Predsednik Estonije u poseti Srbiji

Predsednik Estonije Tomas Hendrik Ilves, na poziv predsednika Borisa Tadića, boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Posle razgovora sa Tadićem, Ilves izjavio je da njegova zemlja snažno podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

Predsednik Estonije Tomas Hendrik Ilves započeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića.

Predsednik Tadić se sa estonskim kolegom sastao u Palati Srbija. Dva predesednika su razmenila iskustva o procesu evropskih integracija i izrazili značaj ulaska Srbije i celog zapadnog Balkana u Uniju.

Po završetku sastanka predsednik Ilves je izjavio je da njegova država snažno podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i da je veoma zadovoljan pozitivnom izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

"Estonija je jedna od zemalja EU koja najviše podržava dalje proširenje Unije. I zato smo oduševljeni što je jučerašnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji tako pozitivan. Mi znamo šta znači biti u EU i koliko je to važno u širem smislu za mir u Evropi, za jaku Evropu koja će uključivati ceo kontinent, bez veštačkih linija podele", rekao je Ilves.

Predsednik Srbije je istakao da je Estonija najbolji primer kolikio država može napredovati članstvom u Uniji i kako ulazak u EU može doneti dobro njenim građanima. Tadić je ocenio da je glas Estonije za Srbiju unutar EU značajan i blagotvoran.

Dvojica predsednika su zaključila da su odnosi dve zemlje dobri i najavili buduću saradnju u oblasti energetike, naročito u sektoru korišćenja energenata iz uljanih škriljaca u kome je Estonija jedan od svetskih lidera, a Srbija ima njihove značajne rezerve.

Srbija će iskoristiti veliko iskustvo Estonije u reformi javnog sektora, usled predstojeće racionalizacije administracije. Estonski predsednik je rekao da je njegova zemlja "patentirala" sistem javne uprave koji mnoge zemlje kopiraju i dodao da je on veoma doprineo razvoju demokratije u toj zemlji.

Unaprediti parlamentarnu saradnju Srbije i Estonije

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarala je sa predsednikom Estonije o procesu evrointegracija Srbije i bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Ilves je potvrdio nameru Estonije da podrži politiku proširenja Evropske unije do "zaokruženja Evrope integracijom Balkana" i naglasio da parlament Srbije igra "ključnu ulogu u tom procesu".

Sagovornici su potvrdili i spremnost za proširenje međudržavne saradnje na svim nivoima u procesima evrointegracija, kao i po sticanju punopravnog članstva Srbije u EU. U razgovoru konstatovano da treba unaprediti parlamentarnu saradnju Srbije i Estonije na svim nivoima.

U popodnevnim satima, Ilves će se u Starom dvoru sastati i sa predsednikom Skupštine Beograda Aleksandrom Antićem.

Nakon prijema, predsednik Estonije će u svečanoj sali Dvora održati predavanje, navedeno je u saopštenju Skupštine grada Beograda.

Pored sastanka predsednika Ilvesa sa srpskim zvaničnicima, za danas je predviđen i zvaničan susret delegacija dve zemlje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво