Voz Beograd – Kosovska Mitrovica zaustavljen u Raški, Albanci hteli sukobe

Voz koji je posle 18 godina jutros krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je posle podne u Raški zbog najava pokušaja miniranja pruge. Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da su Albanci i njihove specijalne snage hteli da uhapse mašinovođu i putnike i izazovu sukobe. Jake snage kosovske policije i pripadnici specijalne jedinice ROSU bile su raspoređene u mestu Donje Jarinje kroz koje je trebalo da prođe voz.

23.30Sutra u 12 časova protest Srba u Kosovskoj Mitrovici. 

22.55 - Na Donjem Jarinju trenutno je mirno, javlja reporter RTS-a. 

21.15 - Pripadnici specijalne kosovske policije povlače se iz Jarinja. U kolonama po desetak vozila krenuli su ka Leposaviću i Prištini.  

20.40 - Voz iz Raške krenuo za Beograd, javlja izveštač RTS-a.

20.30 - Vanredna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koju je premijer hitno sazvao, ni posle dva i po sata još nije završena, saznaje Tanjug. 

20.15 - Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je "sve što se događalo danas" u vezi sa dolaskom voza u Kosovsku Mitrovicu, nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija. 

19.43 - Premijer Vučić obavestio ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina o pokušaju Albanaca da izazovu sukobe na severu Kosmeta, saznaje RTS. 

18.50 Albanci pokušali da miniraju prugu kojom je trebalo da prođe voz, uhapse mašinovođu i putnike sa željom da isprovociraju sukob širih razmera, rekao premijer Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare. 

18.10 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedavaće sutra sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

18.00 - Premijer Vučić zakazao za 18.15 hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.  

17.45 - Jake snage kosovske policije i pripadnici ROSU stigli su u Donje Jarinje kao pojačanje već pristiglim snagama posle "naredbe" Hašima Tačija da se "po svaku cenu" spreči ulazak voza, javlja izveštač RTS-a sa Kosmeta.

17.40 - Pruga pregledana, nema eksploziva na šinama, rekao je zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti. 

17.30 - Voz je stigao do Raške i tu se nalazi već sat vremena, javlja izveštač RTS-a. Dušan Kozarev iz Kancelarije za KiM kaže da će odluka o tome da li voz nastavlja put ili će se vratiti u Beograd biti doneta posle pres konferencije premijera Aleksandsra Vučića.

17.00 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratiće se medijima u 18.45 povodom situacije na Kosovu i Metohiji. 

16.45 - Kod železničke stanice Donje Jarinje prugu proverava pedesetak policajaca uključujući i italijanske karabinjere iz sastava Euleksove policije, javlja izveštač RTS-a sa Kosmeta.  

14.40Specijalci proveravaju prugu na severu Kosova, posle objavljivanja snimka na kojem se vidi kako nepoznate osobe postavljaju mine uz šine i pretnju da je eksploziv namenjen vozu koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je RTS-u u kosovskoj policiji. 

Prvi put posle NATO bombardovanja voz iz Beograda krenuo je ka Kosovskoj Mitrovici. Umesto na Kosovu i Metohiji, promotivna vožnja završena je 60 kilometara ranije u Raški. Za putnike je obezbeđen autobus do Mitrovice. 

Jake snage specijanih jedinica kosovske policije stigle su u Donje Jarinje oko 18 časova iz južnog dela Kosovske Mitrovice sa desetak blindiranih džipova i kombija. Bili su naoružani dugim cevima.

U Donjem Jarinju na železničkoj stanici je i pre njih bilo nekoliko desetina policajaca, a okupili su civili iz Leška i Leposavića kako bi pozdravili prolazak voza, javio je izveštač RTS-a.

Dolaskom specijalnih jedinica, pošto je bilo jasno da voz večeras neće da iz Raške nastavi put ka Mitrovici, civili su se povukli. U Donjem Jarinju, na nekoliko kilometara od administrativnog punkta ostali su samo pripadnici specijalnih policijskih jedinica.

Povod za pojavljivanje policije bila je infomacija koja se pojavila na albanskim portalima da je na pruzi podmetnuta mina. Policija je kasnije saopštila da je pregledala prugu i da ništa nije otkrila.

Ekipa RTS-a je prošla severom Kosova danas popodne i nije primetila bilo kakvu aktivnost policije na pregledu pruge.

Iz Prištine su poručili da neće dozvoliti ulazak voza iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Kosovski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da je izdao nalog da voz ne može da dođe do Kosovske Mitrovice. 

Vožnja vozom od Beograda do Kosovske Mitrovice je najpre trebalo da bude promotivna, a zatim i redovna. S tim planom se u startu nisu složili u Prištini budući da je ministarka za dijalog Edita Tahiri od Evropske unije zatražila da zaustavi, kako je rekla, "nelegalni srpski voz".

"Ovaj voz je značajan za sever Kosmeta, njime se Mitrovica prvi put od rata povezuje sa Beogradom. U pitanju je najsavremeniji voz, ima i internet, na zahtev studenata. Ovom linijom, Mitrovica se povezuje i sa Kragujevcom i drugim mestima u Šumadiji", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za RTS.

Komentarišući navode Edite Tahiri, Đurić je upitao "ko uopšte može da nagoveštava kršenje ljudskih prava". Istikao je da je ovo samo produžetak postojeće linije od Kraljeva i da bi eventualno zaustavljanje voza predstavljalo kršenje fundamentalnih ljudskih prava.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao i da ne vidi nikakav problem jer kroz centralnu Srbiju mirno prolaze desetine autobusa albanskih prevoznika sa KiM i da nikada nemaju nikakvih problema.

Voz je iznutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004. a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. Đurić objašnjava da cilj toga nije provokacija, već da se pokaže srpska tradicija.

"Prikazane su freske i ikone koje su deo baštine Uneska. Ideja je da se pokaže šta je naše nasleđe i tradicija", istakao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li je ugrožena bezbednost na Kosmetu zbog slučaja Haradinaj, direktor Kancelarije za KiM je rekao da nije dobro što čujemo radikalne izjave prištinskih zvaničnika. Bezbednost niko ne bi smeo da ugrožava.

Đurić je vozom putovao do Topčidera sa novinarima. Istakao je da je linija uvedena na zahtev "mnogobrojnih građana i studenata" i dodao da će u narednom periodu i sam sa velikim zadovoljstvom koristiti taj voz.

Na pitanje da prokometariše natpis na vozu "Kosovo je srbsko", direktor Kancelarije za KiM je odgovorio da je natpis ispisan i na slovačkom jeziku.

"Ovo je neko čudno vreme kada i Ivu Andrića proglašavaju fašistom, pa me ne bi začudilo da bude i onih koji Uneskovu kulturnu baštinu proglasiti neprimerenom. Mislim da je lepo da se kroz pokretnu izložbu pošalje poruka da mi brinemo o našoj kulturnoj i duhovnoj baštini i da je to nešto što treba da približi ljude kulturi", istakao je Đurić.

V. d. generalnog direktora "Srbija voza" Jugoslav Jović je rekao da na zahtev Kancelarije za KiM uvode direktan voz do Kosovske Mitrovice.

"Sadašnji proračun kaže da uz učešće opštine Kosovska Mitrovica i prihoda od karata da će voz biti isplativ", naveo je Jović.

Број коментара 101

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво