Jevtić: "Ne" vojsci Kosova, kod demarkacije bićemo uzdržani

Srpska lista neće glasati za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, a po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom biće uzdržana, rekao je potpredsednik Vlade Kosova i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

"Imamo jasan stav po pitanju transformacije, odnosno onoga što se naziva formiranje vojske. Mi nećemo glasati za formiranje vojske Kosova", izričit je bio Jevtić u intervjuu za Glas Amerike.

Upitan da prokomentariše demarkaciju sa Crnom Gorom Jevtić je ponovio da će Srpska lista ostati uzdržana po tom pitanju.

"To pitanje je problem unutar albanske zajednice i ako dođe to na dnevni red, mi ćemo i dalje biti uzdržani", rekao je on.

Jevtić je, govoreći o Zajednici srpskih opština, kazao da ona nije formirana samo zbog političkih razloga.

"Uzimajući u obzir sve što se dešavalo, mislim da bi bilo neodgovorno da i sada licitiramo bilo kakvim datumima, ali su negde očekivanja da se u toku 2018. godine konačno uspostavi ZSO. Ono što je trenutno problem jeste da mi inistiramo da to bude urađeno na način kako je to potpisano u Briselu, dok Vlada Kosova želi da to uradi na način kako je Ustavni sud na kraju tumačio sam postignuti Sporazum", rekao je Jevtić.

Kaže da je trenutno 4.000 raseljenih Srba izrazilo želju da se vrati na Kosovo.

"Cilj Ministarstva za zajednice i povratak jeste da taj broj vratimo u što kraćem roku. To će zavisiti, naravno, od finansijskih sredstava i nekih drugih preduslova, ali nam je cilj u 2018. godini da vratimo što veći broj - da on ne bude ispod 1.000", rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, glavne prepreke za povratak raseljenih su uzurpirana imovina, ekonomija i pitanje bezbednosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво