Други дан посете кинеског председника Србији, потписана 22 споразума

Свечаним дочеком испред Палате "Србија" почео је други дан посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији. Након разговора у четири ока Томислава Николића и Си Ђинпинга, уследио је билатерални састанак делегација две земље. Потписана 22 споразума. Николић је уручио председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици. Уследио састанак са Александром Вучићем и Мајом Гојковић.

19.30 - Председник Србије приредио је свечану вечеру у част кинеског председника. 

14.20 - Након ручка који је приредио Александар Вучић, Си Ђинпинг се састао и са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

13.25 - Док је председник Си Ђинпинг био у Палати "Србија" у званичном делу посете, његова супруга Пенг Лијуан је са Драгицом Николић обишла школу за децу са сметњама у развоју у Земуну.

12.20 - У току састанак Си Ђинпинга са премијером Александром Вучићем. Уследио и састанак делегација две земље.

11.50 - Председници Си и Николић се обраћају медијима. Уверен сам да ће од данас будућност Србије изгледати потпуно другачије, рекао је Николић, док је Си истакао да се односи Србије и Кине непрекидно продубљују.

11.45 - Орден Републике Србије на великој огрлици председник Николић уручио кинеском колеги.

11.25 - Председници Си и Николић потписали заједничку Изјаву о свеобухватном стратешком партнерству. Почело потписивање и осталих споразума.

10.40 - Након састанка председника Србије и Кине у четири ока, почео састанак две делегације

10.05 - Ми смо ваш поуздан парнер, трудићемо се да продубимо пријатељство које су наши преци засновали, рекао је председник Николић уочи састанка са Си Ђинпингом. Спремни смо да подигнемо ниво пријатељских односа, рекао је Си и додао да ужива у гостопримству и топлој атмосфери у Србији.

09.35 - Уз интонирање химни и уз највише војне и државне почасти испред Палате "Србија", почео званични део посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији. 

Другог дана посете, кинеског председника је испред Палате "Србија" дочекао председник Србије Томислав Николић, уз највише војне и државне почасти и испаљивање плотуна. 

Уз Гарду Војске Србије и црвени тепих, интониране су химне две земље, а потом су председника Кине поздравили и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијер Александар Вучић и министри у Влади.

После разговора Николића и Си Ђинпинга у четири ока, председницима су се придружиле делегације две земље. Уследило је потписивање докумената – Си и Николић су потписали заједничку Изјаву о свеобухватном стратешком партнерству, а чланови делегација су потписали још 21 споразум.

Николић је уручио председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици. Српски председник је Указ о одликовању донео 12. маја. Николић је Си Ђинпинга одликовао, како је тада наведено у образложењу, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и НР Кине.

Након церемоније уручења ордена, Си се састао са председником Владе Александром Вучићем и члановима делегација, као и председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

У недељу ће председници Николић и Си посетити "Железару Смедерево" коју је недавно купила кинеска компанија Хестил, где ће им домаћин бити премијер Александар Вучић.

Си Ђинпинг је јуче стигао у тродневну посету Србији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво