Status Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji ostaje "sporan i zamrznut"

Savet Svetske carinske organizacije odlučio je da formira radnu grupu koja bi se bavila pristupanjima toj organizaciji, a do tada status takozvanog Kosova u njoj ostaje "sporan i zamrznut".

Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, Svetska carinska orgainzacija (SCO) je ostala podeljena oko statusa takozvanog Kosova.

Odluka o formiranju radne grupe doneta je na vanrednom zasedanju Saveta SCO u Briselu, 14. i 15. decembra u skladu sa odlukama Saveta iz jula 2017. godine.

"To znači da tzv. 'Kosovo' i dalje ne glasa i da je i dalje osporenog statusa u organizaciji od strane oko polovine članica koje ne priznaju jedinstveno proglašenu nezavisnost Kosova", ističe se u saopštenju.

Na zasedanju je odlučeno da će se radna grupa, sa zaključcima i predlozima, obratiti Savetu na sledećoj sednici, sredinom 2018. godine, koji treba da razmotri pristupanje tzv. Kosova Svetskoj carinskoj organizaciji. Do tada, status Prištine je sporan i shodno tome zamrznut u ovoj organizaciji.

U saopštenju se podseća da je tzv. Kosovo pokušalo da postane član u januaru ove godine deponovanjem instrumenata o pristupanju Kraljevini Belgiji, u svojstvu depozitara Konvencije o osnivanju Saveta za carinsku saradnju, što su Republika Srbija i još polovina članica SCO osporili na sednici Saveta u julu ove godine, kada je Prištini oduzeto pravo glasa.

Kao i u julu, i na ovom, decembarskom zasedanju Saveta, pokazalo se da je SCO podeljen oko statusa tzv. "Kosova".

Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za KiM i Uprava carina su na decembarskom zasedanju Saveta SCO, nastavili zajedničko angažovanje na sprečavanju nelegitimnog pokušaja prijema tzv. Kosova u Svetsku carinsku organizaciju, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво