Читај ми!

Skupština o novoj vladi i ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su predložene izmene Zakona o vladi i Zakona o ministarstvima, čije je usvajanje preduslov za formiranje vlade. Rasprava o amandmanima u subotu. Formiranjem parlamentarnih odbora i delegacija, i zvanično završeno konstituisanje Skupštine.

21.00 - Završena načelna rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima. Razmatranje amandmana u subotu.

19.40 - Burna rasprava poslanika SNS-a sa kolegama iz DS-a i ZZS-a o političkom poštenju i nepoštenju.

17.45 - Poslanici DS-a i NDS-a kritikovali Predlog zakona o ministarstvima. 

17.00 - Poslanici SPS-a, PUPS-a, Nove Srbije, SDPS-a i SVM-a podržavaju Predlog zakona o ministarstvima i ističu da one predstavljaju pomak nabolje.

15.40 - Obrazlažući predloge zakona, poslanik SNS-a Veroljub Arsić rekao da su oni preduslov da se sprovedu ozbiljne reforme.

15.05 - Intoniranjem državne himne počela sednica Skupštine Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić rekao je da je jedan od ciljeva predloga zakona o ministarstvima i vladi stvaranje preduslova da Vlada Srbije i njena ministarstva sprovedu ozbiljne i brze društvene reforme.

"Predlog zakona je sačinjen u skladu sa ekonomskom situacijom u Srbiji i jedini cilj je što efikasnija i racionalnija vlada koja će morati puno da radi da državu uredi i oporavi", rekao je Arsić.

Arsić je, obrazlažući predloge zakona, rekao da se predviđa formiranje samo 16 ministarstava, zbog čega će naredna vlada biti najmanja u novijoj srpskoj parlamentarnoj istoriji.

U proteklom periodu, do 2012. godine, imali smo razne zakone o vladi i ministarstvima i ono što je najčudnije, ocenio je Arsić, kao da to nisu bile vlade formirane da rade u interesu građana Srbije, već su zakoni pisani i usvajani da bi se nečija politička ambicija i želja ostvarile.

"Ministarstva u kojima se prepliću nadležnosti nisu mogla da doprinesu da vlada bude funkcionalna i da vlada radi u punom kapacitetu, u interesu građana", rekao je Arsić.

Arsić je poručio da zbog ekonomske situacije u kojoj je Srbija oni koji se bave politikom treba da prestanu da se bave svojim ambicijama.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu trebalo bi uskladiti Zakon o informisanju sa standardima i zakonima u toj oblasti u okruženju, pa čak i da bude bolji.

"Nama iz SNS-a kontrola medijskog prostora nije potrebna", dodao je Arsić.

Stranke vladajuće koalicije zadovoljne predloženim zakonom

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević smatra da su taj zakon, kao i predložene izmene Zakona o vladi, kvalitativan pomak nabolje, i da će benefit od politike koja će dovesti do formiranja male, efikasne i odlučne vlade osetiti građani.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković najavio je da će ta stranka podržati predloženi zakon o ministarstvima i izmene Zakona o vladi.

Zamenica šefa poslaničke grupe Nove Srbije Dubravka Filipovski objasnila je da vladajuća koalicija formirajući vladu sačinjenu od 16 resora želi da proizvede uštede u budžetu, ali i da uspostavi funkcionalnu i efikasnu javnu upravu.

Poslanik SVM-a Elvira Kovač podržala je Predlog zakona o ministarstvima i istakla da je dobro da Vlada Srbije bude što efikasnija. Organizacija ministarstava je smislena, ekonomična i racionalna, rekla je Kovačeva.

Kritike DS-a, NDS-a i LSV-a

Poslanik DS-a Borislav Stefanović rekao je vlada čije se foriranje očekuje nije drastično manja od svih vlada u modernijoj istoriji i podsetio da je vlada Mirka Cvetkovića imala samo jedno ministarstvo više, i to Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Stefanović je kritikovao formiranje i osnivanje novog republičkog sekretarijata za javne politike, koje, kako tvrdi, služi da bi se neko "uhlebio".

Poslanica DS-a Gordana Čomić, koja je i u ovom sazivu potpredsednica Skupštine, kritikovala je što u predloženom zakonu o ministarstvima nema govora o strukturnim reformama, o tome na koji način i ko će se u ministarstvima baviti restrukturiranjem javnih preduzeća, ocenivši da nema naznaka da će se tu bilo šta promeniti.

"Staviti sve to u jedno ministarstvo i na jednog pregovarača i na grupu koja treba da nam da podršku je neracionalno, loše i ne daje garancije da će se pregovori odvijati transparentno i kvalitetno", kaže Čomićeva.

Za reč se javio i šef poslaničkog kluba NDS-a Marko Đurišić. "Ako jedno ministarstvo preuzme ovoliki posao sammo na sebe doći će do propusta i do zastoja u radu javnih preduzeća", smatra Đurišić.

Poslanici NDS-a, kako je najavio, neće podržati predloženi zakon o ministarstvima, jer smatraju da ne nudi optimalna rešenja.

Šef poslaničke grupe LSV-a Nenad Čanak pozdravio je predlog o manjem broju ministarstava rekavši i da je "ponosan što u novoj vladi neće biti ministarstava za krupne provizije i za nedostatak dokaza".

Apelovao je na poslanike da razmisle šta sve zajedno može da se uradi kako bi građani živeli bolje.

Čanak je rekao da se iz predloženog zakona o ministarstvima ne vidi koliko će u njima biti zaposlenih, kako će se to odraziti na uštede i dodao da je "najskuplje ono što ne radi".

Burna rasprava o političkom poštenju

Debata o zakonima neophodnim za izbor vlade dovedena je skoro do "usijanja" polemikom poslanika SNS-a sa kolegama iz DS-a i ZZS-a, koju su inicirali novoizabrani poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović i poslanik ZZS-a Dušan Petrović na temu "političkog poštenja i nepoštenja".

Jedna od dominantnih tema u raspravi bila je poljoprivreda, pa je Petrović upitao zašto ministri iz SNS-a, koji su dve godine bili na vlasti, nisu ništa učinili da se situacija u tom sektoru poboljša, na šta mu je Martinović odgovorio da je politički nepošten, jer je i sam Petrović bio baš ministar poljoprivrede.

U debatu se uključio i poslanik DS-a Borislav Stefanović koji je Martinovića "podsetio" na njegovu izjavu da "između (Borisa) Tadića i Tomislava (Nikolića) nema suštinske razlike i da su njih dvojica lice i naličje izdajničke politike".

Posle pominjanja 4. jula, Martinović je rekao da nije razumeo suštinu diskusije o tom datumu i odgovorio da "verovatno i danas plaća političku cenu zbog nekih izgovorenih reči, ali da se ne plaši da kaže da je pogrešio".

Pomoć stranačkom kolegi pružio je i šef poslaničkog kluba naprednjaka Zoran Babić ocenivši da je velika razlika između razgrađivanja i spajanja.

Završeno konstituisanje parlamenta 

Formiranjem odbora i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama  završeno je konstituisanje parlamenta.

Skupština je konstatovala da je prestao mandat poslanicima koji su prethodno podneli ostavku na tu funkciju - mandataru za sastav vlade Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, generalnom sekretaru Skupštine Srbije Jani Ljubičić i poslaniku DS-a Miodragu Stojkoviću.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, ako poslaniku na ovaj način prestane mandat, taj mandat pripada političkoj stranci sa čije je liste poslanik bio izabran.

Poslanici su odbili da na dnevni red stave Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, koji su u skupštinsku proceduru uputili Gordana Čomić i Borislav Stefanović.

Prethodno su dva nadležna skupštinska odbora - za pravosuđe i za ustavna pitanja i zakonodavstvo - prihvatila u načelu predložene izmene zakona o vladi i zakona o ministarstvima.

Buduća Vlada Srbije će, kako predlože zakon o ministarstvima, imati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Nova vlada će imati i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ukidaju se i neke kancelarije: Za vere prelazi u nadležnost ministarstva pravde, za dijasporu u spoljne poslove. Umesto kancelarije imaćemo Upravu za brze odgovore, dok će brigu o građanima na Kosovu i Metohiji voditi cela Vlada. Pod jednu kapu sva javna preduzeća. 

U izmenama Zakona o vladi predloženo je da predsednik vlade može da osnuje savete za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe.

U Skupštini je prethodno održana komemoracija preminulom predsedniku PUPS-a Jovanu Krkobabiću.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво