Вучић пред састанак са Туском: Играјмо чисто, без рукавица

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра у разговору са председником Савета ЕУ Доналдом Туском поновити свој захтев да се Србији јасно каже оквир за приступање ЕУ.

Александар Вучић ће, како је пренео новинарима, вечерас у Солуну, где учествује на првој седници Високог савета за сарадњу две земље, разговарати о томе и са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером.

"Одавде право идем у Брисел. Имаћу сутра састанак и ручак са Туском. То је прилика да о нашим европским стварима на још бољи начин расправљамо“", објаснио је Вучић.

Указао је на то да је раније овај захтев пренео и шефици европске дипломатије Федерики Могерини и да нема разлога да се неког плаши, пошто није питао нешто што је, како каже, непристојно, неприродно и непријатно.

"Питао сам обичну ствар коју желе да знају грађани Србије. Ја знам и чуо сам већ објашњења да 'зависи од нас'. Неће бити да зависи само од нас. То што зависи од нас ми ћемо да урадимо. Неки су у ЕУ примани, а да сасвим сигурно нису били на вишем нивоу у оствареним садржају правног акта ЕУ што је Србија урадила", објаснио је Вучић.

Он је истакао да Србија жели да зна да ли има јасну будућност у ЕУ, те додаје да ако кажу да имамо треба да нам пренесу и оквирни рок.

"Макар рекли да ће бити у пет година, не мора у годину тачно. Да знамо да је то у наредних пет или 10, 20 година, да се у складу с тим понашамо и видимо како да градимо своју будућност", нагласио је Вучић.

Истакао је да желимо да направимо наше друштво што успешнијим, нашу економију што конкурентнијом и да то радимо свакако због наших грађана. Међутим, истакао је да због политичког односа желимо да знамо који је политички однос ЕУ према Србији.

"То је фер и људски захтев, па не знам што се много чуде, као да питамо 'када ћете да нас водите на Марс, да забодемо нашу заставу'. То ви напреднији идите, ми ћемо неког новог Нила Армстронга да гледамо на телевизији", поручио је Вучић.

Уверен је и да неће бити конкретног одговора.

"Мислим да је у реду да чују, макар пронашли стотине оних у самој Србији који ће одмах да ми залепе неку врсте политичког шамара", констатовао је Вучић поводом критике у медијима указујући да ни у Европи медији нису бољи.

"Довољно да погледам америчке и британске медије. О Европи боље да не говорим каквих све има. У свему томе ти медији се најгоре односе према мени. То је ваљда доказ демократичности у Србији, а не проблема", поручио је Вучић.

Додао је да се то користи као изговор за Косово.

"Када смо имали много лошије стање по питању људских права и медијских слобода, на почетку мандата 2012/2013. када је све остало под шапом једних истих који су све то држали, све је било у реду ако нешто урадите по питању Косова. Ако се не напредује по питању Косова из њиховог угла одједанпут ништа не ваља", указао је председник.

Навео је да се увек покрећу такве приче или око односа према Русији, додајући да су то два питања која су кључна за њих.

"Кажите да су кључна, немојте да нас држите у нечему трећем што знамо да тиме нисте тако незадовољни као што причате, а користите да би остварили нешто од ове прве две страви. Играјмо чисто“", поручио је председник.

Тражио је да ЕУ јасно и без рукавица изнесе свој став, додајући да то тражи како би заштитио интерес грађана Србије и како би имали најчистије односе са ЕУ.

"Немојте говорити да ли је то постављање питање на ком ћемо путу бити. Ми смо на том путу", закључио је Вучић.

О спору Грчке и Македоније

Председник Србије Александар Вучић поновио је да ће се Србија убудуће руководити својим интересима и пријатељски помагати онима који су на њеној страни, и истакао да се тако понаша онај ко се одговорно држи и брине о интересима Србије.

Вучић је у Солуну, упитан да ли је опција да Србија буде медијатор у спору Грчке и Македоније, рекао да наша земља ипак, иако имамо стабилну унутрашњу ситуацију, има још много проблема.

"Немојте да се пријављујемо да решавамо проблеме које ни други нису у стању да реше", рекао је Вучић.

"Знам ја да су у нашој земљи све стручњаци, све генији, решили би проблем у Сирији, решили би проблем овде, а ниједан проблем у Србији нису могли да реше. Нису могли да донесу модеран Закон о раду, да реше питање банкротства до којег су нас довели... Нису ништа могли да реше, јер нису имали храбрости ни за шта, али ће да реше други поблем. Ја нећу, нити умем нити знам", рекао је Вучић.

Поновио је да је наше да се држимо стабилног и мирног пута и захвалио Грчкој на искреној подршци на европском путу Србије.

Грчка, како је рекао, разуме искрену жељу Србије да буде део ЕУ.

"А ми ћемо да гледамо своје интересе. Поштујемо Грчку, хвала што нас подржава и не признаје независност КиМ, а вама, неки други пријатељи, хвала вам, поштујемо и вас, имамо одличне односе, али немојте да нас терате да кваримо односе које имамо са онима који су нам у свему помогали, док сте ви увек били против нас и наших виталних интереса", поручио је председник.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије