Reagovanja na prekid konstitutivne sednice Skupštine

Predstavnici političkih partija komentarisali su odluku predsedavajućeg parlamenta Dragoljuba Mićunovića da se konstitutivna sednica Skupštine prekine.

Marija Obradović (SNS), Ivica Dačić (SPS), Sanda Rašković Ivić (DSS) i Boško Obradović (Dveri) reagovali su povodom prekida konstitutivne sednice Skupštine Srbije. Predsedavajući Dragoljub Mićunović naveo je da je odluku o prekidu doneo jer je smatrao da su brojne polemike i kasni izbor predsednika nedostojni parlamenta.

Potpredsednica SNS-a Marija Obradović rekla je da je potez predsedavajućeg parlamenta (DS) da prekine konstitutivnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije - "sramotna opstrukcija".

"Ovo što se večeras dogodilo je zaista najsramotniji, najbezobrazniji potez koji može da napravi bilo koji politički akter. Ovo se nikada u svetu nije dogodilo. Mićunović, koji ima izuzetnu političku karijeru i godine života, ovo sebi nije smeo da dozvoli", rekla je Obradović na konferenciji za novinare.

Istakla je da će SNS poštovati to što je urađeno i pojaviti se u ponedeljak na nastavku sednice – još jači i spremniji.

Marija Obradović je ukazala da je SNS celog dana pokušavao da konstituisanje parlamenta, taj najznačajniji posao u Srbiji, privede kraju, ali da joj to nije dozvolila "šačica opozicionih poslanika".

Prema njenim rečima, to je prava slika kako bi Srbija izgledala da je "oni" vode.

Sednica je, kako je istakla, prekinuta bez ikakvih najava i konsultacija, iako je u parlamentu oduvek bilo konsultacija i dogovora.

"Današnji dogovor da se uvede sedmi potpredsednik parlamenta je bio znak dobre volje vladajuće ogromne većine, jer smo želeli i da opozicija ima što više prostora, jer je to bilo zamerano. Uprkos tome oni odlučuju da se bahatim i sramnim ponašanjem igraju sa ovim domom", rekla je Obradović.

Rekla je i da su poslanici SNS-a celog dana trpeli uvrede, ali da postoje granice za sve, a da su Mićunović i poslanici opozicije prevazišli granice pristojnosti i civilizovanosti.

"Od danas, poslanici opozicije ne prepoznaju nikakva pravila", rekla je Obradovićeva, dodajući da je u pitanju igra sa institucijama u Srbiji.

"Mićunović je zakazao za ponedeljak, ali mogao je da se igra i da je zakaže za nekoliko meseci. Mislim da građani nikada do sada nisu doživeli ovako sramotnu opstrukciju", zaključila je Obradovićeva koja je prethodno o prekidu sednice govorila za RTS.

Naprednjaci su kasnije večeras u saopštenju naveli i da je Mićunović naneo sramotu parlamentarizmu.

Dačić: Nikada konstitutivna sednica nije ovako prekinuta

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je večeras da je 24 godine u politici i da nikada konstitutivna sednica nije prekinuta na način kako je to uradio Mićunović (DS), bez konsultacija sa predstavnicima drugih poslaničkih klubova i parlamentarnom većinom.

"Predsedavjaći nije predsednik parlamenta i, uz dužno poštovanje njegovih godina i iskustva, očigledno da ta odluka ima i politički pristup", rekao je Dačić na konferenciji za novinare poslaničkog kluba SPS u parlamentu.

Napomenuo je da će socijalisti podržati izbor Maje Gojković za predsednicu parlamenta, kao i ostale kadrovske odluke.

Dačić je rekao da je sednica vođena konfuzno i da on, iako se za reč prijavio u 15 sati, nije ni došao na dnevni red.

"Mi smo jasno rekli da će naša koalicija podržati izbor Maje Gojković, takođe smo smatrali da oko toga ne treba da se vodi neka rasprava. Predložili smo da rasprava o kadrovskim pitanjima bude ovbavljena u duhu političke saglasnosti, jer kada postoji parlamentarna većina nigde se ovako dugo ne raspravlja o ovome", rekao je Dačić.

SPS, kako je istakao, smatra da je za Srbiju važno da postoji politička stabilnost, kao i da nikakva opstrukcija u parlamentu ne može da promeni volju građana.

"Jasno je ko ima većinu i važno je da se ove stvari završe brzo", rekao je Dačić.

Rašković Ivić: Dobro što je sednica prekinuta

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić izjavila je da je dobro što je predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta iskoristio svoje pravo i prekinuo sednicu jer, kako je rekla, nije bilo smisla da se sednica odvija na način na koji se odvijala.

Rašković Ivić je navela da se nada da će se sednica u ponedeljak nastaviti u drugačijoj atmosferi.

"Danas je maksimalnu opstrukciju vršio upravo predlagač Maje Gojković za predsednika praarlamenta, a to je Aleksandar Martinović. Nisam mu brojala vreme, ali mislim da je govorio najmanje šest sati od 10 koliko smo radili, i uglavnom je hvalio rad vlade", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je Srpska napredna stranka opstruisala izbor svog kandidatata.

"Ovo je jedna scena koja je bila nepotrebna u novom sazivu na konstitutivnoj sednici", rekao je Obradović novinarima u parlamentu.

Obradović smatra da se "ozbiljna nerzvoza" uvukla u redove naprednjaka koji, kako je rekao, "dobro osećaju da imaju manje poslanika, da su dobili jaku opoziciju i još ne mogu da se naviknu da ovog puta parlament neće biti pozorište".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво