Vujović: Budžet za nastavak ekonomskih reformi

Narodni poslanici raspravljali su o budžetu za narednu godinu. Predlog najvažnijeg zakona u zemlji obrazložio je ministar finansija Dušan Vujović. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ovo najbolje krojen, a realno skrojen budžet koji smo imali. Nastavak rasprave sutra.

20.55 - Skupština završila rad za danas. Nastavak rasprave sutra.

20.45 - Vučić je poručio da je nekim poslanicima očigledno potreban Frojd, ali da će "za nekoliko meseci morati da ga potraže na nekom drugom mestu".  

19.15 – Nenad Čanak, šef poslanika LSV-a, rekao je da ta stranka ne može i neće podržati budžet za 2017. godinu, jer taj predlog, kaže, nije u skladu sa Ustavom, budući da je AP Vojvodina svedena na samo jedan oblik lokalne samouprave.

18.00 – Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović pozvao je Vučića da odgovori hoće li se kandidovati na predsedničkim izborima i hoće li biti raspisani parlamentarni izbori.

16.10 – "Ovo je najbolje krojen, a realno skrojen budžet koji smo imali", rekao je premijer Vučić u obraćanju poslanicima.

16.00 – Premijer Vučić se obraća poslanicima na sednici Narodne skupštine.

15.30 – Sednica Narodne skupštine nastavljena nakon pauze.

15.20 – U Skupštinu je stigao premijer Vučić, koji će se obratiti poslanicima na sednici čiji se nastavak očekuje u 15.30.

14.10 Počela posebna sednica na kojoj se predsednik Interparlamentarne unije Sader Čaudri obraća narodnim poslanicima.

12.55 – Poslanici će raspravu nastaviti u 15.30, a u 14.00 će početi posebna sednica na kojoj će se obratiti predsednik Interparlamentarne unije Sader Čaudri.

12.05 – Predsedavajući Đorđe Milićević odredio pauzu do 14 časova.

11.35 – Dušan Vujović rekao da novi budžet predstavlja nastavak fiskalne konsolidacije i ekonomskih reformi Srbije.

11.00 – Počela načelna rasprava o budžetu za 2017. godinu. Ministar Vujović obrazlaže predlog budžeta.

Budžet za 2017. je najavljen kao razvojni i štedljiv, a predviđen je najniži deficit dosad.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao, obrazlažući pred poslanicima Predlog budžeta za 2017. godinu, da novi budžet predstavlja nastavak fiskalne konsolidacije i ekonomskih reformi Srbije.

"Ozbiljno je poboljšan kreditni rejting Srbije, koja se danas nalazi samo na jednu ili jednu i po stepenicu do investicionog rejtinga koji omogućava našoj zemlji da bez važećeg aranžmana sa MMF-om sama pristupa izvorima sredstava na svetskom tržištu, koji su mnogo jeftiniji u smislu kamatne stope i mnogo izdašniji i bolji po pitanju rokova", rekao je Vujović.

Istakao je da će Srbija imati pristup sredstvima sa kamatom od dva odsto ili niže na deset ili više godina.

"Mi naredne godine ulazimo u primarni suficit. To je vrlo jednostavno. Uzmete ukupni deficit, od njega oduzmete kamate, i dobićete primarni deficit. Naše kamate se planiraju za narednu godinu", objasnio je Vujović.

Vujović je podsetio da se Srbija nalazi na završnom koraku šeste revizije trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om.

Rekao je da je cilj reformi da se zemlja izvuče iz teške fiskalne situacije.

Vujović je rekao da je Srbija ostvarila ogroman napredak po objektivnim merilima investicione klime, što pokazuje i "Duing biznis" lista Svetske banke, pošto je Srbija napredovala sa 91. na 47. mesto i našla se u grupi najuspešnijih zemalja koje sprovode reforme.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, pozvao je premijera Aleksandra Vučića da odgovori hoće li se kandidovati na predsedničkim izborima i hoće li biti raspisani parlamentarni izbori, jer od toga, odnosno političke situacije, zavisi i održivost inače dobrog budžeta za 2017, kao i evropski put Srbije.

Jovanović je, na načelnoj raspravi o budžetu za narednu godinu, rekao da ekonomska perspektiva zavisi od održivosti jednog koncepta i da je zato važno danas govoriti ne o ekonomiji već o politici.

"Da li ćete se kandidovati na izborima za predsednika države i da li će biti parlamentarnih izbora, to sada treba da znamo. Želim da znam da li ste svesni rizika koji to unosi u naš politički život", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je za predlog novog budžeta pohvalio premijera Aleksandra Vučića, ministra finansija Dušana Vujovića, Vladu, ali i građane Srbije, čiju žrtvu, kako je rekao, treba poštovati.

"Svaka čast, uradili ste dobar posao i vi i vaši ministri", rekao je Jovanović, ali je otvorio pitanje koja će Vlada i koja parlamentarna većina realizovati taj budžet.

"Vi ste uspeli da dođete sa novom ekonomskom politikom u parlament, promenili ste odnos prema budžetu, naravno, uz konsultacije sa međunardnim finansijskim institucijama, ali dolazite sa novom ekonomskom politikom, a ostaju stari politički odnosi", naglasio je Jovanović i dodao da zato neće glasati za budžet.

Šef poslaničke grupe LSV – Zelena stranka Nenad Čanak rekao je da poslanici te grupe ne mogu i neće podržati budžet za 2017. godinu, jer taj predlog, kaže, nije u skladu sa Ustavom, pošto je AP Vojvodina svedena na samo jedan oblik lokalne samouprave.

U skupštinskoj raspravi, Čanak je rekao da u predlogu budžeta, inače, "prepoznaje rukopis MMF", te da mu izgleda kao "zlatna ludačka košulja", jer dalje "priteže kaiševe ekonomiji".

Ključni razlog, međutim, što neće glasati "za" ovakav predlog po Čanku je to što taj predlog nije u skladu sa Ustavom, kao što nije bio ni prošli, jer je, kako je naveo, veliki propust što ne postoje zakoni kojima bi se AP Vojvodina drugačije tretirala.

On je premijera Aleksandra Vučića pitao da li će i kada biti doneti zakoni neophodni da bi u tom smislu budžet Srbije bio u skladu sa Ustavom jer, ocenjuje, tako sročen apsolutno je nešto što LSV ne može i neće podržati.

Pozivajući se na ustavne odredbe o nadležnostima autonomnih pokrajina, koje upravljaju pokrajinskom imovinom na način koji je predviđen zakonom, finansiraju svoje nadležnosti, imaju izvorne prihode i donose budžet, Čanak kaže da je problem što tog zakona nema.

"Zbog svega toga je veoma bitno shvatiti da budžet kao najvažniji zakon ne treba da levitira u praznom prostoru, nego mora biti propraćen zakonima koji bi ga učinili primenljivim", rekao je Čanak, navodeći da je deplasirano govoriti o "tužnih sedam odsto, koliko, navodno, pripada AP Vojvodini po Ustavu".

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek najavio je da će ta stranka glasati za predloženi budžet za narednu godinu, navodeći da je zasnovan na realnim osnovama i da je dobro planiran i u prihodima i u rashodima.

Pek je tokom rasprave u Skupštini Srbije pohvalio povećanje subvencija za poljoprivredu i pohvalio to što su u budžet uključeni veliki infastrukturni projekti.

Govoreći o sredstvima koja se odvajaju za Vojvodinu, on se osvrnuo na prihode u budžetu koji se odnose na porez na dobit i izneo primedbu da je velikom broju fabrika koje posluje u Vojvodini sedište u Beogradu i da Beograd ubira prihod od toga.

Narodni poslanici će o predlogu budžeta najverovatnije glasati u subotu ili u nedelju.

Predlogom budžeta su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa deficitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ukupni rashodi će biti za 69,1 milijardu dinara veći od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto BDP-a.

Budžet je za iduću godinu planiran na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego 2016. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи