Irak ne menja stav o Kosovu

Srbija i Irak dele isto mišljenje, kada je reč o međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu, rekao ministar Jeremić posle razgovora u Bagdadu premijerom Nuri Al Malikijem.

Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet Iraka i isti odnos Irak ima prema Srbiji, izjavio je FoNetu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora u Bagdadu sa iračkim premijerom Nuri Al Malikijem.

Jeremić je napomenuo da je Irak bio izložen pritiscima da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uključujući i uoči njegove današnje posete, ali da ta zemlja neće menjati svoj stav.

Prema rečima jeremića, Srbija i Irak dele isto mišljenje, kada je reč o međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Dve zemlje se zalažu mir i stabilnost u svojim regionima, kao i za ostvarivanje prosperiteta na način koji je u skladu sa međunarodnim pravom, naglasio je Jeremić.

Srpski šef diplomatije je podsetio da su obe zemlje prošle kroz težak period, precizirajući da su imale sankcije, rat, dugotrajnu političku nestabilnost i nasleđene probleme, ali su danas demokratske i miroljubive države.

Diplomatski odnosi na nivou ambasadora

Prema rečima Jeremića, na sastanku sa premijerom Iraka dogovoreno je da dve zemlje od narednog meseca diplomatske odnose dignu na nivo ambasadora, umesto dosadašnjih
otpravnika poslova.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj i saradnji u oblastima odbrane i obrazovanja, dodao je Jeremić i najavio da će se studenti iz Iraka od sledeće godine školovati na vojnim i civilnim univerzitetima u Srbiji.

"Posle teškog perioda i za našu i za njihovu zemlju, očekujemo da će se odnosi vratiti na onaj stari nivo. Nakon ovog sastanka, imamo razloga da budemo optimisti", naglasio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije se sastao i sa ministrom energetike Vahidom Al
Abdulijem, sa kojim je dogovoreno da iračka delegacija sledećeg meseca dođe u Srbiju i razgovara o saradnji u elektroprivredi.

Jeremić je podsetio da Irak obnavlja svoja postrojenja i da su preduzeća iz Srbije nekada mnogo radila u toj zemlji.

Prema rečima Jeremića, delegacija Ministarstva poljoprivrede Srbije pozvana je da poseti Irak.

Pored Jeremića, u delegaciji Srbije su bili i njegov pomoćnik za bilateralnu saradnju Zdravko Ponoš i pomoćnik ministra odbrane Ilija Pilipović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2010, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

samo napred

i nastavi tako jos malo pa ces izludeti one sto sebe nazivaju mladim Evropljanima ha ha