Burno na delu sednice predviđenom za poslanička pitanja

Deo sednice, koji je svakog utorka i četvrtka, predviđen za poslanička pitanja počeo je raspravom između predsednice parlamenta Maje Gojković i poslanika DS-a Radoslava Milojičića, nastavio se polemikom o povredi Poslovnika. Posle dve kraće pauze i višečasovne rasprave, poslanici su postavljali pitanja o "Er Srbiji", slučaju ukradenih beba, Aerodromu...

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da je problem to što se DS i svi koji će biti u koaliciji sa Dverima u Beogradu ne ograde od njih i ne osude fizičko nasilje koje Dveri sprovode.

Odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje poslanika DS Radoslava Milojičića zašto "omalovažava građane" i zašto je akter svakog incidenta, Gojkovićeva je obraćajući se iz poslaničke klupe rekla da nije učestvovala ni u jednom incidentu nego je pre dve nedelje bila žrtva brutalnog napada troje poslanika Dveri koji su upali u njen kabinet.

Tada su je prvo, kaže, verbalno maltretirali, pa onda upotrebili i silu o čemu, dodaje, sveoči izveštaj lekara u skupštinskoj ambulanti, ali i lekara VMA gde je išla na kontrolne preglede.

Navodi i da nije učestvovala u incidentu pre dva dana kada je Boško Obradović iz Dveri brutalno napao, fizički nasrnuo i povredio predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića.

"Zašto Milojičić nema snage da postavi pitanje dokle će predsednica parlamenta tolerisati fizičko nasilje koje sprovode Dveri", upitala je Gojkovićeva.

Upitala je i zašto je Martinović bio toliki demokrata da dozvoli Bošku Obradoviću da prisustvuje odboru, malterira poslanike i sprovodi fizičko nasilje, navodeći da je Obradoviću već ranije izrečena mera udaljenja sa sednice na 20 dana zbog izrečenih opomena.

Zbog nasilničkog ponašanja, kako kaže, poslanik Marijan Rističević, sa kolegom Markom Atlagićem podneo je krivičnu prijavu protiv lidera Dveri Boška Obradovića.

Potom se Milojičić javio po povredi Poslovnika negodujući što je potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić dao Maji Gojković reč i što je govorila pet minuta, duže nego što je Poslovnikom predviđeno, pomenuvši njegovo ime četiri puta i ime njegove stranačke koleginice Maje Videnović.

Navode Maje Gojković je ocenio kao zamenu teza, ističući da DS nije niti će biti u koaliciji sa pokretom Dveri, te da DS osuđuje svaki vid nasilja.

Veroljub Arsić je naveo da je Milojičić održao "javnu tribinu od pitanja", te da je Gojković mogla Milojičiću da odgovori sa mesta predsedavajućeg, ali da je to učinila iz poslaničke klupe, ravnopravno kao i svaki poslanik jer je i ona poslanik.

"Nemojte meni da govorite o demokratiji koju je vodio DS posle 2000. kada nismo imali ni prenos sednica Skupštine", kaže Arsić.

Potom se za povredu Poslovnika javio Namanja Šarović iz SRS-a koga je Arsić prozvao "Aleksandar Nemanja Šarović".

"Vama je očigledno potrebna pomoć. Nisam Aleksandar Nemanja Šarović, zaboravili ste svoju prošlost, ali i moje ime", poručio je Šarović Arsiću, koji je pre prelaska u SNS bio u SRS.

Šarović ocenjuje da je nedopustivo da predsednica Skupštine kaže da opozicija iznosi gomile laži, te da je Arsić bio dužan da reaguje i izrekne joj opomenu.

Da Arsić poštuje Poslovnik, kaže Šarović, i sebi bi izrekao meru udaljenja sa sednice na 20 dana.

"Dozvolili ste da Gojkovićeva govori punih šest minuta o povredi Poslovnika, duže nego što je dozvoljeno, a meni je trebalo da date reč pre Milojičića", negodivao je Šarović.

Arsić kaže da ne treba Gojkovićevoj oduzimati pravo da bude poslanik i da kao i svi ima pravo da učestvuje u radu parlamenta, a ne samo da predsedava.

I poslanica DS Maja Videnović negodavala je što je Gojković šest minuta govorila što je više od dozvoljenog vremena, te zato što je, kaže, opozicija zbog načina zakazivanja sednice sprečena da podnese predloge za dopunu dnevnog reda.

Nakon te polemike određena je petominutna pauza, posle koje je nastavljeno javljanje poslanika po povredama Poslovnika, potom je bila još jedna kraća pauza, a polemika o Poslovniku trajala je sve do utvrđivanja dnevnog reda i obraćanja ministarke saobraćaja, građevinarsta i infrastrukture Zorane Mihajlović koja je obrazlagala ratifikaciju četiri ugovora.

"Kako ste krenuli sa povredama Poslovnika, izgleda ću ja postati svetski rekorder", rekao je kroz smeh Arsić.

Polemika o početku sednice 

Na početku današnjeg zasedanja, Aleksandra Jerkov iz DS-a kritikovala je predsednicu zbog kašnjenja i poručila da je sednicu trebalo da je zakaže za 10.39, kada je sednica i počela, pa bi, primetila je, "možda stigli da predaju silne dopune dnevnog reda".

Jerkovljeva je predsednicu parlamenta upitala da li su je (premijerka Ana) Brnabić i Mihajlovićeva možda zamolile da sednicu zakaže u 9.59 časova, tako da u parlamentu bude 10.01, što znači da je prošao rok za dopunu dnevnog reda.

"Mi nikada nećemo posegnuti za nasiljem, nećemo udariti narodnog poslanika ali nećemo dozvoliti da se na ovakav način zlupotrebljava parlament", dodala je Aleksandra Jerkov. 

"Ako se ne varam, niste ni vi bili u sali u 10.00, a pošto poslanici opozicije uđu u salu, pa ne žele da daju kvorum, naravno da sam kao predsednica parlamenta čekala određeno vreme da budem sigurna da ću imati dovoljan broj poslanika za početak sednice, što nije protivno Poslovniku", odgovorila je Gojkovićeva.

Kako je rekla, oni (opozicija) ne bi bili zadovoljni ni da je kasnila pet ili deset minuta.

"Kako se kaže - znamo se", rekla je Gojkovićeva i poručila poslanicima da joj ne dobaciju.

Šarović iz SRS-a takođe je negodovao jer je sednica kasnila skoro 40 minuta, a da predsednica parlamenta o tome poslanike nije obavestila.

"Mogla bih možda nešto i da vam kažem, ali niste to dozvolili. Možda bi bilo manje povreda Poslovnika da ste mi dozvolili da kažem bilo šta, ali vi to ne dozvoljavate", poručila je Gojkovićeva. 

Poslanička pitanja 

Između reklamiranja poslovnika, nekoliko poslanika je postavljalo pitanja što je predviđeno svakog utorka i četvrtka na početku rada.

Slaviša Ristić iz poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije pitao je Vučića da li će potpisati pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, te da li će on i šef diplomatije Ivica Dačić povući potpise sa briselskih sporazuma čijim sprovođenje se, kaže, priznaje nezavisnost Kosova.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić pročitao je reagovanje lidera JS Dragana Markovića na presudu Mladiću koji je naveo da je Haški tribunal "najveća sramota i genocidna tvorevina", te ministraku pravde Nelu Kuburović pitao kakve je napore do sada Srbija uložila da Mladić, kaznu, zbog lošeg i narušenog zdravlja, služi u Srbiji.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da je ambasador Ukrajine u Srbiji, nakon konsultacija u Kijevu, nastavio da daje izjave koje, kaže, nisu primer dobrog postupanja i duboko zadiru u unutrašnja pitanja Srbije.

Povodom izjave ukrajinskog ambasadora da ga šef diplomatije Ivica Dačić nije primio punih 14 meseci, Milićević je pitao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da li je i koliko puta ukrajinski ministar spoljnih poslova primio za četiri godine ambasadora Srbije u Ukrajini, te da li je tačno da ga ukrajinski ministar nije primio nijednom.

Poslanik Žika Gojković iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije pitao je ministra policije Nebojšu Stefanovića šta će policija učiniti da se pokrene rešavanje pitanja slučaja ukradenih beba, a ministarku pravde Nelu Kuborović zašto je ukinut rad vladine komisije za otkrivanje tajnih grobnica u Srbiji koje su sterljali komunisti posle septembra 1944. godine.

Zoran Radojičić iz Dveri pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je po nalogu Mikija Rakića učestvovao u lociranju Ratka Mladića za šta mu je, kaže, zahvalio Bruno Vekarić nekadašnji zamenik tužioca za ratne zločine.

"Da li ste u vašem vinskom podrumu u Jajincima organizovali sastanke sa pojedincima? Reč je o više od 10 lica koji su prema informacijama CIA imali saznanja o kretanju generala Mladića i istima, uz francusko vino koje vam je poklonio Cane Subotić, nudili novac i druge usluge kako bi vam otkrili lokaciju generala", pitao je Radojičić Vučića.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao je zašto Srbije ne osnuje naučnu ustanovu koja će se baviti izučavanjem presuda sudskih postupaka dokaznog materijala i iskaza svedoka u Hagu.

Vladimir Đurić iz DJB pitao je šta je tužilaštvo uradilo povodom navoda predsednika Srbije o donacijama za SNS, a premijerku Anu Brnabić da li su Transparentnosti Srbije dostavljene tražene informacije u vezi sa koncesijom za aerodrom "Nikola Tesla".

Đurić je nakon što je postavio pitanje sa poslanicima DJB napustio sednicu iz protesta zbog načina na koji je zakazana.

"Prevagnuo je taj stav da ako bojkotujemo, da se predajemo i da bi nas napala javnost – što nismo tu da se borimo", rekao je poslanik SDS-a Marko Đurišić. 

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić rekao je da se u prognozi vremena na RTS pominju i prognozirane temperature na Kopaoniku i Zlatibora, a da se nigde ne pominje Stara planina, te upitao da li će u narednom periodu, kada se govori o vremenu u zimskim centrima, biti pomenuta i Stara planina.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво