Vučić i Cipras usaglasili zajedničku deklaraciju, odnosi dve zemlje idu u dobrom smeru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras sastali su se u Solunu "u četiri oka" na sastanku koji je trajao duže od planiranih sat vremena, tokom kojeg su usaglasili tekst zajedničke deklaracije. Cipras poručio da Srbiju i Grčku povezuju istorijske veze. Vučić je zamolio grčkog premijera da pomogne da Srbija dobije odgovor od Brisela o perspektivi kada bi mogla da postane članica EU. Grčku doživljavamo kao prijateljsku zemlju, poručio predsednik Srbije. Pozicija Grčke kada je KiM u pitanju bazirana na poštovanju međunarodnog prava, ističe Cipras.

Zvaničnici Srbije i Grčke razgovarali su o pospešivanju već dobre saradnje dve zemlje, kao i o situaciji u regionu.

Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je na sastanku sa predsednikom Srbije da Grčku i Srbiju vežu istorijske veze, prenosi ANA.

"Ovaj sastanak je prvi korak ka promovisanju bilateralne saradnje za bezbednost i stabilnost u širem regionu Balkana", rekao je Cipras u kratkom razgovoru emitovanom na televiziji.

Grčki premijer je čestitao Vučiću izbor za predsednika Srbije.

Vučić i Cipras su nakon sastanka održali zajedničku konferenciju za novinare. Vučić je naveo da dve zemlje mogu da ostvare bolje rezultate kad sarađuju nego kad deluju samostalno.

Ocenio je da je današnji sastanak od izuzetnog značaja za Srbiju, te naveo da su dve strane pre te konferencije potpisale šest međudržavnih sporazuma, od koji su neki, kako je rekao, uopštenog karaktera, značajni pre svega za budućnost, dok su drugi važni jer se njima rešavaju pitanja građana, poput sporazuma o međusobnom priznavanju priznavanje vozačkih dozvola.

Građanima, primetio je, mnogo znači kada mogu da voze sa svojom vozačkom dozvolom u drugoj zemlji.

Preneo je da je sa Ciprasom razgovarao o poboljšanju životnog standarda građana i o međusobnim odnosa.

Vučić je rekao i da trgovinska razmena nije na nekom niskom nivou, ali da ni Cipras ni on nisu zadovoljni sadašnjim nivoom razmene i da smatraju da može da bude veći.

Trenutno trgovinska razmena, podsetio je, iznosi oko 400 miliona evra, uz trend rasta izvoza iz Srbije, koji je u prvih meseci porastao 10 odsto.

Vučić je čestitao Ciprasu na sve boljim ekonomskim rezultatima, ocenivši da je uspeo da iz teške situacije Grčku postavi na zdrave noge.

Rekao je i da očekuje više investitora iz Grčke i to u različitim sektorima, ali i da očekuje da Grci ostanu u bankarskom sektoru u Srbiji. 

Istovremeno, Vučić je rekao da očekuje da će sve više srpskih biznismena želeti i moći da ulaže u Grčkoj.

S tim u vezi je podsetio na 900.000 srpskih turista godišnje, koji u proseku ostave između 300 i 400 evra u Grčkoj, i time daju značajan doprinos grčkoj privredi.

"Konstatovali smo da su bilateralni odnosi dobri, da je Ciprasova poseta početkom godine dramatično doprinela poboljšanju odnosa, posle perioda stagnacije. Odnosi idu u dobrom smeru", rekao je Vučić dodajući da je u razgovorima sa grčkim premijerom postignut visok stepen saglasnosti o svim važnim pitanjima.

On je poručio da Grčka uvek može da računa na podršku Srbije u svakom pogledu i na svaki način.

"Mi Grčku doživljavamo kao prijateljsku zemlju. Grčki narod kao izrazito prijateljski narod. Nadam se da se Grci osećaju u Srbiji kao u svojoj zemlji, kao što to čine srpski turisti u Grčkoj", naveo je Vučić.

Zahvalio je i na jasnoj grčkoj poziciji povodom Kosova i Metohije, nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kazao je da je jasno razumeo Ciprasove poruke, koje se ujedno mogu čuti i od EU, o neophodnosti čuvanja mira i stabilnosti i preneo da ga je uverio da želimo da ostanemo stub stabilnosti u regionu, da unapređujemo svoje odnose sa svim državama i teritorijama na tom prostoru, kao i da su mir i stabilnost naš prioritet jer tako unapređujemo svoju ekonomiju. 

Srbija se, kako je dodao, nada ove godine privrednom rastu od tri odsto, a iduće od četiri posto, što bi značilo ubrzani razvoj i bolji životni standard.

Preneo je da je danas prvi put, na ozbiljan način, razgovarano i o izgradnju pruge Pirej–Solun–Beograd, koja se spaja sa brzom prugom do Budimpešte, te napomenuo da to nije jednostavan zadatak jer je reč o pruzi koja će presecati teritoriju Srbije po osi jug–sever, po najvećem delu zemlje.

Međutim, kako je dodao, imajući u vidu činjenicu da imamo suficit u budžetu, i to ne samo primarni, već ukupni sa svim vraćenim kamatama, koji ćemo zadržati do kraja godine, imaćemo više novca u godinama pred nama da ostvarimo i strateške projekte spajanja juga sa severom.

Na kraju, rekao je da je ponosan što je na čelu srpske delegacije koja je doputovala u Solun i izrazio nadu da će iduće godine sastanak Visokog saveta saradnje biti u Beogradu, te najavio da će pre toga, 2. i 3. oktobra, Srbiju posetiti predsednik Grčke.

Cipras: Unapređenje saradnje u ključnom trenutku 

Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je da Grčka i Srbija unapređuju statešku saradnju u ključnom trenutku i ponovio da Atina podržava evropske integracije Srbije.

Cipras je, na zajedničkoj konferenciji za srpskim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dodao da je neobično važno što se Visoki savet za saradnju Grčke i Srbije održava baš u Solunu.

Grčki premijer se osvrnuo na jačanje političkog dijaloga između dve zemlje u nekoliko sektora i ponovio čvrstu poziciju Grčke kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana.

On je govorio i o pozitivnim ekonomskim rezultatima Grčke dodavši da je Atina strateški investicioni partner.

Takođe je najavio da će grčki predsednik Prokopios Pavlopulos, na Vučićev poziv, posetiti Beograd na jesen.

Cipras je dodao da su se on i predsednik Srbije saglasili da postoji potreba za većom podrškom i saradnjom i naveo da akcenat ubuduće treba da bude na saradnji u oblasti infrastrukture i bolje povezanosti, pre svega navodeći železničku prugu Pirej–Solun–Beograd, kao i vodeni put Solun–Beograd.

U tom smislu, naveo je da je potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Grčke o razvoju železničkog transporta, što će se pozitivno odraziti na ekonomske i političke odnose sve zemlje i širenje ukupne ekonomije na ovom podrčju.

Kako je rekao, jaka je želja obe strane da započne projekat modernizacije pruge Pirej–Solun–Beograd, čime bi se smanjila udaljenost između dve zemlje.

"Naznačili smo da je jačanje energetske povezanosti značajno za naše ekonomije i zato smo podržali energetsku saradnju i značaj izvođenja energetskih radova, poput kanala TAB za prirodni gas", rekao je Cipras.

On je dodao da se razgovaralo i o turizmu, koji ima poseban značaj za odnose dve zemlje.

"Nije saradnja samo u ekonomiji, želimo više da istaknemo kulturnu dimenziju naše saradnje, zato smo i potpisali Memorandum u oblasti kulture", rekao je Cipras.

Cipras je poručio da bi trebalo ojačati i saradnju u borbi protiv terorizma i nasilja i dodao da je saradnja ključna za sigurnost regiona i cele Evrope.

"Podvukli smo i značaj poštovanja međunarodnog prava i to da treba se borimo protiv nacionalizma i iredentizma, netolerancije, da se uspostave mir i stabilnost, te da se svi sporovi rešavaju dijalogom", rekao je Cipras.

On je ponovio da Srbija ima podršku Grčke na putu ka EU, i dodao da je proširenje značajno ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i sa samu Uniju.

Cipras je dodao da je Grčka izlazi iz ekonomske krize, te da se nakon osam godina vraća "normalno u Evropu", što , kako je rekao, znači da ta zemlja polako ali sigurno ponovo postajne kao ključna zemlja istočnog Mediterana.

"Srbija očekuje od nas da imamo ulogu zemlje koja će moći da bude most između nje i EU, a mi očekujemo od Srbije značajnu saradanju kako bismo Balkan uveli u mirne vode, da bude prostor prijateljstva naroda, a ne opasnosti i nacionalizma", rekao je Cipras. 

"Srbija želi da zna okvir kada bi mogla da uđe u EU"

Vučić je istakao da bi bilo važno da Srbija dobije okvir kada bi mogla da postane članica EU.

Naglasio je da Srbija ne želi da ucenjuje niti traži bilo šta, već samo da zna, i to ne samo kroz odgovor, da postoji perspektiva kada bi mogla da postane članica EU.

Predsednik Srbije je dodao da to podrazumeva da ispunimo sve uslove, posebno iz poglavlja 23 i 24, kao i sva druga koja su neophodna za članstvo.

Smatramo da je to važno da bi ljudi u Srbiji bili bolje i značajnije motivisani i stimulisani. Ne tražimo tačnu godinu, ali želimo da znamo okvir kada bi mogla postati punopravna članica", poručio je Vučić, koji je o tome govorio i u razgovoru sa novinarima.

Istakao je da je molio premijera Ciprasa da pomogne da dobijemo odgovor.

To bi, kako je dodao, mnogo značilo u pristupu građana Srbije. Istakao je da bi ono što je ostalo od teških reformi mogli brže i sa još većim elanom da sprovedemo.

"Ne očekujem da skoro dobijem odgovor, ali ću postavljati to pitanje i u mesecima pred nama", najavio je Vučić i dodao da je u pravu kada to radi jer smatra da bi to doprinelo ubrzanju integrativnih procesa i većoj motivaciji, snazi i nadi koje bi u ljudima probudili.

Istovremeno je kazao da veruje da u ovom trenutku ne postoji niko ko može da nam pruži traženi odgovor.

"Najjednostavniji odgovor je 'nalazite se na evropskom putu, ispunite svoje obaveze', to je što može da se čuje od svih. Ali nisam siguran da su 2007. Bugari bili spremniji nego što smo mi danas. To sam rekao i bugarskom premijeru Bojku Borisovu, a ponoviću i danas posle podne i njemu i predsedniku EK Žan Klodu Junkeru, obojica to znaju, a o čemu je bugarski premijer govorio i u Trstu", objasnio je Vučić koji je kasnije imao trilateralni sastanak sa premijerima Bugarske i Grčke.

Istakao je da je očigledno da se radi o politici i da Brisel treba da nam jasno kaže koja je to politika.

Osvrnuo se, s tim u vezi, i na različite primedbe u vezi sa poglavljima 23 i 24, dodajući da se iza toga krije Kosovo i Metohija.

"Da je sve u redu sa Kosovom, mi bismo bili šampioni ljudskih prava", naglasio je Vučić.

"Kažite nam otvoreno i do kada treba da budemo u čekaonici. Nemamo alternativne puteve, da idemo na Mars, nalazimo se na evropskom putu, i fer je da građani Srbije znaju kada treba da očekuju prijem", poručio je predsednik Srbije.

Rekao je da, kada to traži, to ne znači da koketiramo sa bilo kim drugim o bilo čemu drugom.

"Tražimo samo da budemo poštovani i tretirani kao svi drugi. Ne tražimo preko hleba pogače, da nas puste a da nismo zaslužili, već da znamo, ako uradimo sve, kada će doći taj dan", objasnio je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Grčkoj na stalnoj i uvek značajnoj podršci na evropskom putu.

Predsednik Srbije Vučić predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji su učestvovali na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju.

Zasedanje Visokog saveta je dogovoreno prilikom posete premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu početkom godine, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje, zajedničkih investicija i projekata, određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dveju zemalja.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се