Читај ми!

Joksimovićeva: Očekujemo pomoć EU u zbrinjavanju migranata

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija ima određena sredstva iz pretpristupnih fondova za centre za azilante i da je zatraženo dva i po, do tri miliona evra za dodatnu kontrolu granica. Dodaje da lista pregovaračkog tima za otvaranje poglavlja postoji i da nedostaje formalna odluka Vlade, ali da će Srbija otvaranje poglavlja dočekati sa kompletnim pregovarčkim timom i potpuno spremna.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je u Dnevniku RTS-a da lista pregovaračkog tima za otvaranje poglavalja postoji i da samo nedostaje formalna odluka vlade. 

"Srbija je spremna, akcioni planovi za Poglavlja 23 i 24 su spremni, a imamo i jedan dodatak koji je EU tražila od nas do kraja avgusta, a radi se o dodatku planu za migrante. Mi ćemo otvaranje poglavlja dočekati sa kompletnim pregovarčkim timom i potpuno spremni", ističe ministarka.

Kaže da se u nekoliko poslednjih meseci pokazalo da je Beograd taj koji želi da se postigne kompromis na osnovu onoga što jeste duh briselskog sporazuma. 

Dodaje da je pitanje migracija pitanje koje tangira celu Evropu, a posebno zemlje EU.

"Srbija je samo tranzitna zemlja, mi nismo izvor problema ali smo deo rešavanja problema i to je ono što EU od nas očekuje, a mi moramo da ispunjavamo standarde što se tiče tretmana lica koja prolaze kroz našu zemlju. S druge strane, javlja se problem lažnih azilanata", kaže Jadranka Joksimović.

Ističe da je za obezbeđivanje ljudi koji prolaze kroz Srbiju potrebna finansijska pomoć EU i da je Unija to jasno prepoznala.

"Zbog toga će se u septembru u Budimpešti održati jedna konferencija na najvišem nivou koja će tretirati ovu zapadno-balkansku rutu. Primećeno je da čak 70 odsto migranata kreće ovom kopnenom rutom gde je Srbija jedna od najvažnijih tranzitnih zemalja i u tom smislu će se iskristalisati jasni mehanizmi finansijske pomoći", objašnjava Joksimovićeva.

Kaže da Srbija već sada iz pretpristupnih fondova ima određena sredstva za centre za azilante.

"Imamo oko dva i po miliona evra, a ministar Stefanović i ja smo tražili i mislim da smo dobili zeleno svetlo za dva i po, do tri miliona evra za dodatnu kontrolu granica", kaže ministarka.

Ističe da će se Bečka konferencija o Zapadnom Balkanu održati 27. avgusta i da je Srbija spremna za tu konferenciju koja je nastavak berlinskog procesa koji je započet prošle godine.

"Na konferenciji će biti nekoliko tema- regionalana saradnja, ekonomska saradnja, regionalna infrastruktura, razmena mladih i pitanja migranta", dodaje Joksimovićeva.

Kaže da je naš region specifičan i da je puno stalno otvorenih pitanja.

"Ta pitanja kad krenemo da rešavamo, vraćamo se korak unazad, ali očekujem da će se na jedan ozbiljniji način od strane svih zemalja Zapadnog Balkana pristupiti rešavanju otvorenih pitanja i da ćemo ići ka zoni stabilnosti i prosperiteta", uverena je ministarka Joksimović.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво