Tadić o izručenju Ganića

Predsednik Boris Tadić izjavio je da se Srbija ne protivi da član ratnog predsedništva BiH Ejup Ganić, koga naši pravosudni organi terete za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine, bude izručen sudskim organima BiH.

Srbija neće imati primedbe ako Velika Britanija donese odluku da bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića izruči BiH, izjavio predsednik Srbije Boris Tadić.

"Za Srbiju je centralno pitanje da se dogodi sudski proces u kome je Ganić, koji je osumnjičen za učestvovanje u ratnom zločinu apsolutno nezaobilazan činilac", rekao je Tadić nivinarima na proslavi godišnjice Srpskog pokreta obnove.

Predsednik je istakao da svi koji su učestvovali ili su osumnjičeni za ratne zločine moraju da se nađu pred sudovima i da Srbija nema ništa protiv da Ganić bude izručen sudu Bosne i Hercegovine koja je njegova matična država.

Ono što je od odlučujuće važnosti je, kako je naglasio Tadić, da svako ima fer i pošteno suđenje.

"Srbija želi da veruje da će pravosudne institucije BiH biti u stanju da dokažu da su u stanju da obezbede fer i pošteno suđenje", kazao je Tadić.

Predsednik je kao principijelan stav Srbije naveo okončanje saradnje svih država u regionu sa Haškim tribunalom ali da, istovremeno da se procesuiraju i oni procesi koje nije preuzeo Haški tribunal, a koji se nalaze pred domaćim pravosuđima.

Tadić je naveo da se slaže sa izjavom svog hrvatskog kolege Ive Josipovića da Srbija treba da uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je ponovio da Hrvatska istovremeno mora da ispuni neke uslove u pogledu bolje saradnje sa Haškim tribunalom.

"Kao što očekujem i zahtevam da nadležni organi Srbije uhapse Ratka Mladića i Hadžića očekujem da će i Hrvatska dati sve dokaze u vezi sa procesima koji se vode protiv Ante Gotovine", rekao je Tadić.

Put bolje saradnje u regionu

Predsednik je precizirao da se njegova ranija izjava, da bi eventualno oslobađanje krivice Ante Gotovine u nedostatku dokaza bila činjenica koja ne bi doprinosila našim boljim odnosima, nije se ticala Haškog tribubala već uslova da Srbija i Hrvatska krenu putem bolje saradnje na regionalnom i evropskom nivou.

"Svi treba da obavežemo jedni druge da učinimo sve da ta saradnja obezbedi i Haškom tribunalu da krivci budu kažnjeni kako bi se skinula ljaga i krivica sa svih naroda, kako bi krivci bili individualizovani i kako bismo na kraju uspostavili odnos pomirenja i svim građanima omogućili da žive u društvu mira i prosperiteta, zajedno u EU", istakao je Tadić.

Govoreći o reformi pravosuđa i žalbama koje su neizabrane sudije i javni tužioci podneli Ustavnom sudu, Tadić je rekao da očekuje da sve žalbe budu razmotrene sa pravnom ozbiljnošću, a ne da se ignorišu.

"Nadležnost Ustavnog suda ovde je i više nego evidentna i mi očekujemo da ćemo imati i sudove nakon mnogo godina koji jesu u stanju da obave svoj posato uspostavljanja prava i pravde", istakao je Tadić.

Predsednik je rekao da daje apsolutnu podršku reformskom procesu ali istovremeno traži način da se obezbedi pravo za sve one građane

koji žele da budu sudije, da se utvrdi način pravnog tretmana njihove ustavne žalbe i uspostavi pravničko obrazloženje zašto neko nije izabran.

"Možda je u procesu reformi bilo nekih tehničkih nedostataka, u svakom slučaju svaka greška koja može da se ispravi i treba da bude ispravljena", rekao je Tadić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. mar 2010, 02:39) - anonymous [neregistrovani]

mudrost

Mislim da je ovo najmudrija izjava naseg predsednika jer ce se gospodinu Ganicu sigurno suditi ma gde da bude priveden.nemoj mo mnogo o nerealnosti sudstva u Sarajavu jer nije bas tako.

(nedelja, 14. mar 2010, 20:32) - anonymouns [neregistrovani]

mozda je tako pametnije

Ako ga osudi nas sud, oni demonstranti od pre par dana u Sarajevu i njima slicni, ce moci da se pravdaju da je to ionako sud "genocidne i fasisticke srbije".
Ovako nece moci da se vade na taj izgovor, a i njihov sud ce ipak biti pod pritiskom da mu sudi, ako im se vec prepusti to sudjenje.

(nedelja, 14. mar 2010, 20:30) - Милан [neregistrovani]

Слажем се

Слажем се са Вама, али ми недавни примјери босанског правосуђа, попут рецимо случаја Бранимира Главаша, не уливају пуно наде. Треба избјећи сценарио одуговлачења судских процеса, и да не буде да на крају оптуженик одлепрша некуд. Ко што рекох живи били па видјели.

Свако добро.

(nedelja, 14. mar 2010, 20:17) - Demokrata [neregistrovani]

zasto ne?

Imajmo malo vere u predsednika!
On ima ponajbolje saradnike i savetnike koji sigurno dobro poznaju materiju o kojoj savetuju.
Bosna kad tad mora da dokaze da je sposobna da sudi ratnim zlocincima muslimanske strane.
Od nekoga mora da se krene...

zar ne?

(nedelja, 14. mar 2010, 18:12) - Милан [neregistrovani]

...

Чудно. Ја мислим да судство БиХ није способно/жељно да докаже истину у вези случаја Ејупа Ганића. Мало ми је нелогично вјеровање Тадића правосуђу ове државе које се до сада није нешто показало по питању процесуирања ратних злочина над Србима. Но добро, живи били па видјели.