Političke partije o odluci MSP

Predstavnici političkih partija u Srbiji konstatovali da odluka MSP o hrvatskoj tužbi i srpskoj kontratužbi za genocid zatvara jednu stranicu prošlosti. Ističu da su otvorena vrata za rešavanje problema proisteklih iz rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović ocenio je da je, nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde, došlo vreme da se istinski počne sa rešavanjem brojnih otvorenih pitanja koja se tiču Srba izbeglih i prognanih iz Hrvatske, pre svega njihovog povratka i vraćanja oduzete imovine i stanova.

Veselinović je poručio da treba početi i rešavanje pitanja penzija i brojnih drugih statusnih i manjinskih prava, upotrebe jezika i pisma. Očekuje da će presuda doprineti razvijanju boljih odnosa dve države.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je da je ovakva presuda očekivana i da je veoma važno što je sud utvrdio da Srbija nije počinila genocid jer će to doprineti da se okrenemo ka budućnosti.

"Na drugoj strani, i pored toga što nije prihvaćena protivtužba Srbije, sud je jasno utvrdio da su hrvatske vlasti bile svesne da će akcija Oluja dovesti do proterivanja civila. I to je ono što je na neki način ispunilo naša očekivanja", rekao je Milićević novinarima u Skupštini.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borko Stefanović ocenio je da je ova odluka očekivana, dobra za region i za odnose Srbije i Hrvatske koje napokon mogu da se okrenu ka rešavanju konkretnih problema koji su ostali nakon rata.

Stefanović je naveo i da mu je drago da je odbačena hrvatska tužba jer se u startu znalo da je ona politički motivisana. 

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je presuda MSP dobra osnova za "cementiranje mira" u regionu i pozvao predsednike Srbije i Hrvatske da se izvine za učinjene zločine.

"Mislim da posle presude Međunarodog suda pravde, sadašnji predsednici Srbije i Hrvatske, Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović, treba da upute reči izvinjenja jedni drugima, ako sam ja to uradio i kada nije postojala presuda, a učinio sam to jer je bilo ratnih zločina, sada oni imaju pravni osnov da nastave politiku pomirenja", rekao je Tadić za Betu.

Šef poslaničke grupe SDPS-a Milorad Mijatović je istakao da je ovom presudom konačno stavljena tačka na dešavanja iz 90-ih, što će doprineti da se Srbija okrene ka budućnosti.

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković ocenio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu, iako je odbio protivtužbu Srbije, konstatovao da je bilo teških zločina nad Srbima i potvrdio da je Hrvatska počinila etničko čišćenja nad Srbima u Hrvatskoj.

Ocenio je i da "presuda znači i otvaranje nove stranice u odnosima Srbije i Hrvatske, koji sada moraju biti u pravcu potpune normalizacije u dobrosusedskim, pre svega ekonomskim odnosima".

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde dobra osnova za početak pomirenja u regionu i dodao da Srbija i Hrvatska treba da idu putem zajedničke saradnje. Istakao je da se ne smeju zaboraviti žrtve.

Liberalno demokratska partija ocenila je da današnja presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu mora da otvori novu etapu u odnosima Srbije i Hrvatske, radi izgradnje dobrosusedskih odnosa i obezbeđivanja mira i stabilnosti u regionu.  

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić istakla je da nakon ovakve presude Hrvatska više nema nikakvo moralno pravo da slavi godišnjicu "Oluje" kao državni praznik.

Na presudu MSP reagovali su i strani zvaničnici, a među prvima i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da današnja presuda pruža mogućnost za novi početak i zajedničko savladavanje istorije.

Kurc je naglasio da je u mnogim razgovorima sa političarima i građanima regiona saznao da postoji velika želja da se prevaziđe teret prošlosti.

Potpredsednik vlade Slovačke i šef diplomatije Miroslav Lajčak takođe je ocenio da je ovakva presuda dobrodošla za prevazilaženje prošlosti.

Krajnje je vreme da se gleda unapred, u zajedničku evropsku budućnost, napisao je Lajčak na Tviteru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво