SNS i LDP formiraju vlast na Vračaru, sednica prekinuta

Za predsednika Skupštine opštine Vračar izabran je Mihajlo Grupković (LDP), koga je predložila odbornička grupa Srpske napredne stranke. Za Grupkovića su glasala 23 odbornika, od ukupno 45. Prekinuta konstitutivna sednica, jer nisu završene konsultacije o kanditatu za predsednika opštine. Grupković poručio da će insistirati da u pregovorima o budućem predsedniku te opštine učestvuju sve stranke.

Odbornik SNS-a Uglješa Mrdić rekao je, obrazlažući taj predlog na konstitutivnoj sednici opštinske skupštine, da SNS pokazuje da je spremna na kompromise za dobrobit Vračara.

LDP je na izbore na Vračaru izaššao zajedno sa DS-om, SDS-om, Novom strankom, SDU i Levicom Srbije na listi "Vračar slobodno".

Novoizabrani predsednik Skupštine opštine prekinuo je konstitutivnu sednicu, jer nisu završene konsultacije o kanditatu za predsednika opštine.

Dodao je da će odbornike pisanim putem obavestiti o novom terminu sednice.

Prethodno je proglašena pauza u radu, jer je glasanje bilo otežano budući da je jedan odbornik napustio zasedanje.

Novoizabrani predsednik SO Vračar Mihajlo Grupković rekao je da će insistirati da u pregovorima o budućem predsedniku te opštine učestvuju sve stranke.

"Insistiraću da sve stranke pokažu spremnost na kompromis i konstruktivan odnos prema našoj opštini kako bismo dobili efikasnu i najbolju vlast", rekao je on novinarima nakon sednice na kojoj su izabrani predsednik skupštine i sekretar opštine Vračar.

Upitan iz koje stranke treba da dođe kako bi opština bila efikasna, Grupković je odgovorio da o tome treba da svi zajedno da odluče.

"Koji god predlog podrži najveći broj odbornika, ja ću to prihvatiti", rekao je Grupković.

Kako je istakao, on očekuje od DS da pristane na kompromis kao što je to učinila i SNS kako Vračar ne bi dobio prinudnu upravu i kako ne bi došlo do novih izbora.

Na insistiranje da pojasni šta misli pod kompromisom, Grupković je rekao da Vračar posle konsultacija treba da dobije ozbiljnu i efikasnu vlast, a ne većinu koja bi se raspala do prve naredne sednice.

Branimir Kuzmanović iz DS-a, koji je bio Grupkovićev protivkandidat, ocenio je da Grupkovićev argument ne stoji.

"Očigledno je da mogu 23 odbornika da glasaju za mene ili za Grupkovića, u oba slučaja se neće uvoditi privremene mere, tako da obrazloženje da se neko kandiduje da se ne bi uvele privremene mere ne stoji", rekao je Kuzmanović uoči glasanja, primetivši da bi uvođenje privremene uprave bilo najlošije rešenje.

Odbornici SO Vračar u nastavku sednice trebalo bi da izaberu i predsednika opštine, njegovog zamenika, članove opštinskog veća, sekretara, kao i članove radnih tela. 

Odbornik SNS Uglješa Mrdić rekao je novinarima posle sednice da na Vračaru neće biti prinudne uprave, kao ni novih izbora.

U međuvremenu, gradski odbor DSS-a je saopštio da ta stranka nije učestvovala u formiranju vlasti na Vračaru, niti će biti deo vlasti.

Pokret "Dosta je bilo" saopštio je da su građani Vračara prevareni "ulaskom Liberalno-demokratske partije i Levice Srbije u dil sa SNS-om". 

Konstitutivna sednica vračarske skupštine, koja je bila zakazana za 10. jun, tog dana nije održana, već je odložena zbog nedostatka kvoruma, s obzirom na to da su se na sednici pojavili samo odbornici sa liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje", SPS-a i odbornik LDP-a, ali ne i odbornici DS-a i DJB.

Rok za konstituisanje opštinske skupštine je 25. jun do ponoći, a ukoliko se taj posao ne obavi do tog datuma, Skupština grada je u obavezi da uvede privremeni organ i raspiše ponovne izbore.

Inače, DS i Pokret "Dosta je bilo", nakon dugog pregovaranja, potpisali su 1. juna sporazum o upravljanju opštinom Vračar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво