Чаудри: У Санкт Петербургу без санкција за посланике

Председник интерпарламентарне уније Сабер Чаудри изјавио је да ће на Генералној скупштина те организације 2017. у Санкт Петербургу моћи да учествују сви посланици, без обзира да ли су под режимом санкција.

Обраћајући се посланицима Скупштине Србије на посебној седници, Чаудри је рекао да на Генералној скупштини у Санкт Петербургу неће бити санкција када су у питању посланици.

"Нажалост, живимо у свету који је веома комплексан и постоје санкције које се намећу појединим посланицима из Руске Федерације, које је наметнула ЕУ. Реципроцитет је такав да Руска Федерација намеће санкције европским парламентарцима", каже он.

Ми смо се, додаје, договорили да као парламентарци желимо да направимо промену, те да морамо да разговарамо и будемо у могућности да посећујемо једни друге, без икаквих рестрикција.

"Организоваћемо Генералну скупштину Интерпарламентарне уније у Санкт Петербургу, где ће сви посланици, чак и они посланици који би били под режимом санкција, моћи да путују и присуствују овој скупштини", рекао је Чаудри.

Навео је да је то улога парламентараца да, као главни представници парламентарне демократије у овом кључном тренутку, то и покажу.

"Ми смо отворени, искрени, не постоје формалне владине позиције које морамо да бранимо и промовишемо. Дакле, ми разговарамо искрено, отвореног срца, који није присутан у разговорима између влада и ми не бринемо о томе што владе то чине, имају мандат од четири године, шта све морају да ураде у четири године", навео је он.

У свом обраћању, Чаудри је похвалио Србију и њен парламент на томе што су показали да поштују људска права миграната и што су осетљиви за њихове потребе.

"У много области посланици и парламент Србије представљају једну светлост на врху брега и поствљају стандарде који ће, надам се, инспирисати многе друге. Ви сте изузетан пример на који начин парламент промовише, заговара и спроводи потребе људи и људска права и принципе", рекао је он.

Говорећи о циљевима данашњице али и изазовима, он је навео одрживи развој, климатске промене и смањење ризика од еленетрарних непогода.

Рекао је да данас има велику част што се обраћања посланицима Скупштине Србије, у величанственом здању које подсећа на величанствену прошлост Србије.

Говорећи о Интерпарламентарној унији, Чаудри је подсетио да су иницијативу за њено оснивање покренули појединици, те да се она развила и постала највећа организација која данас окупља 171 члана.

"Богата прошлост и наследство Интерпарламентарне уније су ваша остварења, наслеђе, достигнућа и ваша историја зато што сте 1891. ступили у ту организацију и то је успех народа Србије и Скупштине", рекао је Чаудри.

Каже и да је оно што његово обраћање данас чини још посебнијим чињеница да са парламентом Србије обележава 125 година од чланства Србије у Интерпарламентарној унији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво