Читај ми!

Vučić i Mustafa o ZSO, struji, Telekomu, Ivanoviću

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na nivou premijera, održava se u Briselu, a uz posredovanje Evropske unije. Jedna od glavnih tema razgovora je formiranje Zajednice srpskih opština.

U Briselu su, iza zatvorenih vrata, u toku pregovori Beograda i Prištine, na kojima bi trebalo da se postigne dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, a Kancelarija Evropske službe za spoljne poslove saopštila je ranije da će dve strane na sastanku nastojati da finalizuju četiri sporazuma, prenosi Tanjug.

Pregovori, koji su ušli u peti sat, počeli su oko 10 časova, bilateralnim razgovorima dve delegacije sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Dijalog Beograda i Prištine je u toku i u centru pažnje su četiri teme - energetika, Telekom, Zajednica srpskih opština i sloboda kretanja preko mosta u Mitrovici", izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Rej.

Prethodno je savetnica za medije Suzana Vasiljević na svom Tviter nalogu napisala da su počeli pregovori i da su u toku konsultacije srpske delegacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da srpska delegacija odlazi u Brisel u nadi da će najvažnija pitanja za srpski narod na KiM biti rešena.

Kosovski premijer Isa Mustafa napisao je danas na svojoj Fejsbuk stranici da je veliki interes da kosovske vlasti sa uspehom okončaju sporazume sa Beogradom u nekoliko oblasti, uz posredovanje EU i podršku SAD.

U Beogradu je ranije rečeno i da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića.

Očekuje sa da tokom razgovora, između ostalog, budu postignut sporazum o okviru i principima za uspostavljanje ZSO, odnosno o tome da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, čemu se Priština protivi.

Ulozi su i u Beogradu i u Prištini veliki jer od dogovora zavisi brzina napretka na evropskom putu obe strane, ali je, uprkos tome, jedino izvesno da srpski pregovarački tim od izvršnih ovlašćenja, koja su obećana građanima, ni po koju cenu neće odustati, a da je isto to, bar u zvaničnim izjavama, za albansku stranu neprihvatljivo.

Beograd je dobio signale iz visokih političkih krugova u Briselu i u Vašingtonu da se mogu očekivati provokacije albanskih političara koje služe isključivo u dnevnopolitičke svrhe.

Neizvesno je i da li će sporazum o ZSO 25. avgusta, ukoliko dođe do približavanja stavova, biti samo parafiran ili potpisan.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mnogi, pa ni kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.

I kosovski Srbi očekuju napredak. Oni su još jednom pružili podršku politici vlade i pozvali i Prištinu i Beogradu da na sastanku u Briselu postignu sporazum.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво