Poslanici o izjavi ambasadora Ukrajine, aferama, budžetu

Narodni poslanici su na početku rada iskoristili mogućnost da postave pitanja. Interesovali su se da li će ambasadoru Ukrajine Oleksandru Aleksandroviču biti otkazano gostoprimstvo zbog njegovih izjava, a imali su pitanja i o kritikama premijerke Ane Brnabić na Haški tribunal. Pitali su i o "aferama" bivše gradske vlasti pod rukovodstvom Dragana Đilasa, nadležne šta će preduzeti povodom "gerilske nasilne akcije Dveri" u parlamentu, ali i to kada će predlog budžeta za 2018. vlada uputiti parlamentu.

U delu sednice za postavljanje pitanja, lider radikala Vojislav Šešelj pitao je zašto Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada nisu po hitnom postupku otkazali gostoprimstvo ukrajinskom ambasadoru nakon njegovih "teških antisrpskih izjava i najgorih uvreda i kleveta protiv srpskog naroda".

Ukrajinski ambasador nedavno je izjavio da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu, te da ruski predsednik Vladimir Putin "ne mari za Srbiju", već da našu zemlju koristi kao "još jedan instrument za uništenje Evrope".

Šešelj smatra da posle takvih izjava ambasador Ukrajine nema šta da traži u Beogradu.

Poslanica LDP-a Nataša Mićić pitala je Vučića i Brnabićevu zašto vlast jedno govori, a drugo radi – priča o modernizaciji i EU kao prioritetu, a vodi retrogradnu politiku rehabilitacije ratnih zločina.

"U prethodnih nekoliko dana sve izjave Vučića i Brnabićeve zapravo vode ka tome da ukazuju na svetsku nepravdu prema Srbiji i Srbima, pre svih izjava Brnabićeve da Haški tribunal nije objektivan i nije doprineo pomirenju", kaže Mićić.

Ona je pitala da li to znači da hoćemo da izađemo iz UN koje su osnovale taj sud.

Pitala je i šta se dobija izjavama koje "bude lažnu nadu i očekivanje" kako je Surinam opozvao priznanje nezavisnosti Kosova.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević pitao je šta će nadležni preduzeti povodom "gerilske nasilne akcije Dveri" za koje je rekao da šire nasilje i netrpeljivost i u Skupštini napadom na Maju Gojković.

On je pokazao fotografiju na kojoj se, kaže, vidi kako troje poslanika Dveri i simpatezeri tog pokreta upadaju 28. marta ove godine u opštinu Pećinci gde su "maltretirali" sekretarku opštine.

VBA, Ministarstvo odbrane i tužioca pitao je šta će preduzeti povodom saznanja da je 1999. za vreme agresije i ubistva civila, Zoran Živković "proneverio milion i po maraka" preko jedne firme "navodno za nabavku tenkovske municije".

"Šta će državni organi, tužilac, Ministarstvo pravde preduzeti protiv Vuka Jeremića zbog njegovog ugovora sa 'Energoprojektom' kojim je prodao zemljište i objekte Srbije u inostranstvu, za nižu cenu od realne", pitao je Rističević.

Tražio je i odgovor od nadležnih o tome šta će predzueti protiv Borisa Tadića i Vuka Jeremića zbog toga što su "aktivno učestvovali u izgradnji divlje države Kosovo".

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković pitao je MUP o "aferama" bivše gradske vlasti u Beogradu "oličene u tajkunu Đilasu i žutom preduzeću".

Naveo je da su od 2013. do danas uhapšena i procesirana 44 saradnika Đilasa iz DS-a u, kaže, čak osam različitih afera u kojima je grad oštećen za više od osam miliona evra.

Marković je rekao da bivša gradska vlast godinama nije tražila efikasna sredstva obezbeđenja u slučaju neplaćanja takse na građevinsko zemljište.

"Time su nam Đilas i kompanija ostavili dug oko 280 miliona evra, što je deo duga većeg od milijardu evra koji su ostavili. Sumnjamo da je veći deo tog novca završio u džepovima onih koji su to omogućili", kaže Marković.

Poslanica DJB-a Branka Stamenković rekla je da je u sredu istekao zakonski rok da vlada parlamentu uputi predlog budžeta za 2018. godinu, te upitala zašto premijerka Brnabić nije uputila taj predlog u zakonskom roku i kada se on može očekivati u parlamentu.

Predsednicu parlamenta Maju Gojković pitala je zašto je dozvolila da vlada ne poštuje zakon, te da li je upozorila vladu da krši rok za dostavljanje budžeta za iduću godinu.

Vučića je pitala kada namerava da prestane da krši Ustav i podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a, te da li koalicija koju je na KiM "napravio sa Ramušem Haradinajem u stvari predstavlja uvod u izbacivanje preambule o KiM iz Ustava".

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić, povodom saznanja da je u Srbiji boravio Džim Dolson iz Škotske, pitala je ministra policije Nebojšu Stefanovića, direktora BIA Bratislava Gašića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića kada je taj, kako kaže, "poznati fašista koji se angažovao i u kampanji Donalda Trampa, boravio u Srbiji i u kom periodu".

Navodi da o tome svedoče fotografije Dolsona sa Avale i iz manastira Rakovica i informacije da je od maja do juna boravio u Srbiji, uključujući i Pančevo, te upitala da li je tačno da je on finansirao najmanje dva manastira na KiM.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića o pravoj stopi nezposlenosti danas u Srbiji, te koliko je ona iznosila 2012.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije ponovo je pitao predsednika Srbije Aleksandar Vučića da li pod bilo kojim uslovima postoji mogućnost da Srbija prihvati stolicu za Kosovo u UN.

MUP i šefa BIA pitao je da li u Srbiji postoje neki paralelni privatni prislušni centri izvan sistema bezbednosnih agencija ili ne postoje, te da li se prate i prisluškuju razgovori poslanika i lidera opozicije.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov pitala je Brnabićevu, ministre Dušana Vujovića i Branka Ružića, kao i gradonačlenika Novog Sada Miloša Vučevića u vezi sa "ozbiljnim finansijskim problemom koji je zadesio Novi Sad".

Navela je da su građani podneli više od 340 tužbi zbog toga što je Vučević "mimo zakona počeo da raskopava, asfaltira, betonira i ruši sve pred sobom", te je nekim građanima napravio ulicu tamo gde se nalaze njihova dvorišta", a da prethodno nije sproveden postupak eksproprijacije.

Građani, tvrdi, sada traže odštetu od dve milijarde dinara "što je ozbiljan udarac za budžet", te da su u više od 45 predmeta donete presude u korist građana.

Potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić kaže da gradonačelnik nema obavezu da odgovori na pitanja, jer "nemamo nadležnost nad lokalnim samoupravama".

Miladin Ševarlić iz poslaničke grupe Dveri pohvalio je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića što je na šetomesečni staž u ministarstvu primio najboljeg studenta Poljoprivrednog fakulteta Milicu Lazarević, te ocenio da bi to trebalo da postane praksa.

Pitao je kada će Skupština da održi posebnu sednicu kako bi izrazila zahvalnost Surinamu koji je poništio priznanje nezavisnosti Kosova, te upitao kada će biti sazvana posebna sednica o KiM, na koju bi bili pozvani predsednik Vučić, Vlada i sudije Ustavnog suda.

Posle pitanja, poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво