Читај ми!

SAD spremne da "poguraju" pregovore Srbije i EU

Evropski diplomatski zvaničnici su saglasni sa ocenom da SAD mogu snažnije podupreti pregovore Srbije o članstvu s EU i verovatno doprineti tome da se prevaziđu za Beograd neopravdane prepreke za otvaranje pregovaračkih poglavlja

Prilika za to može biti predstojeća poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Vašingtonu, rekli su agenciji Beta, uz izvesne ograde, diplomatski zvaničnici u Briselu, napomenuvši da "ne žele da spekulišu, ali da izgleda moguće".

Takođe, ukazuju na to da je, iako albanska strana nije došla na poslednju rundu dijaloga u Briselu, došlo do izvesnog napretka u pregovorima Beogradskog tima i predstavnika EU o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), što Beograd smatra ključnim uslovom za dalju normalizaciju odnosa s Prištinom.

Ozbiljniji napredak u toj normalizaciji, a to znači pre svega formiranje ZSO, mogao bi da bude važan teg prilikom odmeravanja uslova za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima na sastancima šefova diplomatija i lidera EU u junu.

Za Srbiju bi to bio prelomni znak da nema dodatnih uslovljavanja na putu ka članstvu u Uniji, već se kreće u partnerski odnos.

Na dodatne prepreke su se veoma jasno i glasno još od polovine aprila požalili i premijer Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić, naglasivši da je Beograd u dijalogu s Prištinom i pripremom za otvaranje poglavlja u pregovorima učinio sve što je traženo, dok se prištinskim vlastima gleda kroz prste iako koče dijalog.

EU i Vašington su iskazali vidljivo zadovoljstvo zbog veoma odmerenih stavova Beograda u krizi izazvanoj u Makedoniji posle napada albanskih terorista na policiju u Kumanovu, kao i činjenice da je Vučić otišao u posetu Tirani, uprkos velikim kritikama, ne samo Srbije, već i EU i SAD, na račun albanskog premijera Edija Rame zbog njegovog za region zapaljivog stava oko projekta "Velike Albanije".

Američki Stejt department je u posebnoj izjavi pozdravio posetu srpskog premijera Tirani.

Vučić je izjavio da će u Vašingtonu razgovarati i o mogućnostima da Srbija učestvuje u projektu Transjadranskog gasovoda, koji podržavaju SAD i EU, i da se snabdeva gasom iz drugih američkih projekata.

Premijer je odbacio s tim u vezi lansirane spekulacije da to znači da Srbija napušta politiku dobrih odnosa s Rusijom i objasnio da je jedini cilj da se Srbiji obezbedi gas, imajući u vidu da je Rusija predočila da će do 2019. godine obustaviti isporuke gasa Evropi preko Ukrajine i izgraditi alternativni gasovod Turski tok.

SAD i EU se protive izgradnji Turskog toka koji bi Evropu snabdevao sa 63 milijarde kubnih metara gasa, dok bi budući Transjadranski gasovod snabdevao Evropu sa deset milijardi kubnih metara, što predstavlja ozbiljan problem, na koji je ukazao i Vučić, jer se ne zna kako bi Srbija obezbedila energiju.

Vučić je još u februaru u Minhenu, s pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland razgovarao o energetici i mogućnostima snabdevanja Srbije gasom, a rečeno je i da je "Nuland podržala evropski put Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU".

Analitičari u uglednim i Stejt departmentu bliskim glasilima, kao što su Forin afers i institut Stratfor, upozorili su da je Zapad zapostavio Zapadni Balkan, prepuštajući ga i "opasnim avetima prošlosti", a to je, zaključili su, upravo suprotno interesima Zapada i ide na ruku ruskom uplivu na region.

Stratfor je, štaviše, mišljenja da "Zapad, Rusija i Turska imaju zajedničkog suparnika na Balkanu: političku nestabilnost", i smatra da Rusija i Zapad nastoje da kupe uticaj ulaganjima i energetskim projektima... dok unutrašnji politički izazovi prete da podriju spoljne napore za razvitak i oblikovanje regiona".

Kako se navodi, "Zapad ima prednost što raspolaže zamašnim fondovima za razvoj i odbranu koji mogu biti doznačeni zemljama gladnim ekonomskog rasta".

Agencija, međutim, zaključuje da "nije izgledno da će zemlje poput Srbije ili Makedonije ući u članstvo Evropske unije u narednih 10 godina, a gurnute su unazad zbog unutrašnjih podela i protivljenja nekih članica EU".

Stratfor ukazuje i na to da će "EU Srbiji, perspektivnoj članici, između 2014. i 2020. pružiti potporu za reforme u visini od 1,5 milijardi evra, dok će članica EU Bugarska za isto razdoblje dobiti 11,4 milijarde evra" iz evropskih fondova, a Poljska, recimo, 29 milijardi evra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво