Вучић: Ово је најбоље кројен, а реално скројен буџет

Премијер Александар Вучић рекао је на седници Скупштине да је за 2017. годину предвиђен најнижи буџетски дефицит у савременој историји Србије – од 69,1 милијарде динара, што је 1,7 одсто бруто домаћег производа.

Направили смо чврсто и стабилно финансирање и ово је најбоље кројен, а реално скројен буџет, рекао је премијер Александар Вучић у обраћању посланицима у парламенту, у којем се расправља о Предлогу буџета за 2017. годину.

"Веома сам поносан на ту чињеницу", истакао је премијер и подсетио на то да је за ову годину био предвиђен дефицит од 122.1 милијарде динара, што је оцењено као добар дефицит на путу изласка из кризе и две године мандата Владе и разговора са ММФ.

"На данашњи дан имамо суфицит од 31 милијарду", био је прецизан Вучић, наглашавајући да је реч о владином буџету.

Вучић се осврнуо на то да неки буџете из 2005. и 2006. године представљају као најбоље и у вези са дефицитом навео да су тада у буџетима представљена и средства која су добијана из приватизација и да су буџети били кројени на основу тога, па су сви расходи састављани по тим приходима који нису били реални, наводећи као пример да је само "Мобтел" продат за око милијарду и 500 милиона евра и да се то урачунало у редован приход.

"Онда смо ушли у потпуну катастрофу, јер није имало шта да се приватизује. Нема тих прихода од 2008. године", додао је премијер. 

Како је рекао, приходе такве природе смо остварили у висини од око 30 милиона и нису приказани у буџету, а државна каса се пуни из пореза, акциза, такси...

"Имамо стабилно и чврсто финансирање које се не ослања на то да ли ћемо продати једно или друго предузеће", рекао је Вучић.

Како је објаснио, биће прихода од аеродрома, али ни то није приказано како би се смањио дефицит и приказао мањим, нити је убачено било шта у вези са ЕПС-ом или "Телекомом", на пример.

Додао је да није ништа ни планирано у вези та два предузећа, али да није ништа ни "убачено" да би стање изгледало боље.

Он је рекао да је у Предлогу буџета приказан по први пут и расход за РТБ "Бор", где имамо лоше стање и где смо показали да не умемо њиме да управљамо, те да му треба дати две милијарде динара док се то не буде решило. 

Како је рекао, приказује се и новац за коридоре, зајмове и ништа се не прикрива у буџету.

"Уврстили смо све што можемо, јер нећемо ништа да кријемо и да људи могу да виде на шта иде њихов новац" поручио је премијер.

Све у свему, буџет за 2017. годину најздравији је предложени буџет, који значи да ће Србија изаћи из кризе, резимирао је председник Владе.

"Важно је", каже, "да се настави са дисциплином и да нема бојазни за Србију уколико сваке године будемо имали раст од три одсто."

"Што је новчаник Србије бољи, то ће бити пунији новчаник грађана Србије", истакао је Вучић, уз коментар да Србија следеће године неће бити у кризи, иако, каже, неће бити ни лако.

Изразио је задовољство што су јавне финансије здраве, те приметио да ни он није очекивао тако добре резултате. 

Остаје, каже, да сада подижемо друге изворе раста. "Верујем да то можемо, за то нам је потребна подршка народа који треба да зна да преко ноћи ништа не бива, али да смо направили да јавне финансије буду здраве", рекао је премијер.

Додао је и да је из Пореске управе стигао извештај по коме се у 60 од 70 објеката не води промет преко фискалне касе: "Код нас потрошача, постоји обичај да се "псује мајка" држави по сваку цену, а људи не разумеју да када не добију фискални рачун, да су себи одмогли. Одмогли су држави, а то значи да неће имати добру пругу, пут, урађену болницу...", апеловао је Вучић.

"Србију више не воде тајкуни" 

Тајкни више не воде Србију нити утичу на владину политику, али утичу на поједине "председничке кандидате у најави", приметио је Вучић.

"Без обзира на покушаје многих тајкуна да данас утичу на политику, да утичу и на поједине председничке кандидате у најави или победнике избора и финансирају много шта и иако се много тога дешава, ти људи више не воде Србију", истакао је Вучић.

Вучић је указао на то да дефицит, за разлику од неког ранијег времена, није финансиран из приватизационих прихода већ из здравих извора, из познатих пореских облика, што раније није био случај.

"И било је питање тренутка када ће све као балон да пукне. То сви знате у овој сали", рекао је Вучић, говорећи како се приходна страна буџета пре десетак година ослањала на средства која су била једнократна, што сада није случај.

Без обзира на покушаје многих тајкуна да данас утичу на политику, ти људи више не воде Србију, нити Владу Србије, изјавио је премијер и додао да је то суштинска разлика у односу на претходни период, и да је то разлика на коју је веома поносан.

Премијер је рекао да је Влада много радила и у области социјалних права, која су очувана, а, како је приметио, имајући у виду издвајања из буџета, она нису мала.

Данас се за пензије из буџета издваја само 40 одсто, рекао је Вучић и додао да су пензионери одговорни, да се радују запошљавању младих, јер су свесни да сваки порез због новог запошљавања иде у ПИО фонд, што значи сигурније пензије и мање издавајања из буџета за њих.

"Зато нам је важна економски снажна Србија, сигурна Србија. Немам више страхова, само жељу да имамо што више извора раста", истакао је Вучић.

"Немамо снаге за платне разреде"

Премијер Вучић је изјавио да је неопходна реформа образовања и решавање питања платних разреда, али и да за то тренутно нема снаге... Он је у обраћању посланицима рекао да има проблема са смањивањем броја запослених у јавном сектору, мање у јавним предузећима.

У том смислу, Вучић је рекао да нисмо имали потребе за ребалансом и да је дефицит мањи него што је планирано.

Додао је да су сви против платних разреда, наводећи да би, ако би неко хтео да изједначи плате у Београду и Врању, имали демонстрације "до краја живота".

Како је рекао, ти људи би били у праву, јер је аргумент: "скупљи живот, већи трошкови".
Али, мисли и да би такво изједначавање плата било лековито за Србију и задржало људе у мање развијеним подручјима.

Приметио је да немамо снаге да тако нешто донесемо, али да се нешто мора донети, јер то траже и ММФ и Светска банка, а и јер би то било добро за Србију.

Вучић је подвукао да су за нас најважније две области, здравство и образовање, посебно образовање, и да се ту морају остварити реформе, јер, ако их нема, нећемо моћи да напредујемо од 2018. године. 

У том смислу је подсетио на то да је буџетом предвиђено 10 милиона евра више намењених ИТ сектору.

Вучић је захвалио посланици Нове Србије Дубравки Филиповски, која је, како је рекао, имала лепе речи за рад Владе Србије и што је то смела и да каже, јер је данас то непопуларно. Он је то илустровао речима да га чуди да и Бреговићу не кажу да нема појма са музиком, пошто је рекао да гласа за њега.

"Пљуну Вучића, кажу нешто лоше против Владе, то је популарно и то раде квазиинтелектуалци и псеудоелита. И зато су поражени", рекао је премијер. "Ми радимо за добро државе, а не псеудоелите", додао је Вучић.

Како је рекао, неки се праве да су много паметни и исмевају посланицу Филиповски.

"Слика су и прилика кукавица, који су увек причали шта ће некоме да ураде, а кад се тај појави, онда нога ногу сустиже. Нисам фасциниран њиховим 'страшним појавама'", рекао је Вучић.

На комешање и гласније коментаре дела опозиције приликом твитовања, Вучић је рекао да је то у реду, али да "не морају да вичу када твитују – ваљда не мора да се чује кад твитују".

"Приходе Војводине уредити кровним законом"

Потребно је донети кровни закон који би уредио приходе АП Војводина, али исто тако покрајина мора да преузме и одређене обавезе, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да осим права на прикупљање накнада, Војводина нема изворних прихода, већ да су то све изворно републички приходи.

Одговарајући на тврдње лидера ЛСВ-а Ненада Чанка да је новим буџетом Војводина сведена само на један облик локалне самоуправе, Вучић је рекао да, то што не разуме постојећи "финансијски аранжман", који је направљен у време претходних власти, не значи да он жели да "укида" покрајину.

"То ми не пада на памет", рекао је Вучић и додао да је прихватио да се задржзи овакав начин финансирања покрајине, иако није сасвим сигуран да је то економски исплативо.
Међутим, премијер је подвукао да онда, осим о изворним приходима АП Војводина, треба разговарати и о обавезама које та покрајина мора да преузме.

"Не зна нико да ми одговори какве су то обавезе Војводине. Није лако да се одговори. Зато треба да седнемо сви заједно и да се договоримо, јер су све тешке и озбиљне обавезе на Републици", рекао је Вучић.

Како каже, нема проблема да се издвоји и више новца којим би покрајина управљала, али је напоменуо да не може да "дође више новца, а да се не зна на шта се он троши".

"Не дамо паре за ненаменско трошење никоме", поручио је премијиер. Он је додао да верује у нову покрајинску владу, јер сматра да они разумеју да новац не треба да служи да би се тек онако потрошио и "бацио у рупу", већ да треба да послужи за стратешке и важне пројекте на нивоу Војводине.

Говорећи о здравству, премијер Вучић је истакао да ће се подићи ниво опремељности сва четири клиничка центра у Србији, истичући да је само у Нишу уложено 50 милиона евра.

Према његовим речима, у Клинички центар у Крагујевцу биће уложено 29 милиона евра, 35 милиона евра у Клинички центар у Новом Саду, док је износ инвестиције за Клинички центар у Београду око 90 милиона евра. 

Премијер је рекао да је потребна промена у образовном систему како би економски раст био одржив. "Без промена у нашем образовном систему, наш данашњи економски раст биће одржив следеће године, можда и 2018, али већ 2019. године почећемо да 'клецамо'.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво