Sastanak Saveta ministara OCES u Beogradu, "svetu se šalje poruka saradnje"

U Beogradu je održan sastanak Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (OCES), kojim Srbija predsedava. Na sastanku učestvuje i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Srbija predsedava organizacijom do 31. decembra kada njenu ulogu preuzima Turska.

Sastanak su govorima otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, šef srpske diplomatije Ivica Dačić i generalni sekretar Organizacije Mihael Hristidis.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da se iz Beograda svetu šalje poruka prijateljstva, saradnje i mira, uz ocenu da ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu građana.

Ocenio je da značaj izvora energenata u regionu Crnog i Kaspijskog mora utiče na povećani interes EU za učešće u OCES, čiji je član i Rusija, i dodao da je to možda dobra prilika za uspostavljanje boljih odnosa u Evropi.

"Kao država koja želi da bude članica EU, koja želi dobre bilateralne odnose sa svakom zemljom, Srbija će i u narendom periodu jačati svoje učšće u OCES-u", rekao je Nikolić otvarajući ministarski sastanak OCES-a.

Prema njegovim rečima, potrebna je jasna dugoročna strategija i novo određivanje prioriteta uz potpunu političku podršku predloženim projektima.

Kako kaže trebalo bi brže primenjivati ideje i predloge što podrazumeva obezbeđivanje finansijskih sredstava za saradnju i realizaciju konkretnih zajedničkih projekata.

"Veliki broj zemalja članica bori se sa ekonomskom nerazvijenošću i iz nje proisteklim teškoćama, sa političkom nestabilnošću, a ponekad nas razdvaja i članstvo u različitim organizacijama ili savezima. Možda je to glavni razlog što se ne upuštamo previše u političke ciljeve i rešavanje ključnih političkih i bezbednosnih pitanja", rekao je Nikolić.

On je dodao da pojedini analitičari kažu da bezbednost i sigurnost svakog regiona, samim tim i našeg, zavisi u velikoj meri od dostignutog nivoa regionalne saradnje.

"Jasno je da u oblasti Crnog mora regionalna saradnja nije dovoljan okvir za rešavanje ili prevazilazenje pitanja bezbednosti, ali ona može da prati i pomaže merama preduzetim na rešavanju tvrdih bilateralnih političkih problema", poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ako je ambicija OCES-a da poput Centralnoevropske inicijative (CEI), balkanske saradnje i sličnih oblika subregionalne sradnje i po uzoru na Baltički region izgrađuje međusobo poverenje susednih zemalja članica, kao i da razvije naviku međusobne multilateralne saradnje u cilju pripreme država učesnica za uključenje u ambicioznije evropske integracione projekte, Srbija se u te ambicije potpuno uklapa.

"Zato Srbija ne želi da pomaže retrogradnim procesima, stagnaciji u regionalnoj saradnji na Balkanu ili zaoštravanje odnosa na pitanjima iz prošlosti. Ne prihvatamo rečnik ucena, podmetanja noge, nametanja najopasnijih ideologija iz prošlosti, uključujući nažalost nacizam i fašizam. Ne odgovaramo na provokacije, pokušavamo da ne srušimo tek izgrađene mostove, ali poručujemo svima da to nije znak naše slabosti. Najlakše je posvađati se, ništa nije teže nego doći do pomirenja. I sačuvati ga", rekao je Nikloić.

Ukazujući da mnoge države učestvuju u promociji takozvane nezavisne države Kosovo, Nikolić je rekao da tamo gde nema uspeha u razgovorima prelazi se na ton pritisaka, kako bi što više država priznalo da je teritorija koja je oteta od Srbije danas država.

"Nije država i nikada to neće biti", naglasio je predsednik Srbije.

On se osvrnuo i na događanja u susednoj Hrvatskoj ističući da tamo kao da se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi.

Prema njegovim rečima, veličaju se simboli pod kojima su u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Jevreji, predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima zato što je neznajući šta radi u paketićima deci poklonila i čokoladu proizvedenu u Srbiji.

"Vrhunac, juče Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, ne gradi, već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, njima posebno, zato što želimo najbolje odnose", istakao je Nikolić.

On je naglasio da je Srbija tokom svog šestomesečnog rpedsedavanja OCES-u nastojala da unapredi sveukupne veze zemalja članica, tim pre što ta organizacija podrazumeva veliki ekonomski potencijal, koji otavra mogućnost za saradnju od koristi za sve zemlje.

"Poruka koju šaljemo svetu iz Beograda je poruka prijateljstva, saradnje, mira i nastojanja da nas ekonomsko povezivanje uvek vodi ka boljem životu i blagostanju svih građana", zaključio je Nikolić.

Prethodno je Dačić dočekao šefove delegacija, među kojima su predstavnici Moldavije, Rumunije, Jermenije, Azerbejdžana, Grčke, Turske, Bugarske, Albanije i Ukrajine.

"Kosenzus reč koja se najviše koristila"

Dačić je istakao strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj regiona Crnog mora, uz poruku da su solidarnost i saradnja ključni da bi se odgovorilo na izazove.

Obraćajući se učesnicima ministarskog sastanka OCES, on je rekao da ta Organizacija pripada regionalnim međunarodnim organizacijama sa manjim brojem članica, ali ipak dovoljnim da često dolazi do različitih stavova, što je Srbija u ulozi predsedavajućeg nastojala da pretvara u konstruktivne diskusije, ocenio je Dačić.

Kako je istakao, konsenzus je reč koja se najčešće koristila u rečniku radnih grupa, jer upravo na njoj počivaju i ciljevi Organizacije.

Nakon skoro četvrt veka postojanja, OCES ostaje važan element regionalnog ekonomskog povezivanja zemalja u tom delu Evrope, ističe Dačić.

"Njegova uloga se posebno odražava u kontekstu svih aktuelnih događaja na globalnoj ekonomsko-političkoj sceni, kao i u svetlu bezbednosnih izazova sa kojima se trenutno suočava međunarodna zajednica", rekao je on.

Upravo su to razlozi da se struktura i aparat OCES u budućnosti konsoliduju i prilagode novim potrebama, pre svega, u interesu svih država članica, ali i da se prilagode novim prilikama u neposrednom okruženju Organizacije, istakao je Dačić.

"Da bismo odgovorili modernim izazovima potrebna je saradnja, solidarnost i odgovorno ponašanje svih aktera u međunarodnoj zajednici. U tom smislu, OCES bi trebalo da potvrdi vodeću ulogu nosioca održivog i stabilnog ekonomskog razvoja, kako u regionu, tako i šire", poručio je šef srpske diplomatije.

"Smatram da je na zemljama-članicama odgovornost da međusobnom saradnjom potpomognu stvaranje slike BSEC kao moderne, odgovorne međunarodne organizacije i konstruktivnog partnera drugim međunarodnim inicijativama. Kako se mi sami predstavimo - tako će nas drugi videti", naveo je ministar.

On je takođe ocenio da je nepotrebno isticati strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj regiona Crnog mora.

"Činjenica je da ovaj region, pa samim tim i jedina međunarodna organizacija koja ga u celosti predstavlja, imaju ogroman potencijal. Ono o čemu treba da razgovaramo je kako da iskoristimo taj potencijal u korist zemalja regiona i njihovih građana", naglašava Dačić.

On je podsetio i na prioritete srpskog predsedvanja ističući pre svega: unapređenje ekonomske saradnje između zemalja-članica.

"Čvrsto verujem da je ekonomska saradnja jedini put do prosperiteta i mira u regionu, što OCES potencijalno čini još značajnijim faktorom u međunarodnoj zajednici", rekao je on.

Takođe je dodao da je u okviru ekonomske saradnje poseban segment posvećen saobraćaju, imajući u vidu da je osnovni preduslov za realizaciju saradnje u bilo kom obliku infrastrukturno povezivanje subjekata.

Dačić je nakon sastanka ocenio da bi ova organizacija trebalo u budućnosti da još više pažnje posveti zajedničkim interesima zemalja regiona.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov istakao je na konferenciji za novinare važnost ekonomskih projekata i daljeg razvoja međusobne saradnje, što će omogućiti stabilnost čitavog regiona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара