Danijelson: Reforme impresivne, nova poglavlja korak napred

Generalni direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson rekao je da su privredne reforme, koje Srbija sprovodi, impresivne, a sastanak međuvladine konferencije na kojoj će Srbija u ponedeljak otvoriti poglavlja 20 i 26, ocenio kao korak napred.

Kristijan Danijelson je istakao da od Srbije zavisi brzina i dinamika kojom će se kretati ka EU i podsetio da nije reč o sprintu već maratonu.

"Mi u Evropi kažemo da nema vremenskog ograničenja. Srbija treba da vozi svojom brzinom. Za reforme je potrebno vreme i dinamika će zavisiti od onoga što Srbija uradi", rekao je Danijelson.

Naveo je i da se vidi autentična politička opredeljnost da se Srbija bavi pitanjem evropskih integracija, navodeći da na taj proces gleda sa poverenjem, te da vidi puno pozitivnih elemenata.

"Srbija je napredovala. Pre nekoliko godina razgovaralo se o stečaju, šta činiti sa državnim preduzećima, a danas vidimo da Srbija ide napred. Mi bismo želeli da vidimo Srbiju koja ubrzava na tom putu, da postaje bogatije i uspešnije društvo", rekao je Danijelson.

Sastanak međuvladine konferencije, na kojoj će Srbija u ponedeljak otvoriti dva poglavlja, ocenio je kao važan i izrazio nadu da će takvih koraka napred biti još u budućnosti.

U EU info centru, gde je u društvu šefice pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanje Miščević govorio o procesu pridruživanja, Danijelson je kazao i da EU očekuje da onaj ko se pridruži prihvati i dogovorenu spoljnu politiku.

Govoreći o odnosima država u regionu, Danijelson je kao pozitivan primer pomenuo Berlinski proces i saradnju država na infrastrukturnim projektima, dodajući da je za to obezbeđeno oko milijardu evra.

"U ponedeljak otvaranje dva nova poglavlja"

Srbija će u ponedeljak, kako je najavljeno, otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i tako imati skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja na svom putu ka članstvu u EU.

Poglavlja 20 i 26 biće otvorena, a 26 odmah i privremeno zatvoreno na petoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade bilo je tehnički spremno za otvaranje još krajem prošle godine, ali je zbog primedbi Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina u Srbiji, bilo blokirano sve do početka ove godine.

Pošto poglavlje 26 slovi za jedno od lakših pregovaračkih poglavlja, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički kriterijumi EU, niti merila za zatvaranje, ovo poglavlje će odmah biti i privremeno zatvoreno.

Isti slučaj bio je i sa poglavljem 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja, koje je Srbija otvorila i privremeno zatvorila na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji u decembru prošle godine.

"Zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 20, koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku proizvodnju, zemlje članice EU dale su Srbiji prošle nedelje pošto su od Evropske službe za spolje poslove dobile izveštaj o napretku u procesu dijalogu Beograda i Prištine.

U Briselu podsećaju da je, između ostalog, konkretan napredak u poglavlju 35 koje prati proces normalizacije odnosa i primenu Briselskog sporazuma, neophodan da bi Srbija mogla da napreduje na svom putu ka članstvu u EU.

Otvaranjem ova dva poglavlja u ponedeljak, Srbija će imati skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja od ukupno 35.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Evropsku komisiju predstavljaće komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, dok će ispred Saveta EU biti potpredsednik vlade i ministra za evropske poslove Malte Luis Grek.

Do kraja juna i završetka šestomesečnog malteškog predsedavanja Savetom EU, u Briselu bi mogla da se organizuje još jedna Međuvladina konferencija, čime bi se nastavila pozitivna dinamika na putu Srbije ka članstvu u EU.

"Porasla podrška građana za put ka EU"

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević rekla je da je podrška građana Srbije za put ka EU porasla sa 42 na 48 odsto, ali je primetila da tema evropskih integracija nije "seksi" da bi bila na naslovnim stranama, prenosi Tanjug.

U EU info centru, na pitanje da li će predstojeći izbori u Srbiji usporiti proces pridruživanja, Miščevićeva je kazala da su za vreme izborne tišine prošle godine usvojeni akcioni planovi za poglavlja 23 i 24.

"Naravno da su izbori usporili stvari, ali nas nisu omeli", rekla je Miščevićeva i ocenila da predsednički izbori neće uticati na rad parlamenta, pa samim tim ni na donošenje zakonskih rešenja.

Istakla je da se radi na brojnim poglavljima, te da su spremni akcioni planovi za poglavlja 19 i 22, i ona bi, kaže, mogla da budu otvorena do kraja godine, ali to zavisi od država članica.

"Radimo na tome da pošaljemo što više pregovaračkih poglavlja u Brisel", rekla je Miščevićeva, ali je navela da s druge strane nije zadovoljna tempom otvaranja.

Izjavu Danijelsona, da od Srbije zavisi brzina, prokomentarisala je da "na svakoj pruzi ima i stanica, a da one utiču na tu brzinu".

"A te stanice su ispunjavanje uslova, ocenjivanje od strane država, opšte okruženje EU, napredak u poglavljima 23, 35. Ali to nije izgovor za nas", rekla je Miščevićeva.

Kao najteže na putu ka EU, Miščević je ocenila primenu standarda EU, ukazujući da nas Evropska unija ponekad podseća šta je za nas same dobro.

"Naš je zadatak da obračunamo koliko brzo možemo te standarde da unesemo u domaće pravo. To je tako u svakoj od oblasti", rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije.

Podsetivši da su za Srbiju jako važni vladavina prava, ali i zaštita potrošača, zaštita zdravlja, te da lokalne samouprave imaju velike koristi od otvaranja polavlja koja še tiču javnih nabavki, Miščevićeva je prokomentarisala da sva ta objašnjenja nisu "seksi i za prvu stranicu novina", a da su suština naših života.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво