Ističe konkurs za srpske sudije i tužioce na Kosovu

Iako u ponedeljak ističe rok za prijave na konkurs za 48 sudija i 15 tužilaca srpske i drugih nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, niko od Srba još nije konkurisao. Prijave se podnose Euleksu. Srpski politički predstavnici na Kosovu pozivaju da se što veći broj sudija i tužilaca prijavi na konkurs i time omoguće pravičniji tretman Srbima i drugim nealbancima.

Briselskom dogovorom kosovskog i premijera Srbije određeno je da Srbi i pripadnici drugih nevećinskih nacionalnosti dobiju dva mesta u Vrhovnom sudu Kosova.

Jedno mesto u Apelacionom sudu u Prištini, a u Odeljenju ovog suda u Kosovskoj Mitrovici pet sudija. Osnovni sud u Mitrovici, traži 24 sudije. U osnovnom sudu u Prištini sedam, u Prizrenu jednog, u Gnjilanu šest a u Uroševcu dvoje sudija.

Konkurs važi isključivo za srpske sudije i tužioce koji rade u pravosudnim institucijama Vlade Srbije na Kosovu.

"Ako se ne popunjava ovaj broj mi moramo da objavimo oglas za zainteresovane koji nisu u sistemu, ali moraju da ispunjavaju i one druge uslove. A drugi uslovi su predviđeni zakonima o sudovima, da imaju i prijemni ispit za sudije", kaže Enver Peci, predsednik Sudskog saveta Kosova.

Ista pravila važe i za uključivanje tužilaca u kosovski sistem. Tužilački savet je raspisao konkurs za 15 tužilaca čiji rok ističe u ponedeljak.

Prijava je moguća i poslednjeg dana konkursa. Predstavnici Srba u kosovskoj vladi ohrabruju sve sudije i tužioce iz srpskog pravosuđa na Kosovu da se prijave.

"Veoma je važno da se ljudi prijave na konkurs kako bi zauzeli mesta koja im pripadaju, da nam se ne bi desilo ono što danas imamo na jugu, da nas ima na nivou statističke greške, da apsolutno ne odlučujemo kada se tiče našega prava i ne možemo da utičemo da li ćemo ili ne imati pristupa pravičnom suđenju", kaže Branimir Stojanović, potpredsednik kosovske vlade.

Sudski savet Kosova je odlučio da u ponedeljak raspiše konkurs i za administrativno osoblje srpske nacionalnosti. Ukupno mesta u svim sudovima na Kosovu ima 146, od kojih 94 na severu Kosova.

U Sudskom savetu očekuju, ako ne bude nepredvidjenih problema, da čitav proces bude okončan u oktobru ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво