Читај ми!

Dodik i Đurić: Sporazum važan, nastaviti normalizaciju

Sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština na KiM dobar je i važan nacionalni dokument, te je potrebno nastaviti normalizaciju odnosa i politiku regionalnog pomirenja, ocenili su u Banjaluci predsednik RS Milorad Dodik i direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Milorad Dodik je nakon sastanka novinarima rekao da se konstituisanjem ZSO postavlja dobar i ozbiljan temelj za afirmaciju srpskih interesa, vrednosti i prava, pre svega prava da raspolažu resursima na KiM, kao i da usmeravaju život na način koji im odgovara, izveštava Tanjug.

Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO je važan dokument i svi treba da rade na tome da on ojača potencijale koje pruža. Republika Srpska, dodao je, spremna je da se uključi u afirmaciju tog dokumenta koji je, kako je rekao, važan za sve Srbe.

"Važno je da sporazum zaživi u punom kapacitetu i da srpska zajednica na KiM bez oklevanja kroz ZSO pokaže svoje aspiracije i želje za razvojem i mirnim životom na KiM", rekao je predsednik Srpske.

Dodao je da postoji kontinuitet u dobroj saradnji Srbije i Republike Srpske, kao i da RS sa mnogo pažnje posmatra sve što se dešava.

"Želimo da nastavimo da zajednički pomažemo i omogućimo što bolji život našoj zajednici na KiM. Sporazum o ZSO je nesumnjivo važan nacionalni dokument i čestitam onima koji su vodili pregovore", rekao je Dodik navodeći da RS podržava napore Srbije i da je sve o čemu se srpsko rukovodstvo dogovori o bilo kom pitanju, prihvatljivo za Srpsku.

Srbija je lider u regionu i vodi afirmativnu politiku regionalnog pomirenja, koju i danas svi prepoznaju kao značajan faktor stabilnosti na Balkanu, rekao je predsednik Dodik.

"To nas raduje, jer uvek želimo da vidimo Srbiju moćnu i jaku u regionu, jer joj to mesto i pripada", naveo je predsednik Srpske.

"Složna podrška narodu na KiM"

Đurić je izrazio zadovoljstvo što srpski narod sa obe srane Drine stoji rame uz rame sa našim narodom na KiM.

"Ima mnogo iskustava u RS iz kojih možemo da učimo, pre svega kad je reč o očuvanju interesa srpskog naroda na KiM i kada je reč o organizovanju, jer ZSO i srpsko političko organizovanje na KiM biće onoliko jako koliko mi budemo istrajni i složni", poručio je Đurić i dodao da se dobre pouke mogu izvući iz onoga što se u Srpskoj dešavalo u prethodnih 15-ak godina.

Zahvalio je Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što kontinuirano pomažu srpski narod na KiM.

"Srbi na KiM treba da znaju da, kao što imaju svoju državu Srbiju, tako je i RS njihova kuća i naše dve republike nastavljaju da složno pružaju podršku narodu na KiM", poručio je Đurić.

Istakao je da je veoma važno da nakon dobrih, povoljnih i važnih sporazuma i konstituisanja ZSO ostvarimo napredak i u istinskoj normalizaciji u odnosima sa Albancima.

"Želimo da u budućnosti Srbi i Albanci žive bez strepnje da će jedni drugima predstavljati problem, a to je naša politika, želja i cilj i za to imamo podršku Republike Srpske", zaključio je Đurić.

Đurić je danas u Banjaluci prisustvovao prijemu koji su za oko 300 dece sa juga Kosova i Metohije, koja borave u poseti Republici Srpskoj, priredili predsednik i premijerka RS, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво