овде нешто лакшим, али ми се чини да смо још боље разумели проблеме са којима се људи суочавају, да покушамо да им се обратимо, да их адресирамо у будућности и да их решавамо", додао је Вучић.

Указао је да ће морати да се води рачуна колико плата се исплаћује истим лицима, да ли та лица добијају и од Приштине нека примања, да не би са једне стране било оних који имају по неколико плата у кући, а да неки немају никаква примања.

"То је наш посао за наредни период, видели сте да је то наишло на највећу пажњу свуда, чак и у Митровици, не само овде јужно од Ибра", истакао је Вучић.

"Оно што сви људи разумеју јесте да нам је потребан мир" 

Навео је да су другачије бриге људи северно и јужно од Ибра.

"Оно што је кључни проблем је брига за безбедност", рекао је Вучић, али и поновио да је јасно да Срби на северу КиМ и јужно од Ибра имају и различитих проблема, али да се видело да сви добро разумеју да нам је потребан рационалан приступ и разговор. 

"Чини ми се да оно што сви људи разумеју је да нам је потребан мир, рационалан приступ, да су нам потребни разговори са Албанцима, да нам је потребан и наш унутарсрпски разговор, можда више него икада, али нам је потребна огромна енергија да разумемо да само на такав начин можемо земљу да гурамо напред", каже Вучић.

Указао је да се потрудио да каже људима да не могу да очекују све од државе, али да то не иде тако лако после деценија другачијег приступа.

"Веома сам захвалан људима коју су из свих делова КиМ дошли, ја нисам чини ми се видео негде толики број људи, поготову не у Лапљем Селу да се оволики број људи појави. Надам се да сви срећно да се врате својим кућама вечерас", поручио је Вучић.

Подсетио је да му је ово осми пут у последњих пет година да је на КиМ.

"Наш је посао да будемо још чешће, мени је ово осми пут да сам у последњих пет година на КиМ, значи могао сам, вероватно и морао више и чешће, али морамо да видимо и како да подстакнемо српске привреднике да улажу на КиМ и морамо да видимо са Албанцима шта је то што можемо да урадимо заједнички за добробит и једних и других или да то подједнако буде лоше и једнима и дугима да би у будућности било добро и за једне и за друге", истакао је Вучић.

"Тежак али добар дан, разумео сам поглед ка Београду"

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је јасно да наши људи на Косову и Метохији разумеју да рационалним приступом и разговором са Албанцима, али и нашим унутрашњим дијалогом можемо да гурамо земљу напред.

"Мислим да смо се вечерас, у најгорем случају, добро чули, можда се нисмо у свему разумели, али се јесмо добро чули и мислим да сам видео и добрим делом разумео поглед упућен ка Београду и свима нама", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао је да је задовољан што је имао прилику да види да већина Срба жели да остане и опстане, додајући да су за то, да би то било могуће, одговорни заједнички и ми и Албанци.

Вучић је нагласио да има мање исељавања него раније, али указао да и из централне Србије има исељавања, те да је то тешко зауставити.

Истовремено је рекао и да је поље деловања Србије веома ограничено, али да се радило да се људима обезбеди мир, у чему се успело.

"Морамо да добијемо највише што можемо и изгубимо што мање"

"Мали је простор, али на том малом простору морамо да гледамо да урадимо све што можемо, да добијемо највише што можемо и изгубимо што мање. Понекад је смешно, тужно и тешко да одговарам онима у чије је време проглашена противправно независност и слушам их када држе придике и предавања", рекао је Вучић.

"Тешко је да радимо на територији Косова и Метохије, да где немамо ефективну власт спрововодимо мере економске политике. То су углавном мере социјалне политике које спроводимо, што се видело и вечерас", додао је Вучић.

Нагласио да су Србији негде руке добрим делом везане и да се труди да помогне колико може, као што су фондовима, који су направљени, откупљене куће и земљишта.

"Знам десетине плацева које смо сачували у српским рукама", рекао је Вучић с тим у вези додајући да је и простор око манастира у Грачаници био "нападнут" и да је спасен одређеним реакцијама.

Још много тога мора да се промени, додао је Вучић истичући да је то компликован и сложен процес.

Вечерашњи велики број питања, према његовим речима, показује колика је "глад" људи да разговарају и буду примљени.

"То је наша кривица, оних који не разумеју довољно народ, немају времена да их приме и разговарају. Нисам ни ја данас помогао пет одсто људи, али сам имао довољно стрпљења да их саслушам и кажем шта мислим. Да им видим очи", поручио је Вучић.

Рекао је да је у Митровици имао врло тежак састанак на који је позвао и људе из Ивановићеве партије, политичке противнике попут Миловића, цитирајући једну госпођу која је река да је ово била нека врста најинтимнијег дијалога који могу да воде Срби, да се виде, и ако ништа друго разумеју.

"Мислите да нисам осетио у тренутку када сам говорио о миру и потреби за разговором са Албанцима да се добром делу публике то није допало. Ја сам говорио што мислим да је одговорно и добро за силне родитеље", подвукао је Вучић.

Истакао да неће избећи ниједан сусрет, да ће наредних дана примити Момчила Трајковића, као и друге неистомишљенике.

Вучић се на крају разговора са грађанима захвалио онима који су дошли и поручио им да остану храбри и јаки.

"Желим да вам се свима захвалим и да вас молим да останете храбри и јаки и да се борите за своју земљу и народ, за себе и своје породице", рекао је Вучић.

Мушкарцима је пожелео да више прате жене, које су биле веома ангажоване и са предлозима и са иницијативама, "а ми ћемо се потрудити да их више слушимо".

"Вама и вашим породицама желим све најбоље и целом народу на КиМ желим срећу, здравље, успех и напредак. Живела Србија", завршио је Вучић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво