Voz za Mitrovicu koji je stao u Raški vratio se u Beograd

Voz koji je u subotu pošao iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati. Putnici su od Raške autobusima prevezeni do svojih odredišta u pokrajini.

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na poslednoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom.

Voz je na toj stanici proveo četiri sata posle čega je u 20.40 vraćen za Beograd. Putnici iz voza autobusom su do Kosovske Mitrovice stigli bezbedno i bez problema. 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odlučio da voz zaustavi da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.

On je rekao da su Albanci i specijalne snage pokušali da miniraju deo pruge i da su na administrativnu liniju poslali svoje jedinice da uhapse putnike i mašinovođu kao i da su Albanci želeli da izazovu sukobe.

Albanci su, po njegovim rečima, poslali bez dozvole NATO-a i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa "kobra" sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova "sa željom da isprovociraju sukob" i da počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.

Zbog, kako kažu, pokušaja ugnjetavanja i zastrašivanja, Srbi sa Kosova i Metohije organizovali su protest kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.

Sa skupa žele da poruče da je neophodno sačuvati mir i osigurati bezbedan život za sve žitelje Kosova i Metohije. 

Na vozu je inače na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova i generalnom direktoru policije Kosova da po svaku cenu spreče ulazak tog voza.

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da je za "sve što se događalo" u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija i da je to bio deo "naopakih namera Srbje da destabilzuje situaciju na Kosovu".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи