NATO: Pomno pratimo situaciju između Beograda i Prištine

Portparolka Severnoatlantskog saveza Oana Lunđesku je agenciji "Beta" rekla da NATO poziva Beograd i Prištinu da se uzdrže od zaoštravanja situacije i pokrenu dijalog "jer je to u interesu regionalne stabilnosti i bezbednosti".

"Mi veoma pomno pratimo situaciju", istakla je predstavnica za štampu u sedištu NATO-a, na molbu novinara Bete da iznese stav Alijanse o oštrim izjavama vlasti u Beogradu i Prištini, posle odluke kosovskih vlasti da upućivanjem specijalnih policijskih snaga na administrativnoj liniji zaustave voz koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu.

Oana Lunđesku je dodala da je to "pitanje koje treba da se reši između Beograda i Prištine".

Zamoljena da objasni kako NATO gleda na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ni Alijansa ni EU nisu dale "prave odgovore" na slanje kosovske specijalne policije na sever Kosova bez nužnog odobrenja NATO-a, dok je kosovski premijer Isa Mustafa rekao da se Priština o tome konsultovala sa svim diplomatskim misijama, portparolka Lunđesku je naglasila da "misija Kfora koju predvodi NATO nastavlja da igra svoju ulogu".

Portparolka NATO-a je rekla da Kfor "tu ulogu vrši s mandatom na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i spreman je da, ukoliko se pokaže nužnim, pruži pomoć kao treća snaga, pošto svoje uloge najpre odigraju Euleks i kosovska policija".

"Mi pozivamo sve strane da se uzdrže i krenu u dijalog, jer je to u interesu regionalne stabilnosti i bezbednosti", istakla je portparolka Lunđesku i dodala da se dodatne informacije mogu dobiti u odeljenju za javnost u sedištu Kfora na Kosovu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво