"Platforma za omladinu - ključ razvoja Zapadnog Balkana"

Ekonomsko povezivanja Zapadnog Balkana je ključni deo evrointegracija i na tome treba zajedno da rade sve države, uz pomoć Brisela, poruka je sa samita lidera Zapadnog Balkana koji je održan u Trstu. "Ključ daljeg razvoja regiona je cela platforma za omladinu, u koju ulaze startap kompanije, inovacione kompanije, informacione tehnologije, digitalizacija, obrazovanje", poručuje premijerka Ana Brnabić.

Angela Merkel je, uz francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanskog premijera Paola Đentilonija prisustvovala i ovogodišnjem Samitu, koji je završen potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici.

Trst, prirodan spoj Zapadnog Balkana i Evropske Unije simbolično je izabaran za mesto samita njihovih lidera. Simbolike ima i u tome što su susret započeli na trgu Ujedinjenja, a zaključili time da je ekonomsko povezivanje ključno za napredak zemalja pojedinačno i čitavog regiona kako bi uhvatio korak sa Evropskom Unijom.

Tri godine od početka Berlinskog procesa u praksi se pokazalo da ekonomija prednjači politici, povezivanje infrastruktorom i ulaganje u mlade osnove su za ekonomski napredak regiona i u tome on ima podršku Unije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da se ne može imati uspešna evrointegracija šest zemalja regiona bez ekonomske stimulacije i pripreme regiona u ekonomskom smislu.

"Mi smo tu da podržimo projekte Vlada, ima dosta mogućnosti, hoćemo da se usmerimo na infrastukturu i na zapošljavanje mladih kako bi oni i ostali da žive u regionu. Mi smo izdvojili više novca iz fondova - 220 miliona evra za infrastruktrne i druge projekte. To nije novi korak, već nastavak progresa", navodi Han.

A deo tog progresa jeste i prvi konkretan projekat - ugovor o Transportnoj zajednici.

"Sa nestrpljenjem očekujem da radimo na svim stvarima o kojima smo pričali od agende povezivanja, pre svega transportne infrastrukture, energetske infrastrukture, preko ekonomskog povezivanja", kaže premijerka Ana Brnabić.

Ukazuje je da je potpisano osnivanje regionalne privredne komore, kao i agenda za ekonomsko osnaživanje regiona.

"Ono što se meni čini da će biti ključ daljeg razvoja regiona to je cela platforma za omladinu, u koju ulaze startap kompanije, inovacione kompanije, informacione tehnologije, digitalizacija, obrazovanje i to je ono što ja mislim da će biti i treba da bude ključ jedne potpuno nove perspektive za ceo region", dodaje Brnabićeva.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović naglašava da to znači da biti mnogo više investicija kako bi se zemlja povezala sa regionom.

To znači pre svega investicije u puteve, u železnice, a s druge strane znači i mogućnost da zajedno sa drugim zemljama sa kojima se praktično graničimo učinimo sve i smanjimo takozvane nefizičke barijere", kaže ministarka.

"Roba više neće stajati po šest, sedam sati na granicama, i srpski proizvodi će biti konkurentniji što je suština ugovora o transportnoj zajednici. On podrazumeva da sve zemlje Zapadnog Balkana usklade svoje transportne politike i da praktično tako uđemo  u Evropsku uniju", objašljava Mihajlovićeva.

Samiti su dobra prilika da u pažnji evropskih lidera bude proširenje koje možda bude dovedeno u opasnost.

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da dometi Berlinskog procesa pokazuju da EU i dalje region drži na agendi za moguća proširenja.

Dogovor je da se Zapadni Balkan ubuduće posmatra kao regionalno ekonomsko područije. Kompromis se našao u toj formulaciji, koja sem ukidanje rominga i ulaganja u digitalizaciju, donosi još prednosti.

Goran Svilnović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju naglašava da je suština da se sve što je potencijal u regionalnim odnosima, u ekonomskom delu iskoristi do maksimuma.

"Ta ideja ima nekoliko elemenata. Prvi je da se omogući potpuno slobodan protok, ne samo roba, nego i usluga. Drugo, da se uklone netarifne barijere koje postoje. To je jedan važan element", navodi Svilanović.

Kako poručuje, važan element je i da se region predstavi kao zajedničko investiciono područje i da se harmonizuje, do mere do koje je to moguće. "Potrebno je da se omogući kretanje ljudi sa diplomama – sertifikacija profesija", dodaje Svilanović.

Trst će biti i sedište prve zajedničke institucije šest privrednih komora zemalja regiona, cilj - pomoć preduzećima. I upravo je Italija kao domaćin Samita još jednom je pokazala podršku Zapadnom Balkanu.

"Evropska perspektiva Balkana je evidentna i u italijanskom nacionalnom interesu je da Balkan postane deo Evropske unije, kaže šef italijanske diplomatije Anđelo Alfano. Osim ekonomskih, kako ističe Alfano, bitni su i politički motivi, jer isključuju sukobe. "Italija podržava evrointegraciju Balkana", jasan je italijanski ministar spoljnih poslova.

Osim o ekonomiji, na Samitu se razgovaralo o napretku u radu Regionalne kancelarije za mlade, što je deo Berlinskog procesa koji se po planu okončava iduće godine i to sastankom u Londonu. U međuvremenu, lideri će se jednom sastati u našem regionu, a predlog je da to bude u Nišu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара