Si Đinping u Smederevu: Vratićemo sjaj i vitalnost Železari

Trećeg dana posete Srbiji predsednik Kine Si Đinping obišao je "Železaru Smederevo", koju će krajem juna preuzeti kineska kompanija “Hestil“. Domaćin dvojici predsednika u Smederevu bio je mandatar Aleksandar Vučić koji je poručio da je ovo veliki dan za Srbiju. Si očekuje da će Železara igrati aktivnu ulogu u poboljšanju života srpskog naroda.

16.10 - Predsednik Kine je završio trodnevnu posetu Srbiji. Na beogradskom aerodromu su ga ispratili najviši srpski državni zvaničnici. Iz vazdušnog prostora Srbije ispratili su ga avioni MiG-29. 

12.30 - Zvaničnici su obišli Toplu valjaonicu i razgovarali sa radnicima, a obišli su i menzu. Nakon obilaska Železare, za kineskog predsednika priređen je prijem u vili "Zlatni breg".

11.15 - Predsednik Nikolić ističe da je današnji dan dan za pamćenje ne samo za radnike u Železari i njihove porodice, već za sve građane Srbije.

11.00 - Predsednik Si Đinping je poželeo uspešnu saradnju u Železari između kineske i srpske strane. Uveren sam da će se uz intenzivnu saradnju u čeličani pojaviti sjaj i vitalnost i da će igrati aktivnu ulogu u poboljšanju života srpskog naroda i u povećanju zaposlenosti, rekao je Si.

10.50 - Zahvaljujući NR Kini, predsedniku Si Đinpingu i njegovom prijateljstvu sa predsednikom Nikolićem našli smo spas za Železaru, poručio je Vučić u obraćanju okupljenima. 

10.35 - Mandatar Aleksandar Vučić dočekao je u Smederevu predsednika Kine Si Đinpinga. Ovo je veliki dan za Srbiju i Smederevo, rekao je Vučić istakavši da je 12.000 građana došlo da pozdravi kineskog predsednika.

Poslednjeg dana posete Srbiji predsednik Kine boravi u Smederevu, gde obilazi Železaru. Prethodno je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Predsednik Si je u obraćanju prisutnima u Smederevu podsetio na kinesku poslovicu koja kaže: "Udaljenost ne utiče na odnos dobrih prijatelja".

"Mi smo kao susedi (Srbija i Kina), iako smo desetine hiljada kilometara udaljeni, postoji tradicionalno prijateljstvo koje moramo da negujemo, a razvoj odnosa se sučava sa neviđenim prilikama", poručio je Si.

Kineski predsednik je istakao da su Kina i Srbija veliki prijatelji i partneri, da jedni drugima pomažu, a da je kineska strana spremna da produbi praktičnu saradnju.

"Smederevo je poznat istorijski grad i važna industrijska baza Srbije, sa izvrsnom lokacijom, dugom istorijom i dobro osnovom. Uveren sam da će, uz intenzivnu saradnju i iskorišćavanje svoje konkurentnosti i podizanje konkurentnosti srpske kompanije, ona vratiti sjaj i vitalnost", rekao je Si obraćajući se prisutnima u Smederevu.

Pomenuo je da je taj projekat još jedan proizvod tradicionalnog prijateljstva srpskog i kineskog naroda, i poručio da će Kina dati maksimalnu podršku za zajednički uspeh.

"Ja bih kineskim saradnicima iz 'Hestila' dao savet da ne daju preveliku garanciju unapred, nego da održe iskreno i ozbiljno obećanje. Moramo da realizujemo dato obećanje da unapređujemo taj projekat", rekao je Si.

Vučić, koji je domaćin u Smederevu, tokom obraćanja se zahvalio svim sindikatima u Železari i svakom zaposlenom koji je, kako je rekao, "znao kroz kako teške periode prolazimo".

"Imali smo hiljade sastanaka, pitali se hoćemo li moći da izdržimo – našli smo međurešenje, a onda i pravi spas zahvaljujući NR Kini, predsedniku Si Đinpingu i prijateljstvu koje je sa njim uspostavio predsednik Nikolić", rekao je Vučić.

Rekao je da je kinesko ulaganje novi početak i novi život, ne samo za tu železaru i Smederevo, već za sve građane Srbije, dodajući da će Smederevo biti jedan od najbogatijih gradova naše zemlje.

"Jeste da je Nemačka bogata, ali možete li da zamislite da će Srbija imati 2,5 puta veći rast, a to ćemo moći da imamo i zahvaljujući radnicima Železare, našim prijateljima Kinezima i predsedniku Si Đinpingu", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima kineska kompanija "Hestil" će od smederevske železare napraviti najbolju evropsku železaru.

"Mnogo smo energije i ljubavi uložili u spasavanje smederevske železare, čak i onda kada su mnogi rekli da od nje treba odustati, ali ovo je naša, srpska priča o neodustajanju i hrabrosti. Četiri godine je taj put trajao i sada smo uspeli da obezbedimo posao za hiljade ljudi", rekao je Vučić.

Dodao je da nije reč samo o ljudima koji će raditi u Železari, već i o 10.000 koji će raditi za Železaru.

Vučić je, u vezi s tim, pomenuo i da je juče sa kineskim prijateljima razgovarao o novoj slobodnoj zoni u Smederevu.

Predsednik Nikolić je rekao da je današnji dan dan za pamćenje ne samo za radnike u Železari i njihove porodice, već za sve građane Srbije. Očekuje da će železara povratiti ugled i ponovo predvoditi izvoz i razvoj Srbije.

Nikolić je naveo da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra, ali ni izbliza onakva kakva bi mogla da bude, te da su razgovori koje su srpski državnici vodili sa kineskim predsednikom potvrdili da postoji zajednička spremnost da se na tom planu uradi mnogo više.

Znamo, dodao je, da kineski prijatelji drže do Srbije, a dokaz za to je činjenica da je Kina od svih zemalja centralne i istočne Evrope samo sa Srbijom potpisala Izjavu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, što je za Srbiju istinska potvrda negovanih odnosa i unapređenog prijateljstva i vere Kine u našu zemlju.

"Sada su na redu direktne investicije, kao što je i ova danas. Zajedno ćemo razvijati proizvodne pogone što će dodatno učvrstiti naše veze", istakao je predsednik.

"Današnji dan sam zaokružio u svom kalendaru, zaokružite i vi, danas je praznik i dan za pamćenje. Ne samo za preko 5.000 radnika Železare i njihove porodice čija je budućnost bolja i ne samo za Smederevo, čiji je privredni gigant ponovo zaživeo, već za celu Srbiju", rekao je Nikolić.

Predsednik upravnog odbora "Hestila" Ju Jong rekao je prethodno da će poseta Sija dodatno podstaći razvoj Železare.

Modernom i ekološkom tehnologijom i vrednim radom učinićemo Železaru najkonkurentnijom čeličanom u Evropi i tako ostvariti budućnost koju žele Vlada RS i radnici u čeličani, rekao je Ju.

Svečanosti u Smederevu prisustvovali su i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pre dva meseca potpisan je kupoprodajni ugovor u Železari "Smederevo" između predstavnika Srbije i kineskog "Hestila". Kineska kompanija najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane - povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

Predsednik Si Đinping boravi u trodnevnoj poseti Beogradu tokom koje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima. Potpisana su i 22 bilateralna sporazuma.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво