Дачић: ОЦЕС треба још више да се посвети заједничким интересима

Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић оценио је, након Савета министара Организације за црноморску економску сарадњу (ОЦЕС) у Београду, да би ова организација требало у будућности да још више пажње посвети заједничким интересима земаља које чине регион.

Ивица Дачић је, на конференцији за новинаре, нагласио да се не ради само о географској одредници, већ је неопходно тражити заједничке интересе и додао да је Србија, као најмлађа чланица спремна да да свој допринос раду ове организације.

Дачић је захвалио руском колеги Сергеју Лаврову, чија је земља председавала ОЦЕС-у пре Србије, и указао да Турска од 1. јануара преузима председавање.

Конференција у Беогарду, према његовим речима је била добра, а Дачић је подвукао да је ОЦЕС организација која се бави економским питањима, али да није лишена политичких тема због чега је потребно стрпљења и доста живаца, као и посебног приступа како би с омогућило да се донесу одлуке.

У Београду, како је нагласио, донете су одлуке, а једна од њих је била да се прихвати донација Руске федерације од милион долара.

"Могла је да се не донесе одлука, ако не постоји политичка сагласност, и та средства би се вратила у руски буџет. Ја сам рекао ако неко неће да прихвати средства ми хоћемо, није проблем", шаљиво је казао Дачић додајући да су и такве теме оптерећене политиком.

Подсетио је да ОЦЕС окупља 12 земаља, и да следеће године обележава 25 година постојања.

На крају он је изразио захвалност што су на београдској конференцији учествовали министри спољних послова Руске федерације, Румуније и Молдавије, те пренео да је било планирано да допутује и шеф турске дипломатије, али да он није могао да дође због терористичких напада који су се догодили у тој земљи.

Заменик министра спољних послова Ахмет Јилдиз изјавио је да је права част да
Турска председавање ОЦЕС-ом преузме од Србије оценивши да је Србија претходних шест месеци успешно председавала.

"Честитам Србији на успешном председавању и права је част да узмемо заставу из њиховх руку", рекао је он на конференцији за новинаре у Београду.

Заменик турског шефа дипломатије је навео и да ће током председавања Турске један од приоритета бити да се финализује процес реформи унутар организације.

"Задовољан сам што су многе делегације подржале транснационалне зелезнице, луке иаеродроме, који служе не само тој земљи, него и свим земљама региона. Надам се да ћемо завршити и следећи аеродром у Истанбулу током следеће године", казао је.

Он је рекао и да ће у Истанбулу следећег јуна бити организован самит у оквиру председавања, а који се поклапа са 25. Годишњицом ОЦЕС и додао да ће државе чланице доћи у што већем броју.

Генерални секретар ОЦЕС Михаел Христидис рекао је да, упркос потешкоћама и билатералним тензијама које можда постоје, ова организација већ 25 година представља врло користан механизам за изградњу поверења.

Он је отворени прозор ка дијалогу и разумевању, што је додатна вредност организације, нагласио је Христидис

Кристидис је казао да му је драго што је у Београду ОЦЕС добио прилику да "се купа у светлу медија", јер обично нема прилику да има видљивост, а потребна је видљивост како би се више знало о најрепрезентативнијој и најзрелијој институционалној регионалној организацији која већ 25 година уанпређује односе у региону, а која добија све већи геостратешки значај.

У вези са тим посебно је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу.

Христидис је казао да ОЦЕС, као и свака друга организација мора да се прилагоди и трансформише, што и ради.

Србија је у Сочију у јулу од Русије преузела шестомесечно председавање ОЦЕС-ом, које траје до 31. децембра када ће председавање преузети Турска.

Организација за црноморску економску сарадњу основана је на Самиту шефова држава и влада 11 земаља црноморског региона у Истанбулу 1992. године.

Србија се 2004. године прикључила овој регионалној економској организацији и ове године трећи пут председава ОЦЕС-ом, након председавања 2006-2007. и 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара