Dačić: Srbi uzmite sudbinu u svoje ruke

Vlada Srbije poziva kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim kosovskim lokalnim izborima ne da bi pomogla Prištini, nego da bi Srbi uzeli svoju sudbinu u svoje ruke poručio premijer Ivica Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Vlada Srbije poziva kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim kosovskim lokalnim izborima ne da bi pomogla Prištini, nego da bi Srbi uzeli svoju sudbinu u svoje ruke.

"Ako niste za stolom, onda ste na stolu, odnosno o vama se pregovara", rekao je Dačić novinarima na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je predstavljeno izdavaštvo kosovskih Srba koje je pomogla Kancelarija za Kosovo.

Dačić je naveo da je preduslov za pobedu jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i ocenio da Srpska pravoslavna crkva u tome ima veliki značaj i doprinos.

Premijer je istakao da je "Srbija na Kosovu živa materija i realnost", a ne samo nešto što je postojalo pre 500 ili 700 godina.

Dačić je rekao Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu i da će se uvek boriti za njegovu bezbednost, prosperitet i prava.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da bi sledeća runda razgovora trebalo da bude održana u prvoj nedelji posle održavanja lokalnih izbora na Kosovu.

Promociji su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, patrijarh Irinej i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

Patrijarh Irinej istakao je da dokle god postoji vera ima i nade i da će "Kosovo, koje je uvek bilo i jeste, ostati srpsko".

"Mnogo je porušenih i spaljenih kuća i treba pomoći tom narodu, omogućiti mu da tamo ostane", rekao je patrijarh.

Vulin i Stefanović istakli su da je stvaralaštvo Srba na Kosovu preduslov za njihov opstanak.

Vulin je izjavio da svaka knjiga, reč, slika, freska napisana i naslikana na Kosovu i Metohiji predstavlja nadu.

"Sve što radimo, činimo da bi nada bila ispunjena, da bi oči dece na Kosovu bile ispunjene nadom, na nama je da tu nadu učinimo stvarnom i realnom", rekao je Vulin.

Ministar je rekao da to što su čelni ljudi države Srbije došli na otvaranje, govori da je ta nada utemeljena, sigurno čvrsta i da nećemo zaboraviti da sve što radimo, činimo da bi sutra mogli da kažemo da je naša kultura, istorija, naše Kosovo i Metohija.

Kancelarija za Kosovo je na prošlogodišnjem sajmu prvi put predstavila stvaralaštvo kosovskih Srba na svom štandu, a tokom ove godine objavljeno je 100 novih izdanja, a 33 pomogla je Kancelarija.

Dačić je prisustvovao otvaranju Sajma knjiga i posetio je štand Policijske akademije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво