Dačić: Srbija konstruktivan partner u Berlinskom procesu

Srbija će i dalje predstavljati konstruktivnog partnera u Berlinskom procesu i aktivno sarađivati sa Rimom u svim aspektima ovog formata, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u razgovoru sa opunomoćenim ministrom u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova Mikeleom Đakomelijem.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je sagovorniku predstavio prioritete regionalne politike u smislu tzv. "Agende povezivanja", tj. infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, kao i povezivanja mladih kroz saradnju u okviru novoosnovane Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Takođe se založio za realizaciju projekata koji su u ovom trenutku realni, uzimajući u obzir kompletnu finansijsku konstrukciju.

Dačić je Berlinski proces ocenio i kao oruđe za jačanje podrške i poverenja kako bi se proces evropskih integracija nesmetano nastavio.

Đakomeli je u Beograd došao u svojstvu specijalnog izaslanika za organizaciju samita Berlinskog procesa, koji će se održati do leta naredne godine u Italiji, navodi se u saopštenju Ministarstva spolnih poslova Srbije.

Ovaj regionalni proces, lansiran u Berlinu 2014. godine, okuplja predsednike vlada i ministre inostranih poslova Zapadnobalkanske šestorke, sa osnovnom namerom približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, te što tešnjom međusobnom političkom i ekonomskom saradnjom, sa naglaskom na različitim infrastrukturnim projektima.

Italija će, kao dobar poznavalac prilika u regionu, i jedan od najvećih investitora, nastaviti ambicioznim programom, koji bi pored postojećih, uveo i nove elemente, kao što su jačanje pozicije srednjih i malih preduzeća kroz održivo privlačenje kapitala, te jačanje saradnje u borbi protiv korupcije, ističe se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво