Воз Београд – Косовска Митровица заустављен у Рашки, Албанци хтели сукобе

Воз који је после 18 година јутрос кренуо из Београда за Косовску Митровицу заустављен је после подне у Рашки због најава покушаја минирања пруге. Премијер Србије Александар Вучић потврдио да су Албанци и њихове специјалне снаге хтели да ухапсе машиновођу и путнике и изазову сукобе. Јаке снаге косовске полиције и припадници специјалне јединице РОСУ биле су распоређене у месту Доње Јариње кроз које је требало да прође воз.

23.30Сутра у 12 часова протест Срба у Косовској Митровици. 

22.55 - На Доњем Јарињу тренутно је мирно, јавља репортер РТС-а. 

21.15 - Припадници специјалне косовске полиције повлаче се из Јариња. У колонама по десетак возила кренули су ка Лепосавићу и Приштини.  

20.40 - Воз из Рашке кренуо за Београд, јавља извештач РТС-а.

20.30 - Ванредна седница Бироа за координацију служби безбедности, коју је премијер хитно сазвао, ни после два и по сата још није завршена, сазнаје Танјуг. 

20.15 - Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да је "све што се догађало данас" у вези са доласком воза у Косовску Митровицу, непотребна ситуација коју је изазвала Србија. 

19.43 - Премијер Вучић обавестио руског амбасадора Александра Чепурина о покушају Албанаца да изазову сукобе на северу Космета, сазнаје РТС. 

18.50 Албанци покушали да минирају пругу којом је требало да прође воз, ухапсе машиновођу и путнике са жељом да испровоцирају сукоб ширих размера, рекао премијер Вучић на ванредној конференцији за новинаре. 

18.10 - Председник Србије Томислав Николић председаваће сутра седницом Савета за националну безбедност.

18.00 - Премијер Вучић заказао за 18.15 хитну седницу Бироа за координацију служби безбедности.  

17.45 - Јаке снаге косовске полиције и припадници РОСУ стигли су у Доње Јариње као појачање већ пристиглим снагама после "наредбе" Хашима Тачија да се "по сваку цену" спречи улазак воза, јавља извештач РТС-а са Космета.

17.40 - Пруга прегледана, нема експлозива на шинама, рекао је заменик командира косовске полиције за регион Север Бесим Хоти. 

17.30 - Воз је стигао до Рашке и ту се налази већ сат времена, јавља извештач РТС-а. Душан Козарев из Канцеларије за КиМ каже да ће одлука о томе да ли воз наставља пут или ће се вратити у Београд бити донета после прес конференције премијера Александсра Вучића.

17.00 - Председник Владе Србије Александар Вучић обратиће се медијима у 18.45 поводом ситуације на Косову и Метохији. 

16.45 - Код железничке станице Доње Јариње пругу проверава педесетак полицајаца укључујући и италијанске карабињере из састава Еулексове полиције, јавља извештач РТС-а са Космета.  

14.40Специјалци проверавају пругу на северу Косова, после објављивања снимка на којем се види како непознате особе постављају мине уз шине и претњу да је експлозив намењен возу који је из Београда кренуо ка Косовској Митровици, потврђено је РТС-у у косовској полицији. 

Први пут после НАТО бомбардовања воз из Београда кренуо је ка Косовској Митровици. Уместо на Косову и Метохији, промотивна вожња завршена је 60 километара раније у Рашки. За путнике је обезбеђен аутобус до Митровице. 

Јаке снаге специјаних јединица косовске полиције стигле су у Доње Јариње око 18 часова из јужног дела Косовске Митровице са десетак блиндираних џипова и комбија. Били су наоружани дугим цевима.

У Доњем Јарињу на железничкој станици је и пре њих било неколико десетина полицајаца, а окупили су цивили из Лешка и Лепосавића како би поздравили пролазак воза, јавио је извештач РТС-а.

Доласком специјалних јединица, пошто је било јасно да воз вечерас неће да из Рашке настави пут ка Митровици, цивили су се повукли. У Доњем Јарињу, на неколико километара од административног пункта остали су само припадници специјалних полицијских јединица.

Повод за појављивање полиције била је инфомација која се појавила на албанским порталима да је на прузи подметнута мина. Полиција је касније саопштила да је прегледала пругу и да ништа није открила.

Екипа РТС-а је прошла севером Косова данас поподне и није приметила било какву активност полиције на прегледу пруге.

Из Приштине су поручили да неће дозволити улазак воза из централне Србије на Косово и Метохију. Косовски министар унутрашњих послова изјавио је да је издао налог да воз не може да дође до Косовске Митровице. 

Вожња возом од Београда до Косовске Митровице је најпре требало да буде промотивна, а затим и редовна. С тим планом се у старту нису сложили у Приштини будући да је министарка за дијалог Едита Тахири од Европске уније затражила да заустави, како је рекла, "нелегални српски воз".

"Овај воз је значајан за север Космета, њиме се Митровица први пут од рата повезује са Београдом. У питању је најсавременији воз, има и интернет, на захтев студената. Овом линијом, Митровица се повезује и са Крагујевцом и другим местима у Шумадији", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић за РТС.

Коментаришући наводе Едите Тахири, Ђурић је упитао "ко уопште може да наговештава кршење људских права". Истикао је да је ово само продужетак постојеће линије од Краљева и да би евентуално заустављање воза представљало кршење фундаменталних људских права.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао и да не види никакав проблем јер кроз централну Србију мирно пролазе десетине аутобуса албанских превозника са КиМ и да никада немају никаквих проблема.

Воз је изнутра украшен сликама фрески из четири манастира на КиМ који су заштићени Унесковом листом светске баштине од 2004. а од 2006. су на листи угрожене светске баштине. Ђурић објашњава да циљ тога није провокација, већ да се покаже српска традиција.

"Приказане су фреске и иконе које су део баштине Унеска. Идеја је да се покаже шта је наше наслеђе и традиција", истакао је Ђурић.

Одговарајући на питање да ли је угрожена безбедност на Космету због случаја Харадинај, директор Канцеларије за КиМ је рекао да није добро што чујемо радикалне изјаве приштинских званичника. Безбедност нико не би смео да угрожава.

Ђурић је возом путовао до Топчидера са новинарима. Истакао је да је линија уведена на захтев "многобројних грађана и студената" и додао да ће у наредном периоду и сам са великим задовољством користити тај воз.

На питање да прокометарише натпис на возу "Косово је србско", директор Канцеларије за КиМ је одговорио да је натпис исписан и на словачком језику.

"Ово је неко чудно време када и Иву Андрића проглашавају фашистом, па ме не би зачудило да буде и оних који Унескову културну баштину прогласити непримереном. Мислим да је лепо да се кроз покретну изложбу пошаље порука да ми бринемо о нашој културној и духовној баштини и да је то нешто што треба да приближи људе култури", истакао је Ђурић.

В. д. генералног директора "Србија воза" Југослав Јовић је рекао да на захтев Канцеларије за КиМ уводе директан воз до Косовске Митровице.

"Садашњи прорачун каже да уз учешће општине Косовска Митровица и прихода од карата да ће воз бити исплатив", навео је Јовић.

број коментара 102 Пошаљи коментар
(недеља, 15. јан 2017, 07:19) - Smajoanonymous [нерегистровани]

Struja i voda

Zavrnuti im vodu i struju i onda će da cvrće.

(субота, 14. јан 2017, 22:20) - Савићевић [нерегистровани]

Одмах узвратити

У најкраћем року забранити албанским аутобусима пролаз преко територије Србије.

(субота, 14. јан 2017, 21:41) - МикиМ [нерегистровани]

Вратити

Вратити случај КиМ у УН гдје и припада по рез. 1244 а не више пресипати из шупљег у празно по Бриселском споразуму.

(субота, 14. јан 2017, 19:29) - Станислав [нерегистровани]

Србијо...

Јоој Србијо , јој Мати...

(субота, 14. јан 2017, 19:25) - Мирослав [нерегистровани]

Молба за мир

Молим наш народ и нашу власт да разумно поступе у овим околностима.
Сачекајмо да се у Америци изврши транзиција са Клинтонових(какав Обама)
нс Трампа. А онда у политичку офанзиву на свим фронтовима.А Албанцима за почетак затворити прелаз аутобуса у Европу.То бар можемо!

(субота, 14. јан 2017, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

dizelka

pa ovo i jeste dizelni voz.

(субота, 14. јан 2017, 15:17) - dannyfischer [нерегистровани]

da li je ovo isti voz koji ce stici

na nase Kosovo.
koliko znam od Lapova do Kosovog Polja je pre
uvek isla "dizelka"?
molim za objasnjenje...

(субота, 14. јан 2017, 14:07) - Mile [нерегистровани]

Voz

Kolko ce trajati to

(субота, 14. јан 2017, 13:56) - anonymous iz oza [нерегистровани]

Dobro je

Ljudi znaju da cene kada je nesto korisno i to pozdravljam.

(субота, 14. јан 2017, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Нека је сретно и берићетно!

Помаже Бог!