Скупштина, расправа Михајловићеве са радикалима о Косову, шминкању

Скупштина Србије почела је седницу на чијем дневном реду је потврђивање четири уговора, међу којима је и уговор о кредиту од 297,6 милиона долара код кинеске "Експорт-импорт" банке, за модернизацију и реконструкцију мађарско-српске железничке везе од Београда до Будимпеште и то за деониоцу Београд Центар – Стара Пазова. Посланици опозиције негодовали, наводећи да је председница Маја Гојковић прекршила Пословник о раду. Заседање обележила полемика министарке Михајловић и посланика СРС-а.

Потпредседница владе и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да би у Србији могла ускоро да постане седиште Секретаријата Транспортне заједнице за земље Западног Балкана.

Образлажући у Скупштини Србије потврђивање четири уговора, Михајловићева је рекла да ће ратификација Уговора о Транспортној заједници омогућити да се 7. децембра, на састанку министарског савета, изгласа да седиште Секретаријата Транспортне заједнице за Западни Балкан буде у Србији.

Истакла је да је то значајно наводећи да је један од стратешких циљева Србије повезивање са регионом. Министарка каже да је за Србију важно да постане незаобилазан коридор у повезивању Истока и Запада.

"За нас је могућност и велики значај да наставимо повезивање брже него што је то било у претходном периоду", рекла је Михајловићева.

Нагласила је да ће тај уговор омогућити повећање обима транспорта и људи и робе, те да ће се радити на продужавању транспортне мреже.

За Уговор о зајму КфВ, Франкфурт на Мајни и Србије, министарка је рекла да је тај зајам намењен за водоснабдевање и канализацију у четири града и то Врбасу, Кикинди, Књажевцу и Параћину.

Иначе, Седница Скупштине Србије каснила је 40 минута због чега су посланици опозиције негодовали, наводећи да је председница Маја Гојковић прекршила Пословник о раду.

Негодовали су и што је седница, како тврде, заказана тако да опозиција није имала времена да поднесе предлоге за допуну дневног реда.

У дану за постављање питање повреду Пословника о раду први је рекламирао Марко Ђуришић из СДС-a који је цитирао члан у коме се наводи да се седница заказује најмање седам дана раније, те да се може заказати и раније при чему је, каже, председник парламента дужан да образложи такав поступак.

"Ви сте отворили седницу, а нисте нам објаснили зашто сте је сазвали 24 сата и један минут пре одржавања. Једини разлог је био да онемогућите посланике да остваре уставно право предлагања закона и других иницијатива", рекао је Ђуришић.

Ђуришић је критиковао Гојковићеву да је желела да спречи опозицију да предложи више од 150 предлога закона, наводећи да је то урадила "намерно и тенденциозно".

Гојковићева му је одговорила да се из члана који је цитирао јасно види када и како се сазивају седнице, те да она није повредила Пословник о раду.

"Молим да не убијате 'гласника', већ да сачекате да дођемо до дела седнице када будемо утврђивали дневни ред, за сада смо само утврдили кворум", рекла је Гојковићева и објаснила да је седницу сазвала јер су је замолиле премијерка Ана Брнабић и министарка Зорана Михајловић.

Указала је при томе на важност ратификовања споразума, наводећи да би у случају да се не ратификују наступиле последице за државу, те додала да ће посланици имати прилику да питају ресорну министарку због чега споразуми раније нису потврђени.

"О томе да сам као имала намеру, па сам неке завере правила, па неко није могао да поднесе допуне дневног реда... ако ви сматрате да је тако, ја прихватам кривицу. Ја ништа не радим него смишљам завере... баш сам ја таква личност. Нашли сте с ким ћете о томе да причате", обратила се Ђуришићу председница парламента. 

Расправа Михајловићеве са радикалима о Косову, шефовима, шминкању...

Скупштинску расправу обележила је полемика Зоране Михајловић са посланицима СРС о Косову, о шефовима, али и о "шминкању" у скупштинској сали.

На наводе посланика СРС-а Миљана Дамјановића да је власт у Србији признала независност Косова, те да се то види и у Уговору о Транспортној заједници о чијем потрђивању расправља парламент, Михајловићева каже да је Косово потписник тог уговора, али у складу са Резолуцијом УН 1244, те да то не значи никакво признање Косова као независне државе.

Навела је да се Косово у том уговору означава на исти начин као и у Споразуму о стабилизацији и придурживању и у складу са договором о регионалном представљању као "Косово са звездицом".

Нити је Србија прихватила независност Косова, нити ће га признати и то је свима јасно управо из политике коју води председник државе", казала је Михајловићева која је у једном тренутку подигла Уговор и посланика СРС упитала да ли у том документу види "звездицу".

На критике Дамјановића о дешавањима у Железницама Србије, Михајловићева је рекла да је поносна на сваког радника Железница, те да је то предузеће полако, корак по корак, кренуло не само у опоравак него у модернизацију и развој.

Говорила је и о улагањима у то предузеће, те о урађеном попису имовине Железница Србије и то први пут после 15 година.

"Железнице су на добром путу", поручила је Михајловићева, уз опаску да су радикали "навикли да раде у хаосу".

"Ви волите, то је суштина рада СРС, значи што већи хаос, никакав проблем", додала је Михајловићева.

Нагодовали су посланици радикала на такве оцене министарке, те приметили да би бар председавајући скупштином, Верољуб Арсић (СНС), као бивши радикал, требало да зна да то није истина.

То би, каже, Шаровић, требало да зна и шеф Зоране Михајловић који је, како је рекао, такође бивши радикал, а према коме, додао је, Михајловићева "показује огромну лојалност, какву је својевремено показивала према Лабусу и Млађану Динкићу".
Шаровић је рекао да Михајловићева нема право да као министар дође у скупштину и држи лекције.

"Научите где сте дошли, обраћајте се са поштовањем. Дамјановић ниједну увредљиву реч није упутио вама. Поштује институцију", упозорио је Шаровић, а Арсићу поручио да не може да "ћакула" с министарком док он објашњава повреду Пословника.

Посланица СРС Вјерица Радета замерила је министарки што се шминка на седници речима: "Ко вам је рекао да можете да извадите пудријеру и да поправљате шминку на седници? Је л‘ ви мислите да је то нормално понашање? Ово је Народна скупштина, ово није ни Лабусов, ни Вучићев кабинет. Срам вас било".

Коментар Арсића на то је био да не разуме какву је повреду Пословника Радета рекламирала.

Михајловић је затим радикалима поручила: "Погрешила сам. Ви сигурно никада нисте правили хаос, СРС никада није правио хаос, никада председник те странке није вадио пиштољ, никад се није десило", рекла је Михајловићева и није стигла до краја да изговори јер јој је председавајући искључио микрофом.

Реч је добила Вјерица Радета која је Арсићу замерила да не води рачуна о томе како се гости понашају према посланицима.

"Ми из СРС-а се не стидимо ниједног свог потеза, не стидимо се ниједног потеза нашег председника. То што Зорана Михајловић има проблем идентитета, што не зна да ли су јој Лабус и Динкић", рекла је Радета, али је и њој Арсић искључио микрофон јер је, каже, прешла у реплику, а онда је одредио једночасовну паузу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво