Вучић: Десетоструко смо снажнији кад наступамо заједно

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Солуну да су Грчка, Бугарска и Србија заједно, не само три пута, већ десетоструко снажније него када иступају појединачно. Грчки и бугарски премијер, Алексис Ципрас и Бојко Борисов, поручили да подржавају европски пут Србије и обећали помоћ. Борисов истакао да би Србији требало рећи у ком временском оквиру је могуће да оствари перспективу за приступање ЕУ, на чему Вучић иначе инсистира.

Након трилатералног састанка са премијерима Грчке Алексисом Ципрасом и Бугарске Бојком Борисовим, председник Србије је оценио да су такви сусрети три земље од великог значаја.

"Снажнији смо кад смо заједно него кад наступамо одвојено. Могли бисмо тај модел да користимо чешће и да се по различитим питањима постављамо јединствено и заједнички и тиме добијамо неупоредиво боље резултате за наше три земље. Спремни смо по свим питањима, спољним и унутрашњим изазовима, заједнички да делујемо, а у складу са европским принципима, европским стандардима", рекао је Александар Вучић.

Додао је да је захвалан Ципрасу и Борисову на подршци коју пружају Србији на европском путу, те навео да очекује још снажнију подршку у наредном периоду.

"Спремни смо да са Грчком и Бугарском учествујемо у различитим пројектима, који су од економског интереса за све три земље, али и политичког интереса за наше земље и нације", рекао је Вучић који се раније данас састао у "четири ока" са грчким премијером, при чему су усагласили текст заједничке декларације и поручили да односи две земље иду у добром смеру.

Иначе, Вучић је новинарима пренео да је на трилатералном састанку разговарано о бројним инфраструктурним пројектима, повезивању грађана, пословних људи, и како и на који начин да заједнички постижемо најбоље резултате.

Раније је Вучић најавио да ће искористити тај састанак да би разговарао о гасоводу "Турски ток" и његовом краку који би ишао преко Србије до Мађарске.

"Подршка Грчке и Бугарске европском путу Србије"

На заједничкој прес-конференцији са Вучићем, премијери Бугарске и Грчке, Алексис Ципрас и Бојко Борисов, истакли су да њихове земље подржавају европски пут Србије.

Према речима Ципраса, Грчка, Бугарска и Србија могу да играју важну улогу као фактори стабилности у региону.

Ципрас је, после трилатералног састанка, нагласио да Европска комисија подржава напоре за европску перспективу Балкана.

"Ми потпуно подржавамо европски пут Србије", рекао је Ципрас и истакао да је жеља да Србија испуни све услове на том путу и постане пуноправна чланица ЕУ.

Говорио је и о ситуацији у Македонији, указавши на неопходност стабилности и мира у тој земљи, додајући да је важно да се води дијалог и изнађе заједнички прихватљиво решење о имену, које је, како је нагласио, предуслов за подршку Атине Скопљу на путу у ЕУ.

"Пред нама је доста изазова, али и много шанси у економији, енергетици, управљању кризама и слично, што треба да искористимо", рекао је Ципрас.

Ципрас је нагласио да су трилатерални сусрети веома значајни за дијалог ради јачања сарадње и дијалога.

Подршку европском путу Србије истакао је и бугарски премијер Борисов и навео да је Србији обећана помоћ.

"Ципрас и ја смо обећали да ћемо учинити максимум да наши пријатељи из Србије добију место које им припада, како би се придружили Словенији, Хрватској, Грчкој, Румунији и Бугарској у ЕУ", рекао је Борисов.

Додао је да је Србији требало рећи који је то временски оквир када је могуће остварити перспективу за приступање ЕУ, на чему иначе инсистира председник Александар Вучић.

"Не треба да кажемо тачну годину, али млади људи, научници, нове генерације треба да знају које су перспективе за три или пет година, да би могли, као и политичари, да дају максимум како би се осигурало благостање", објаснио је Борисов.

Навео је да је познато да постоји огромна разлика између земаља које су чланице ЕУ и које то нису и да чланство утиче на то да грађани не напуштају регион.

Борисов је казао да ЕУ не треба да запостави Западни Балкан, јер постоје амбиције неких земаља да утичу на регион.

"Немамо ништа против да нас воле, али не и да имају утицај на политичке системе на Балкану", поручио је бугарски премијер.

Борисов је пренео да има оптимистичније погледе по европску перспективу Западног Балкана након Самита у Трсту, пошто су обавезу за регион преузеле Немачка, Италија и Аустрија.

Најавио је да ће се Бугарска, за време председавања ЕУ, почетком идуће године, а након тога и Аустрија, залагати за даље подстицање европске перспективе.

"Не треба да се понови модел бивше Југославије и свака земља појединачно треба да има приступ ЕУ", уверен је Борисов.

Додао је да су Грчка, Бугарска и Србија 10 пута снажније ако сарађују, а сматра да постоји и јединствена шанса да Балкан замени Велику Британију, као тржиште од 20 милиона становника.

Председник Србије је раније данас учествовао на првом састанку Високог пословног савета Србије и Грчке као и потписивању шест међудржавних споразума.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара