Pajtić: Ugovor sa "Etihadom" ipak štetan

Objavljeni ugovor sa Etihadom svedoči da je Demokratska stranka bila u pravu kada je rekla da je taj ugovor izrazito štetan za Srbiju, ocenio je predsednik demokrata Bojan Pajtić.

"Premijer Srbije juče je saopštio građanima da je stigla milijarda dolara iz Emirata, svesno propustivši da naglasi da je reč o kreditu, dakle o novom zaduživanju koje će građani Srbije morati da vrate", navodi se pisanoj Pajtićevoj izjavi, prenosi Tanjug.

Prema Pajtićevoj oceni, premijer je to "svesno propustio da naglasi kako bi zabašurio loš ugovor sa 'Etihadom' i da bi se nešto što je kredit predstavilo kao poklon, odnosno donacija".

Pajtić kaže da Srbija u tom pravnom poslu, u finasijskim sredstvima, u imovini, u pravima, ulaže u "Er Srbiju" 660 miliona dolara, a "Etihad" pozajmljuje 40 miliona dolara - dakle, praktično ne ulaže ništa jer ta pozajmica mora da se vrati.

"Vlada Srbije praktično poklanja 49 odsto kompanije 'Etihadu', koji nema finasijske obaveze, odnosno njegova finasijska obaveza je višestruko niža, a i ta sredstva koja ulažu će vraćati građani Srbije", tvrdi predsednik DS-a.

DS: Kritika motivisana zaštitom interesa građana

Demokraska stranka saopštila je danas da je njeno insistiranje na analizi ugovora sa Etihadom i kritika da je taj posao štetan po Srbiju isključivo motivisano zaštitom interesa građana, prenosi Tanjug.

DS je u odgovoru na ocenu Srpske napredne stranke da je žalosno što je demokratama krivo zbog uspeha srpskih kompanija, poput "Er Srbije", i da će učiniti sve da ih spreči "u njihovoj nameri da oteraju investitore", postavila pitanje:

"Postavljamo pitanje kakav je to posao ako građani ulažu 660 miliona (računajući imovinu, investiciju i dugove), a Etihad 40 miliona dolara. Na to Vlada Srbije duguje odgovor, a ne pozorišnu predstavu. Nema tu ničeg zluradog, samo konkretno pitanje".

Kada je reč o privlačenju investicija, demokrate smatraju da upravo vlade u kojima je bio SNS imaju tri puta manje zabeležene investicije od vlada koje je predvodio DS, "a da pored toga važe za evropske šampione u zaduživanju", saopštio je DS.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво