I danas reagovanja na Izetbegovićevu izjavu

Zvaničnici Srbije i predstavnici političkih partija i danas reaguju povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije. O Izetbegovićevoj izjavi govorilo se i u Skupštini.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je ocenila da izjava Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati nezavisnost Kosova, izgleda ima veze sa novim odnosima Beograda i Ankare i njegovim osećajem ugroženosti zbog načina na koji je turski predsednik bio primljen u Srbiji.

Iako i sam zna da BiH ne može da prizna nezavisnost Kosova bez saglasnosti Srba, član Predsedništva BiH Izetbegović namerno plasira ovakve izjave kako bi izazvao reakciju Beograda, istakla je Mihajlovićeva u saopštenju.

"Zato mi se čini da najnoviji, ali svakako ne i poslednji, pokušaj Izbegovića da posvađa Srbiju i BiH ima mnogo više veze sa nedavnom posetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i novim odnosima Srbije i Turske", napomenula je.

"Kao da se Izetbegović osetio ugroženim zbog dogovora predsednika Turske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, načinom na koji je turski predsednik bio primljen u Srbiji i porukama saradnje koje je predsednik Erdogan rekao u Novom Pazaru", dodala je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da je uverena da se "Srbija neće ponašati neozbiljno kao gospodin Izetbegović, da neće inicirati sukobe sa susedima, već će ostati dosledna u politici stabilnosti regiona, koja je preduslov za ekonomsko jačanje svih naših zemalja i bolji život svih građana".

"Kada čujete poslednje izjave Izetbegovića u kojima namerno provocira nove sukobe sa Srbijom, onda pomislite koliko je u pravu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik", zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će ta izjava imati dalekosežne posledice, dok je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović poručio da će BiH svoju međunarodnu politiku voditi tako da ne ugrožava odnose sa susednim državama.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića, ali i aktuelnu bezbednosnu situaciju, ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio da je bezbednosna situacija u Republici Srbiji stabilna.

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri je izjavio za RTS da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva opasna provokacija i da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu.

Narodni poslanici o Izetbegovićevoj izjavi

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su u parlamentu da su reakcije iz Srbije posle izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izebegovića bile ozbiljne i odgovorne, dok deo opozicije smatra da su one bile prenaglašene i "čudnovate".

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić rekao je novinarima u parlamentu da je Srbija više puta pokazala da joj je stalo do mira u regionu i da je to delima dokazala.

"Reakcije iz Srbije su bile odmerene, ozbiljne i odgovorne, a reakcije države biće pažljivo izvagane, dok će zaključi kada budu usvojeni biti podeljeni sa javnošću", rekao je Orlić.

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević kaže da je Izetbegovićeva izjava neodgovorna, opasna i štetna i da ne ide u pravcu mira i stabilnosti, kao ni u pravcu dobrosusedskih odnosa, saradnji i prosperiteta u regionu.

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, najoštrije je osudio izjavu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će Sarajevo priznati nezavisnost Kosova.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država saglasno odlukama UN, pa tako i našeg suseda BiH. Kao garant Dejtonskog sporazuma, mi prihvatamo granice i unutrašnje uređenje BiH, iako su Republika Srpska i srpski narod u toj državi izloženi stalnim pritiscima i pretnjama koje idu čak i do fizičkog nestanka", navodi Popović u saopštenju.

Ukazao je na to da Srbija, zarad mira u regionu, vodi politiku saradnje i međusobnog poštovanja i uvažavanja svih balkanskih država i naroda.

Lider LSV Nenad Čanak rekao je da je pažljivo poslušao tu izjavu Bakira Izetbegovića, navodeći da tu ne postoji bilo šta što jedan državnik iz bilo koje zemlje ne može da izgovori u svojoj zemlji misleći o njenim interesima.

"Reakcija zvaničnika u Srbiji je čudnovata, verujem da je u pitanju pokušaj da se na određeni način takvom nervoznom reakcijom upozore oni koji bi možda u okruženju imali ideju da naprave bliže odnose sa Kosovom", rekao je Čanak.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković podseća da je Izetbegović član kolektivnog Predsedništva BiH tako da je njegova izjava lična, te da je priznavanje Kosova neostvarivo ako se sa time ne slože druga dva člana uz komentar da takva izjava sigurno ne doprinosi stvaranju boljih odnosa u BiH.

Poslanica Sanda Rašković Ivić takođe kaže da je ozbiljnost njegove izjave predimenzinirana, jer se zna da bez srpskog faktora ne može da se donese nijedna odluka.

Pokret slobodnih građana saopštio je da je "ni po čemu nova izjava Bakira Izetbegovića" iskorišćena kao povod za još jednu lažnu "krizu" i da se radi o veštačkom zaoštravanju retorike kako bi ljudi govorili – "ne pitaj ništa, samo da nas opet u rat ne gurnu".

"Međunarodna zajednica da reaguje"

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je skandaloznim i indikativnim to što niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na izjavu Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati kosovsku nezavisnost.

Marković smatra da nije problem Izetbegović, već onaj koji mu je rekao da to kaže.

"Skandalozno je ali i indikativno, da niko od međunarodne zajednice ne reaguje. Šta bi se desilo kada bi Milorad Dodik pomenuo referendum o otcepljenju Republike Srpske od BiH. Digla bi se i kuka i motika i iz Brisela i Vašingtona. Pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje", naveo je Marković u izjavi dostavljenoj medijima.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH "neprijateljska, ali očekivana".

"Navedeni neprijateljski stav prema Srbiji podržava velika većina bošnjačkih političara i intelektualaca. Šta se može očekivati drugo od Bakira Izetbegovića koji zastupa veliku laž da je Srbija izvršila agresiju na BiH, a zajedno sa Republikom Srpskom počinila tobožnji genocid nad bošnjačkim narodom", dodaje se u pisanoj izjavi Linte.

On je dodao da se ne sme zaboraviti da se Izetbegović sa ostalim bošnjačkim političarima do poslednjeg daha zalagao za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, kao i da je pre dve godine dao punu podršku britanskom nacrtu Rezolucije kojom su Srbi trebali biti osuđeni za genocid u Srebrenici od strane Saveta bezbednosti UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво